Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 листопада 2017 р.

Завдяки системі відеоспостереження у місті кількість правопорушень має тенденцію до зменшення (ДОДАНЕ ВІДЕО)


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Розгалужена система відеоспостереження за публічним порядком у населених пунктах на території Чернігівської області під назвою «Мережа безпеки» об’єднує сьогодні сигнал з понад 220 камер відеоспостереження. Одна третина з них має функцію розпізнавання номерних знаків. Ядро цієї системи знаходиться у обласному центрі та налічує 65 камер, з яких 25 камер розпізнають номерні знаки. Міська Програма  має назву «Безпечне місто».

Програмно-апаратний комплекс використовує як оглядові, так і «розумні» камери відеоспостереження. У будь-яку годину доби вони розпізнають номерні знаки як автомобілів української реєстрації, так і інших держав. Нагляд у режимі он-лайн працівниками поліції не ведеться. Сигнал надходить на центральний сервер, де миттєво відбувається його програмний аналіз. Паралельно система формує базу даних, яка тривалий час зберігає цю інформацію, зокрема: відео – 2 роки, скріншоти номерів автомобілів – до 2-х місяців.

Завдяки «розумним» камерам поліція вже розкрила низку злочинів: розбійний напад на магазин, ДТП з потерпілим, де водій залишив місце пригоди, виявлення автомобіля, який перебував у міжнародному розшуку, кілька фактів незаконного заволодіння транспортними засобами. Статистика пограбувань, крадіжок та інших правопорушень має тенденцію до зменшення, про що свідчать дані Головного управління поліції в області. Зокрема, кількість викрадених транспортних засобів у поточному році складає135, а у 2016 році – 204, у тому числі, автомобілів – 51, у минулому році – 84.


Камери інтегруються з планшетами груп реагування патрульної поліції з єдиним координуванням у Головному управлінні поліції області. Програмний комплекс дає можливість спостерігати у реальному часі за обстановкою на вулицях міста з можливістю віддаленого керування поворотними камерами.

Спеціалісти Головного управління поліції продовжують розробку програмного забезпечення, яке розширить функціонал системи. Зокрема, невдовзі система зможе розпізнавати обличчя, проводити індикацію великого скупчення людей або залишеного особою предмету,  виявляти пожежі, фіксувати порушення правил дорожнього руху, ідентифікувати автомобілі за кольором та моделлю.

На переконання представників поліції, ця система  –  дійсно значний крок вперед назустріч європейським стандартам. Втім, система відеоспостереження має охоплювати всі проблемні місця у населеному пункті. Зокрема, на перехрестях щільність розташування відеокамер повинна виключати можливість об’їзду точок контролю.

У такому разі поліція зможе швидше розкривати злочини та притягувати винних до відповідальності. З розширенням функціоналу системи поліція у реальному часі зможе контролювати обстановку у кожному куточку Чернігова та забезпечити безпеку його жителів.

Відповідно до реалізації Програми «Безпечне місто Чернігів на 2016-2017 роки» у Чернігові до кінця року загалом буде встановлено приблизно 100 камер відеоспостереження, 35 з яких розпізнаватимуть номерні знаки транспортних засобів.

Проте, для досягнення бажаних результатів і покращення криміногенної ситуації у місті потрібно ще багато кроків, вважає начальник Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування поліції полковник Анатолій Будьонний. Чим більша кількість камер спостерігатиме за містом, тим більше можливості це дасть поліції контролювати оперативну обстановку у місті.

Так, на наступний рік заплановано повністю перекрити відеокамерами всі виїзди і в’їзди до міста. Також, існування камер відеоспостереження у місті виконує й превентивну функцію, адже ймовірність реального розкриття злочину зупиняє багатьох правопорушників.

Програма «Безпечне місто Чернігів» реалізовуватиметься й надалі у наступні роки. Виконавчий комітет міської ради погодив проект Програми “Безпечне місто Чернігів на 2018-2020 роки”. Під час обговорення основних завдань Програми, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що місто Чернігів має загальну територію приблизно 8 тисяч га, отже, аби перекрити місто відеоспостереженням, потрібно значно більше камер, ніж є сьогодні. 

Владислав Атрошенко:

-         Перші кроки зроблені. Місто розробляє міську Програму у тісній взаємодії з поліцією. Всі аналогічні комплекси по області зведені у єдиний сервер під координуванням Головного управління поліції області. Програма дійсно працює ефективно, що відзначає обласна поліція. Проте, є питання щодо оперативності, хотілося, щоб швидше реагували на правопорушення. 

Загальний обсяг фінансових ресурсів впродовж 3-х років, необхідних для виконання Програми (2018-2020 років) складає 42 350 тис.грн з міського бюджету. Заходи по встановленню Системи та розвитку Програми плануватимуться щороку у відповідності до бюджетних асигнувань, передбачених бюджетом міста на поточний рік.

Виконком доручив Управлінню житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради внести проект Програми “Безпечне місто Чернігів на 2018-2020 роки” на розгляд Чернігівської міської ради.  



Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Відеосюжет сектору комунікацій ГУНП України в Чернігівській області

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!