Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 серпня 2014 р.

У Чернігівському госпіталі рятують життя героїв


Фото № 1
Фото № 2

За останній час 88 бійців, поранених у зоні АТО, пройшли лікування у Чернігівському військовому госпіталі. В яких умовах перебувають поранені, як проходить лікування дізнавалися у працівників медичного закладу.

Начальник Чернігівського військового госпіталю, полковник медичної служби, кандидат медичних наук Олександр Слєсаренко розповів, що в даний момент на лікуванні перебуває 31 боєць.

 ― Переважна більшість – наша 1-а танкова бригада, бійці 13-го і 41-го батальйонів, бійці аеромобільних бригад та бійці батальйону «Айдар». Максимальну кількість бійців лікують поблизу зони АТО. Це Харків, Полтава, Дніпрпетровськ, щоб потім максимально швидко відбулася ротація. До нашого госпіталю надходять середньо-тяжкі і легкі поранені. А, взагалі, ми можемо прийняти 330 поранених, ― каже лікар.

 Чи готовий госпіталь для прийому і лікування хворих?

 Колективу госпіталю вдалося зберегти всю діагностичну і лікувальну потужність. Є комп’ютерний томограф, ультразвукове та ендоскопічне обладнання.

 ― У нас є все, що необхідно для центральної медичної установи. Медикаменти є в достатній кількості. Бувають виключення, як, наприклад, з пацієнтом, у якого виник панкреатит. Були необхідні додаткові кошти. Велика сума. Завдяки волонтерам, які зібрали гроші, ми змогли привести його до стабільного стану,динаміка позитивна. Завдяки допомозі громади і висококваліфікованим працівникам нашого госпіталю життя цього бійця було врятоване. Будемо сподіватися, що він видужає найближчим часом, — розповів Олександр Слєсаренко. ― Основна задача військового госпіталю – бути готовими до прийняття великої кількості поранених. А головне для нас – це надати необхідну медичну допомогу і врятувати життя.

 Куди потрапляють поранені після лікування?

 У залежності від тяжкості поранення, пацієнти проходять реабілітаційний період вдома (15-30 днів), потім повертаються до госпіталю. Фахівці оцінюють їх фізичний стан і, якщо все добре, бійці повертаються назад до своє військової частини. Якщо хворого щось турбує, він знову може звернутися за медичною допомогою.

Чи готовий заклад до опалювального сезону?

Керівник закладу розповів, що всі опалювальні системи перевірені. Коли температура повітря почне знижуватись, буде зроблене додаткове утеплення і ізоляція. Кожен рік у госпіталі відбувається ремонт, а, подекуди і капітальна заміна системи опалення. 

 Із якими пораненнями найчастіше потрапляють до госпіталю?

― Більшість бійців до нас потрапляє із осколковими пораненнями після вибуху мін, снарядів чи гранат. Все тіло вражається цими уламками. Хто був у бронежилеті, у того тулуб не так вражений, а от голова і кінцівки уражені дуже сильно. Якщо осколок вражає найбільші нервові пучки – боєць гине прямо на полі бою. До нас потрапляють бійці із різними ураженнями – тканин, сухожиль, м’язів, відбиті пальці, кисті, стопи. Доводиться по кілька разів оперувати таких пацієнтів, ― говорить начальник хірургічного відділення госпіталю, майор медичної служби Анатолій Отрошко.

― Зараз дуже часто звертаються бійці з ускладненнями після бойових поранень з ураженими кінцівками. Вражаються нервові стовбури. Виникає парез стопи — це дефіцит рухів стопи. Комплексне лікування таких ускладнень проходить у нас, потім необхідно перевести пацієнта до військового санаторію на час реабілітації. Лікування у санаторії відбуватиметься за рахунок Міністерства оборони України, абсолютно безкоштовно для бійця, ― розповів лікар вищої категорії, завідувач неврологічного відділення госпіталю, полковник запасу Сергій Дубров.

Чи можуть журналісти потрапити до госпіталю?

Військовий госпіталь є військовою установою. Якщо журналісти хочуть потрапити у будь яку військову частину, вони звертаються до регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. Ми відповідаємо за Чернігівську, Сумську і Полтавську область. Кожен журналіст може звернутися із запитом про бажання відвідати медичну установу і поранених. Для цього необхідно подзвонити або надіслати до нас звернення, ― розповідає офіцер регіонального медіа-центру Міністерства оборони України, майор Олег Сушинський, ― Ми, у свою чергу, звертаємося до керівника установи, організовуємо зустріч. Заздалегідь уточнюємо час, зустрічаємося із журналістами. Ми нікого не виганяємо. Кожного тижня до нас звертаються журналісти і відвідують госпіталь. Потрібно розуміти, що госпіталь — це військова частина. Люди не можуть просто взяти і зайти сюди лише тому, що вони цього хочуть. Це режимний об’єкт. Згідно законодавства України, якщо людина намагається проникнути на територію режимного об’єкту без дозволу, до неї можуть бути застосовані засоби фізичного впливу. Якщо є офіційне звернення — жодних перепон не буде. А от родичі можуть провідати бійців у будь-який час.

 

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!