Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 жовтня 2013 р.

Про діяльність медичної галузі м. Чернігова


Фото № 1

Сьогодні на розширеній міській нараді начальник управління охорони здоров’я міської ради Юрій Бойко інформував про роботу закладів медичної галузі міста та стану реформування галузі охорони здоров'я у обласному центрі.

 Ю. Бойко повідомив, що з 1 січня 2013 року розпочала свою роботу реорганізована служба швидкої медичної допомоги. Новий медичний заклад підпорядкований обласному управлінню охорони здоров'я з фінансуванням з обласного бюджету та зміною назви на обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, втім, це не позначилось на зміні якості медобслуговування жителів міста.  

 Іншим напрямком реформування стало теоретичне обґрунтування створення на території області декількох госпітальних округів з центрами для хворих, які потребують стаціонарного лікування. На сьогодні, зауважив начальник управління охорони здоров'я міської ради, ще не остаточно розроблено законодавче підґрунтя цього напрямку реформування. Але практичні реалії вже існують, зокрема: близько 45 % породіль міського пологового будинку – жінки з районів області, понад 10 % госпітальних хворих міських медичних закладів – жителі області. 

 У процесі реформування передбачається вирішення низки проблемних питань, серед яких: діяльність відомчих медичних закладів, медичних закладів обласного підпорядкування на території міста, питання транспортного забезпечення, стану автомобільних шляхів і зв'язку. Пріоритетною темою, на думку начальника управління охорони здоров'я міської ради,  є розрахунок на основі аналізу і прогнозування потенціалу медичної служби міста, адекватного потребі у наданні стаціонарної медичної допомоги жителям Куликівського, Ріпкинського, Городнянського, Чернігівського районів та м. Чернігова.  

 Важливою складовою реформування є також розмежування рівнів надання медичної допомоги: первинного, вторинного (спеціалізованого) і третинного (високоспеціалізованого). Цей напрямок виявився найбільш складним і тривалим у часі. Постійно діюча робоча група при управлінні охорони здоров'я міської ради розглянула значну кількість можливих варіантів реформування й найбільш оптимальний для медичних працівників та жителів міста був запропонований та затверджений міською радою 30 вересня поточного року. 

У місті планується створити 2 центри первинної медично-санітарної допомоги з місцезнаходженням у приміщеннях дитячих поліклінік №№ 1 та 2. На переконання Ю Бойка, світовий досвід, узагальнений Всесвітньою організацією охорони здоров'я свідчить, що розвиток первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом досягнення справедливого розподілу і раціонального використання коштів та підвищення результативності роботи усієї галузі охорони здоров'я.

Аналізуючи діяльність системи медичної допомоги населенню міста протягом 9 місяців поточного року, Ю. Бойко зазначив, щовона спрямована на виконання державної політики у сфері охорони здоров'я та здійснювалась за напрямками забезпечення гарантованого рівня надання медичної допомоги населенню міста, розвитку засад загальної практики-сімейної медицини, удосконалення структури і функції медичних закладів, підвищення рівня спеціалізованої медичної допомоги, раціонального використання наявних матеріальних ресурсів, покращання матеріально-технічної бази закладів.

При міській раді працює координаційна рада з питань боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом, на засіданнях якої щоквартально розглядаються заплановані питання (проведено 3 засідання);міська координаційна рада з питань протидії поширенню пияцтва, алкоголізму та наркоманії (проведено 2 засідання).

Робота координаційних рад базується на міжсекторальній взаємодії зацікавлених служб і відомств, які мають вплив на вирішення проблемних питань у цій сфері.

У місті діють 3 міські програми у галузі охорони здоров’я.

На виконання «Програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань у м. Чернігові на період до 2013 року» із міського бюджету на 2013 рік передбачено 103,0 тис. грн., станом на 01.10.2013 року профінансовано 100,2 тис. грн.

З метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії як основної причини розвитку серцево-судинних захворювань проводиться активне вимірювання артеріального тиску у населення. На базі поліклінічних відділень Чернігівської міської лікарні № 1 та № 2 функціонують «Школи здоров’я для осіб з артеріальною гіпертензією».

