Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 квітня 2014 р.

Чернігівщина: Чому подорожчали ліки


Фото № 1

Про причини зростання цін на лікарські препарати та можливості зменшити навантаження на кишеню й без того не дуже заможних мешканців області йшлося на традиційній прес-конференції в облдержадміністрації.

 Завідуюча сектором державного контролю у сфері обігу лікарських засобів та медичної продукції Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області Олена Мішура поінформувала журналістів про запропоновані Держлікслужбою України заходи, покликані зменшити вартість лікарських препаратів.

 По-перше, запропоновано скасувати реєстрацію в Україні імпортних лікарських засобів, вже зареєстрованих Європейським агентством лікарських засобів у Європейському Союзі, а також перереєстрацію тих лікарських засобів, які вже перебувають в обігу в Україні. Це дозволить значно скоротити витрати виробників і, відповідно, собівартість препаратів. Адже, наприклад, тільки експертиза одного лікарського засобу, яку оплачує виробник, коштує до 83670 гривень.

 По-друге, необхідно переглянути умови та кількість реклами лікарських препаратів у засобах масової інформації, оскільки це шкідливо, принаймні, з двох точок зору. З одного боку, фармацевтичні виробники закладають вартість реклами у собівартість продукції, тим самим її збільшуючи. Наприклад, тільки на телевізійну рекламу за один минулий рік фармацевтичні компанії витратили три з половиною мільярди гривень. З іншого боку, зиск від такої реклами є сумнівним. Адже при купівлі ліків споживач покладається на власні відчуття й рекламну інформацію, а не на поради лікарів-спеціалістів. Тому Держлікслужба України виступила з ініціативою заборонити або суттєво обмежити рекламу лікарських препаратів у ЗМІ. 

Генеральний директор Комунального підприємства «Ліки України» Чернігівської обласної ради Сергій Варнавський запевнив, що у зростанні цін на ліки немає провини аптечної мережі. Ціни та надбавки на ліки жорстко регулюються законодавством. Оптові постачальники мають право встановити надбавки не більше 12%, а роздрібні — не більше 25%. Проте у середньому, додав Сергій Дмитрович, оптовики застосовують надбавки від 3 до 5 відсотків, а роздрібні реалізатори — 18-20%.

 На його переконання, зростання цін на ліки зумовлене двома основними причинами: митною вартістю та коливаннями курсу валют. І якщо із зростанням курсу долара та євро все більш-менш зрозуміло, то з вартістю імпорту лікарських препаратів виникла юридична колізія.

 В останні дні березня Верховна Рада України розглянула й прийняла закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Відповідно до цього закону при розмитненні товарів медичного призначення мала би застосовуватись ставка у 7%. Але в цьому законі її встановили, а відповідних змін до митного законодавства водночас не внесли. Тож постачальники лікарських препаратів мають сплатити до державної скарбниці 20% (як того вимагало митне законодавство), а потім чекати від держави повернення 13%. Зважаючи на кризу в країні, очікувати імпортери не бажали, тому або закладали ці кошти у вартість фармацевтичної продукції, або призупиняли її постачання до кращих часів. Така ситуація зрештою призвела до того, що з українських аптек зникли деякі препарати. Особливо відчутним став дефіцит певних видів імпортного інсуліну. Проте вже найближчим часом це становище має виправитися, адже 19 квітня потрібні зміни до митного законодавства були прийняті.

 Як запевнила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Галина Лисенко, для надання швидкої та екстреної медичної допомоги в області достатньо лікарських препаратів, придбаних заздалегідь, до подорожчання. Відповідаючи на запитання про відпуск ліків за пільговими рецептами, Галина Лисенко зауважила, що, на жаль, не у всіх районних бюджетах передбачено кошти на це. Наприклад, у Ріпкинському та Куликівському районах такий рядок у бюджеті відсутній зовсім, а у Талалаївському, Бобровицькому та Срібнянському районах на ці цілі передбачено по сто гривень на рік.

 Наприкінці розмови Олена Мішура повідомила, що в області не було виявлено жодного випадку реалізації фальсифікованих ліків, проте у дев’яти випадках було викрито продаж неякісних фармпрепаратів. А завідувач сектору Державної інспекції України з контролю за цінами у Чернігівській області Віра Оношко запевнила, що торговельні надбавки на лікарські препарати в аптеках області не перевищують встановлених законодавством меж.

 

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!