Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 травня 2019 р.

Чернігів може збирати удвічі більше плати за землю


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

На міській розширеній нараді в чернігівській мерії 21 травня керівник Управління земельних ресурсів Василь Дмитренко представив вигляд нової карти міста, яку буде викладено в загальний доступ на офіційному веб-порталі міської ради. Цю карту зроблено на зразок карти Держгеокадастру. На ній позначать усі земельні ділянки в місті, які знаходяться у власності або в користуванні, а також відомості про правовстановлюючі документи на кожну з ділянок. Таким чином буде видно, хто і за яку територію відповідає.

Передбачається, що ця карта буде в загальному доступі. На даний час Управління земресурсів проводить роботу по її наповненню.

-  Кінцева мета у нас – щоб на цій карті не було «білих плям», а всі 100% були заповнені, і за все сплачувався земельний податок – прокоментував це Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Керівник Управління земельних ресурсів місьради також розповів про те, як місто наводить лад у сплаті земельного податку. Зокрема, зараз усім управителям багатоквартирних будинків (як комунальним ЖЕКам, так і іншим господарюючим суб’єктам) Управління земельних ресурсів пропонує оформити права на користування земельними ділянками під будинками та прибудинкову територію. І якщо комунальні ЖЕки проводять цю роботу, то окремі приватні від неї фактично ухиляються, Наприклад, підприємство «Габріель», яке управляє 23-а будинками, за вуесь час звернулося за оформленням землі тільки щодо трьох із них.

Також у цьому процесі додаткова складність виникає у зв’язку з тим, що Чернігів – місто історичне і тому має багато територій історико-культурного призначення. Якщо будинок знаходиться в археологічній зоні, оформлення землі під ним потребує додатково обов’язкової державної експертизи. Шляхом виходу з цієї ситуації Василь Дмитренко вважає розробку опорного плану цих територій, який зараз розробляється Управлінням архітектури та містобудування міської ради. На цьому плані точніше будуть вказані в т. ч. й археологічні зони – і можна буде виокремити будинки, які знаходяться поблизу, але в них не потрапляють.

На жаль, поки що в Чернігові до земельного кадастру занесені лише 56 багатоквартирних житлових будинків. Але цією роботою треба займатися, наголосив Василь Дмитренко.

Ті земельні ділянки, де є акти на постійне користування, треба сформувати й зареєструвати в державному кадастрі. Для них процедура дуже проста. Розробки повної техдокументації не потрібно – тільки документація по встановленню й відновленню меж. І потім реєструється речове право на земельну ділянку. Ті ж земельні ділянки, які ще не сформовані – Управління земельних ресурсів у рамках інвентаризації буде реєструвати і тоді передавати управляючим компаніям, - роз’яснив він.

Також керівник Управління зупинився на питанні роботи міста з боржниками по земельному податку. Міська Комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам протягом минулого року затвердила акти про таку заборгованість на загальну суму порядку 32 мільйонів гривень. Із них у добровільному порядку сплачено 10,5 мільйонів. Решта буде стягуватися в судовому порядку, для чого Управління зараз формує позови до суду.

Активну й системну роботу з інвентаризації міських земель та збору зрозумілої і підпорядкованої єдиним для всіх правилам оплати за користування нею Чернігів розпочав буквально кілька років тому. Як видно з наведених вище цифр, вона вже дає суттєві результати, але й попереду роботи ще багато.

-  Місто збирає сьогодні планово 190 млн грн податку на землю. А могли би збирати 350-400 мільйонів. Це у тому числі й десятки гектарів, оформлених у постійне користування на осіб, які знаходяться на єдиному податку. Тобто це умисне ухилення від сплати податку. Це і земля, яка використовується і будівельними організаціями, і будь-яким невеликим бізнесом, і прибудинкові території. Але постраждаємо від несплати податку ми всі. І в першу чергу, люди, які щось будують, щось роблять: вони втрачають у капіталізації свого бізнесу більше ніж економлять на податках. Якщо у Чернігові не буде розвитку і лишаться самі пенсіонери – неважко спрогнозувати завтрашній день бізнесу в такому місті. Тому це пов’язані речі. Не сплачуємо за землю – обдурюємо самі себе, - підбив підсумок чернігівський міський голова.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!