Слід зазначити, що ефективність надання медичної допомоги хворим на гострі інфаркти міокарду та гострі порушення мозкового кровообігу (гострі інсульти), які є ускладненнями артеріальної гіпертензії, залежить від своєчасності звернення пацієнтів за медичною допомогою. 

Протягом 9 місяців 2013 року кількість хворих, що захворіли на гострий інфаркт міокарду, становить 280 осіб проти 297 осіб за аналогічний період 2012 року. Кількість захворівших на інсульти протягом 9 міс. 2013 року становить 627 хворих (9 міс. 2012 року - 591 хворий), показник зріс на 6,1% і становитьна 100,0 тис. дорослого населення проти 240,2 за аналогічний період минулого року.

Станом на 01.10.2012 року загальна кількість тромболізісу складала 51, з них при гострому інфаркті міокарду - 38, з них у першу добу - 37. Крім того, на базі неврологічного відділення міської лікарні № 2 Чернігівської міської ради проведено тромболізіс 2-м хворим на ішемічний інсульт, які звернулись своєчасно за наданням медичної допомоги.

Протягом 9 місяців 2013 року тромболізісна терапія проведена 30-ти хворим на гострий інфаркт міокарду та 3-м хворим з гострим інсультом.

З 2011 року у Чернігівській міській лікарні № 2 проводиться робота на рентгенівському ангіографічному комплексі кардіоваскулярної системи, який отримано за централізованими поставками МОЗ України. На базі відділення серцево-судинної хірургії цієї лікарні з липня 2011 року проводиться коронарографія та операція «стентування коронарних артерій» при гострому інфаркті міокарда та ішемічній хворобі серця. За 9 міс. 2012 року проведено: коронаровентрикулографій - 172, стентування коронарних артерій - 60, стентувань при гострому коронарному синдромі - 25. Протягом 9 міс. 2013 року проведено: 212коронарографій та 150 операцій стентування коронарних артерій, з них у 76 випадках операції проведені при гострому коронарному синдромі.

 На виконання «Міської програми забезпечення профілактики ВІЛ- інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010-2013 роки» протягом 9 місяців поточного року з міського бюджету по спеціальному фонду були спрямовані кошти на виконання заходів щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом у сумі 29,92 тис. грн. (9 міс. 2012 р. - 65,6 тис. грн.).

 Рішенням Чернігівської міської ради від 27 квітня 2012 року прийнята «Програма протидії захворюванню на туберкульоз у місті Чернігові у 2012-2016 роках», якою передбачені кошти на проведення туберкулінодіагностики у дітей та флюорографічного обстеження населення.

Згідно з планом на 2013 рік виділено 75,0 тис. грн. з місцевого бюджету на придбання рентгенівської плівки та туберкуліну. Станом на 01.10.2013 року з фонду закладів охорони здоров’я Чернігівської міської ради витрачено 47,0 тис. грн. на придбання флюороплівки та 14,6 тис. грн. на придбання туберкуліну.

На виконання Державної цільової програми «Цукровий діабет» на придбання інсулінів (для 1598 хворих на цукровий діабет) профінансовано за 9 місяців 2013 року 4215,8 тис. грн. (субвенція - 3,394,2 тис грн., з місцевого бюджету - 402,0 тис грн.), що становить 77,9% від запланованих коштів – 5069,9 тис. грн. (субвенція - 4525,8 тис грн., з місцевого бюджету - 544,1 тис. грн.). Для забезпечення хворих на цукровий діабет таблетованими цукрознижуючими препаратами (план на 2013 рік - 550,2 тис. грн.) профінансовано з місцевого бюджету 419,6 тис грн.

