Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 квітня 2014 р.

Будь-які мирні зібрання мають відповідати вимогам законодавства


Фото № 1

Чернігівська міська рада нагадує громадянам, що реалізовуючи своє право на проведення мирних зібрань вони повинні керуватися вимогами чинного вітчизняного законодавства.

Відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

«Завчасне письмове попередження надасть нам змогу забезпечити під час заходу громадський порядок та уникнути порушення прав і свобод інших людей», - коментує заступник міського голови – керуючий справами виконкому Станіслав Віхров.

У повідомленні про мирне зібрання обов’язково вказується форма його проведення, організатор із зазначенням адреси та контактного телефону, дата, час, місце, а також орієнтовна кількість учасників. Повідомлення подається до виконавчого комітету місцевої ради чи відповідної державної адміністрації, на території якої планується мирне зібрання.

Конституційний суд України в рішенні від 19 квітня 2001 року визначив, що громадяни «мають сповістити органи влади про проведення заходів заздалегідь, тобто в прийнятні строки, що передують даті їх проведення. Ці строки не повинні обмежувати передбачене ст. 39 Конституції право громадян, а мають служити його гарантією й водночас надавати можливість відповідним органам виконавчої влади чи органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо безперешкодного проведення громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, забезпечення громадського порядку, прав і свобод інших людей.»

Стаття 185-1 Кодексу “Про адміністративні правопорушення України” встановлює адміністративну відповідальність за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій та передбачає покарання у вигляді штрафу.

 

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!