Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 квітня 2013 р.

Гості з Естонії ділилися досвідом створення квартирних товариств


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

У Чернігові 29-30 квітня проведений семінар на тему: "Квартирні товариства та модель їх діяльності – успішні кроки і проблеми на прикладі Естонії". Захід організований громадською організацією Центр "Доброчин". Досвідом утворення квартирних товариств ( в Україні – ОСББ) поділилися  керівники Ради Союзу Квартирних Товариств Естонії.

 У складі естонської делегації до Чернігова прибули Андрес Яадла, голова правління, член Регіонального Комітету Європейського Союзу, Марит Отсинг, голова Ради СКТЕ, Урмас Марди, член правління СКТЕ, керівник юридичного відділу, Раймо Йигева, керівник Талліннського й Харьюского бюро СКТЕ. У Чернігівській міській раді їх приймав заступник міського голови Микола Сенькович. 

 Естонці розповіли керівникам ЖЕКів та представникам ОСББ м. Чернігова про основні проблеми та досягнення процесу приватизації та створення квартирних товариств у Естонії. За їх словами, цей процес вже майже завершений, і сьогодні будинки по всій країні упоряджені та мають дуже гарний вигляд. 

На їх думку, найбільш складним питанням реформування житлового господарства Естонії, яке розпочалось на початку 90-х років, було виховання у людей усвідомлення себе господарями своїх помешкань і взяття на себе відповідних зобов'язань щодо їх утримання. 

Квартирні товариства самостійно забезпечують обслуговування будинків і мають вагомі важелі впливу у питанні боротьби із боржниками, які не сплачують за надані послуги з утримання будинків або порушують громадський порядок та спокій їх мешканців. Зокрема, квартирні товариства можуть виселити боржників та, продавши їх квартиру, сплатити борги хазяїв.

Гості з Естонії також зазначили, що велику увагу в країні мешканці будинків приділяють питанням енергозбереження, адже це суттєва економія коштів на утримання своїх помешкань. Відповідно, вартість квартир у будинках, де проведена модернізація та реновація, значно зростає.

 

 

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!