Рішенням міської ради від 31.05.2012р. виділені кошти для оплати послуг з медичної допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність в діалізному центрі „Фрезеніус Медикал КЕР Україна» (додаткова дотація з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у сумі 3.975.300 грн). Тендерна процедура здійснена у Чернігівській міській лікарні № 2 Чернігівської міської ради.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» наказом по управлінню охорони здоров'я Чернігівської міської ради створена робоча група при управлінні, до складу якої увійшли головні позаштатні спеціалісти управління з терапії та кардіології, заступники головних лікарів з поліклінічної роботи. Затверджений «ПЛАН заходів, спрямованих на запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Управлінням охорони здоров'я Чернігівської міської ради проводиться моніторинг кількості виписаних та відпущених в аптечній мережі пільгових рецептів. Інформація надається до управління охорони здоров'я облдержадміністрації. Впродовж 2013 року на виконання зазначеної постанови Кабінету Міністрів України передбачені видатки в сумі 1190,0 тис. грн. для реімбурсації вартості лікарських засобів, які спрямовуються на лікування мешканців міста Чернігова .

Станом на 01.10.2013 року використано 373,1 тис. грн. Виписано лікарями закладів охорони здоров’я Чернігівської міської ради 89074 рецепти на препарати, з них відшкодовано 34573 рецепти

Медико-демографічна ситуація у місті залишається складною, хоч в останні роки намітилась деяка позитивна тенденція щодо збільшення народжуваності. Однак, за звітний період у міському пологовому будинку народилось на 231 дитину менше у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року (за 9 міс. 2013р. - 3097 дітей, за 9 міс. 2012 р. - 3328 дітей). 

Ю. Бойко зазначив, що у міському пологовому будинку протягом звітного періоду народилося 46,7 % дітей з районів області проти 42,4 % за аналогічний період минулого року. Таким чином, цей медичний заклад не перший рік працює в умовах передбаченого реформуванням "госпітального округу".

Протягом 9 міс. 2013 року у пологовому будинку померло 11 новонароджених, з них 6 дітей - жителі міста. Станом на 01.09.2013 року немовляча смертність (дітей І року життя) знизилась на 24,4% і складала 6,2 на 1000 народжених проти 8,2 за аналогічний період минулого року, але реструктуризований показник серед дітей - жителів міста зріс у 2,2 рази.

За підсумками 9 місяців 2013 року зареєстровано зростання показника захворюваності населення на туберкульоз на 13,1%. Захворіло на туберкульоз 123 особи проти 109 у минулому році, з них 111 осіб або 90,2%- на туберкульоз легенів. Проблемним залишається питання щодо своєчасного виявлення туберкульозу у контингентів з груп соціального ризику.

Протягом 9 місяців поточного року методом флюорографії обстежено 91022 особи, що складає 75,4% від запланованої кількості людей. Питання проведення туберкулінодіагностики дітям віком до 14 років (включно) впродовж звітного періоду вирішувалось лише за кошти батьків. Протягом 9 місяців 2013 року обстежено методом туберкулінодіагностики 5014 дітей віком до 14 років (включно), що складає 18,9% з числа тих, що підлягали обстеженню. З місцевого бюджету профінансовано лише 15,0 тис.грн. на закупівлю туберкуліну.                                 

Злоякісні новоутворення залишаються важливою медико-біологічноюта соціально-економічною проблемою. За підсумками 9 місяців показник захворюваності (за попередніми даними) зріс на 6,8% у порівнянні заналогічним періодом минулого року і склав 291,8 на 100 тис. населення проти 273,3. На рівні миинулого року відсоток виявлення хворих під час проведення профілактичних оглядів - 18,0% (обласний показник - 18,1%).

На сьогодні мережа закладів охорони здоров’я міської ради відповідає потребам населення й існуючим нормативам. У місті функціонують 4 міські лікарні та пологовий будинок, 2 дитячі поліклініки, 2 стоматологічні поліклініки (для дорослих і дітей). Загальний ліжковий фонд складає 1652 ліжка проти 1662 ліжок на 01.01.2012 року. Скорочення відбулося за рахунок 10 ліжок інфекційного відділення міської лікарні № 2 Чернігівської міської ради. Забезпеченість населення стаціонарними ліжками становить 56,9 на 10 тис. постійного населення.

