Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 травня 2018 р.

У Чернігові виконком затвердив тариф на послуги поводження з побутовими відходами


Фото № 1

Сьогодні, 11 травня, виконавчий комітет Чернігівської міської ради затвердив рішення про виведення з загального тарифу на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій такої складової, як тариф на вивезення та знешкодження сміття. Така дія – вимога норм нового ЗУ «Про житлово-комунальні послуги».

Тобто, від липня цього року мешканці багатоквартирних будинків Чернігова будуть оплачувати послугу з вивозу та знешкодження сміття за окремою квитанцією, оплату за яку напряму отримуватиме КП "АТП2528".

Окрім того, виконком затвердив тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами, які діятимуть з 1 червня.

Дотепер тарифи на поводження з побутовими відходами були встановлені рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 12.07.2017 року № 296 і мешканці багатоповерхівок в місяць за одну людину платили 7,44 грн, а приватного сектору – 8,75 грн.

Відповідно до прийнятого сьогодні рішення чернігівці, які мешкають у багатоповерхівках, тепер платитимуть – 10,83 грн, з яких 6,78 грн – вивіз ТВП, 2,18 грн – знешкодження, 1,87 грн – ВГВ. Зростання тарифу складатиме – 3,38 грн на одну особу в місяць.

У приватному секторі мешканці платитимуть – 12,75 грн, з яких 8,23 грн – вивіз ТВП, 2,65 грн – знешкодження, 1,87 грн – ВГВ. Здорожчення складає 3,99 на одну особу в місяць.

Навіть після такого збільшення тарифу на цю послугу Чернігів матиме все одно - один із найнижчих тарифів, в порівнянні з іншими містами України.

 

- Є дві позиції: змістовні економічні розрахунки щодо обґрунтованості цього кроку та те, що сьогодні Чернігів має найнижчі тарифи і займає 16 місце серед інших українських міст.

За середніми показниками по підприємству минулого року заробітні плати водіям і працівникам КП «АТП-2528» складали 4 714 грн. Зрозуміло, що вона була недостатньою. Сьогодні ж зарплата для цих працівників дещо зросла і складає 7 400 грн. Але і з такою зарплатою підприємству не вистачає водіїв, - пояснив необхідність встановлення такого тарифу Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Міський голова також зауважив, що необхідно забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед мешканців міста щодо положень цього рішення та інформувати споживачів про розмір тарифів. І в кінцевому результаті прийти все ж таки до Єдиного розрахункового центру - щоб людям приходила одна розрахункова платіжка за всі отримані послуги.  

 

Довідково. 19 лютого 2018 року Міністерством соціальної політики України зареєстровані зміни та доповнення до Галузевої угоди між Мінрегіонбудом, Об’єднанням організацій роботодавців та ЦК профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017-2018 роки. Відповідно до цих змін, збільшується мінімальна тарифна ставка робітника І розряду за рахунок збільшення коефіцієнту, що застосовується до прожиткового мінімуму працездатної особи з 120% до 140%.

Крім цього, змінений коефіцієнт співвідношень мінімальної тарифної ставки основного робітника за видами робіт з 1,28 на 1,34, змінені та доповненні й інші коефіцієнти. Відповідно були перераховані і посадові оклади інженерно-технічного персоналу підприємства.

На підставі вищевказаних змін до Галузевої угоди, в колективний договір підприємства у встановленому порядку були внесені необхідні зміни.

Крім того, на даний час послуги з поводження з відходами для населення стають збитковими через збільшення вартості палива, електроенергії, вартості комунальних послуг, підвищення мінімальної заробітної плати та інших складових витрат. Витрати на матеріальні, енергетичні, трудові ресурси значно зростають.

Так, у порівнянні з 2017 роком, вартість паливно-матеріальних ресурсів зросла на 26, 8%, тарифи на електроенергію – на 13%. Ціна на скраплений газ зросла з 9, 17 грн/л у діючих тарифах до 10,33 грн/л без ПДВ у поданих на затвердження, вартість дизпалива у 2017 р. була – 17, 08 грн/л, у 2018 -21, 66 грн/л, без ПДВ.

Крім того, мінімальна заробітна плата у 2017 р. становила 3200 грн, з 1 січня зросла до 3723 грн. Вартість електроенергії у 2017 році – 2, 03 грн/кВт, у 2018 – 2, 29  грн/ кВт. Також збільшуються ціни на запчастини, деталі, вузли та агрегати до автотранспорту та спецтехніки підприємства.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!