З 01 червня 2012 року проведено перепрофілізацію хірургічних ліжок на базі Чернігівської міської лікарні № 3 та організовано роботу відділення інвазивних методів діагностики та лікування на 30 ліжок. Крім того, з 1 травня 2012 року на базі терапевтичного відділення лікарні № 4 Чернігівської міської ради розгорнуто 25 ліжок відділення «Хоспіс»замість 15 ліжок на початок року.

Адміністраціями медичних закладів приділяється увага питанню поліпшення матеріально-технічної бази з метою розширення обсягів оперативних втручань за допомогою сучасного хірургічного обладнання. Протягом звітного періоду за рахунок коштів благодійників придбано для Чернігівської міської лікарні № 1 - електрокардіограф, для Чернігівської міської лікарні № 2 - електрохірургічний блок, ендоскопічну камеру звідеоцентром та лапароскоп, офтальмологічне обладнання для проведення обстежень та операцій на очах.

У місті продовжується робота щодо впровадження засад сімейної медицини, що сприяє наближенню первинної медико-санітарної допомоги до жителів міста. У закладах охорони здоров’я міської ради функціонують 61 дільниця загальної практики-сімейної медицини, зареєстровано 63,25 штатних посад, працює 56 лікарів загальної практики-сімейної медицини.

У закладах охорони здоров’я міської ради широко застосовуються стаціонарозамінюючі технології. У денних стаціонарах функціонує 200 ліжок, що на рівні минулого року. Кількість пролікованих хворих у денних стаціонарах та стаціонарах вдома склала 15403 осіб, що на 6,9% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (14413 хворих), з них 53,2% - це люди похилого віку (8197 осіб).

Протягом звітного періоду профінансовано на потреби медичної галузі 156728,7 тис. грн. проти 174345,1 тис. грн. за аналогічний період минулого року. Видатки на 1 мешканця склали - 539,9 грн. (за 9 міс. 2012 р. - 599,1 грн.). Впродовж звітного періоду лікувально-профілактичними закладами Чернігівської міської ради залучено 18193,7 тис. грн. проти 15247,9 тис. грн. за аналогічний період минулого року.

За рахунок місцевого бюджету на пільгові медикаменти використано 1275,1 тис. грн., у т. ч. для інвалідів та ветеранів війни - 404,89 тис. грн. проти 419,0 тис. грн. за аналогічний період минулого року. Здійснено безкоштовно зубопротезування 127 ветеранам війни на суму 124,87 тис. грн.

З 18 червня 2013 року розпочато оздоровчий сезон у відділенні дитячого оздоровлення санаторного типу «Дружба», яке є структурним підрозділом міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради. Влітку поточного року у цьому відділенні оздоровлено 540 дітей (по 180 дітей впродовж 3-х заїздів). На оздоровлення дітей влітку 2013 року у цьому відділенні з місцевого бюджету виділено 963,0 тис. грн. 

Для надання реабілітаційного лікування дітям-інвалідам в умовах центру «Відродження» на 2013 рік передбачено 475,2 тис. грн. з місцевого бюджету. Станом на 01.10.2013 року профінансовано з місцевого бюджету 394,2 тис. грн.

Щорічно у поліклінічних відділеннях міських лікарень згідно з графіками проводяться профілактичні огляди ветеранів війни лікарями-спеціалістами. Станом на 01.10.2013 року комплексними профілактичними оглядами охоплено 9461 ветеран війни, що складає 97,1%. Для надання стаціонарної допомоги ветеранам війни у міських лікарнях функціонують 36 палат підвищеної комфортності на 97 ліжок. Всього отримали стаціонарне лікування на базі стаціонарних відділень 1362 ветерани, у госпіталі для інвалідів і ветеранів – 406 чоловік, у реабілітаційному центрі смт. Циблі – 69 чол. Крім того, 601 ветеран отримав санаторно-курортне лікування.

Підсумовуючи стан справ у медичній галузі міста, начальник управління охорони здоров'я міської ради вказав на основні проблемні питання галузі: недостатній рівень фінансування медичних закладів та дефіцит лікарських кадрів. 

 

За інформацією управління охорони здоров'я міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!