Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 січня 2015 р.

Про хід виконання Міської комплексної програми "Культура і мистецтво м. Чернігова на 2011-2015 роки"


Фото № 1

Про хід виконання Міської комплексної програми "Культура і мистецтво м. Чернігова на 2011-2015 роки" на засіданні виконавчого комітету міської ради доповідав начальник управління культури міської ради Юрій Ткач.

У 2014 році управління культури міської ради забезпечувало реалізацію державної політики у галузі культури та збереження культурної спадщини. Мережа закладів культури і мистецтва міста збережена і становить 20 установ, з яких 13 бібліотек, 4 школи естетичного виховання, 2 палаци культури та парк. Кількість працівників закладів культури – 600 осіб.

Пріоритетними напрямками діяльності закладів культури м. Чернігова протягом минулого року Ю. Ткач назвав роботу над оновленням та інтеграцією змісту мистецької освіти, розвитком системи естетичного виховання молоді; пошуком і впровадженням нових моделей організації культурної діяльності та модернізацією існуючих; впровадженням новітніх технологій у бібліотечне обслуговування; відродженням та розвитком культур національних меншин; розвитком самодіяльного мистецтва, відродженням народних традицій, звичаїв та обрядів; зміцненням матеріально-технічної бази закладів культури міста.

Заходи Програми, що стосуються організаційно-правового забезпечення сфери культури виконуються на постійній основі.

У 2014 році викладачі шкіл естетичного виховання брали участь у роботі всеукраїнських та міжнародних конференцій, наприклад «Культурно-мистецька освіта як складова художнього простору ХХІ століття» та «Діалог культур: Україна – Греція (поліфонія діалогу у постсучасній культурі)». Надруковано методичний посібник для учнів початкових класів «Бандурна абетка», який буде використовуватись школами естетичного виховання всієї України.

На виконання Програми створено навчальні комплекси «Чернігівська музична школа № 1 ім. С. В. Вільконського – Чернігівське музичне училище ім. Л. М. Ревуцького – Національна музична академія ім. П. І. Чайковського».

Постійно працює Дитяча філармонія, в рамках якої щомісяця відбувається мистецький захід «Могутня сила музики» для дітей, що проходять лікування у Чернігівській обласній лікарні. Протягом року відбулося 50 базових концертів, близько 100 виїзних виступів для дітей міста, у тому числі для дітей з малозабезпечених сімей та з обмеженими можливостями.

Розроблено та впроваджено курс «Кобзарознавство» для поповнення знань учнів з історії музичної культури України та Чернігівщини зокрема. В репертуар учнів включаються твори місцевих композиторів. У міській школі мистецтв відкрито дві нові спеціалізації: класи флейти та кларнету, у філіях відкрито класи скрипки, бандури, гітари. 

На базі міської школи мистецтв відкрито два напрямки хореографічних дисциплін: бально-спортивна хореографія та народна хореографія. Не виконано ряд положень Програми, що стосуються відкриття на базі художньої школи «Художнього ліцею», театрально-лялькового відділення та виробничих майстерень через відсутність відповідного приміщення та фінансування.

У роботі Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи: до мережі Інтернет підключено 11 бібліотек. На базі бібліотек працюють 7 клубів за інтересами, використовуються нові форми і методи роботи: віртуальні конференції, книжкові інсталяції, виїзні сімейні літні читальні зали, творчі конкурси «Краща книга року», «Кращий читач року», «Краща бібліотека року».Бібліотеки продовжують співпрацювати з Програмою «Бібліоміст», завдяки якій працюють шість безкоштовних Інтернет-центрів.

В Центральній міській бібліотеці успішно діє «Університет 60 плюс» для людей поважного віку, які навчаються на трьох факультетах: інформаційних і комунікаційних технологій, правовому та історичному. За час існування, а це близько року, сертифікати про пройдений курс навчання отримали близько 200 чоловік.

Виконано більшість запланованих Програмою завдань щодо клубної роботи. Міський Палац культури поступово перетворюється на головний концертний майданчик міста. Яскравим прикладом розвитку клубних закладів є відновлення роботи клубного закладу у мікрорайоні «Коти» як філії Палацу культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. На базі згаданого Палацу культури проводить свої репетиції та вистави театр «Дивосад», в якому займаються діти з обмеженими можливостями.

У двох Палацах культури працює понад 40 клубних формувань, творчих колективів та любительських об’єднань, в яких займається понад дві тисячі чоловік. Вісім колективів мають почесне звання «народний», шість колективів носять звання «зразковий». В Палацах розвиваються різні напрямки художньої творчості.

Центральний парк культури та відпочинку продовжує роботу щодо надання послуг з культурного обслуговування населення міста. На виконання Програми продовжено роботу з організації та проведення в парку культури та відпочинку культурно-масових заходів, забезпечено стабільну роботу атракціонів парку, проводяться загальноміські свята, робота по відзначенню календарних та професійних свят. Розширено коло заходів щодо культурного обслуговування молоді та підлітків.

Відповідно до своєї компетенції управління культури міської ради проводило роботу щодо збереження культурної спадщини, розвитку краєзнавства та музейної справи. На жаль, відсутність фінансування не дозволила виконати проведення на сучасному рівні паспортизації об’єктів культурної спадщини, забезпечення підвищення професійної майстерності працівників громадських музеїв та підвищення кваліфікації працівників установ культури з курсу «Краєзнавство».

Протягом 2014 року на високому організаційному рівні проведено понад 30 міських фестивалів культури і мистецтв, загальноміських свят, інших творчих заходів.

У 2014 році започатковано декілька фестивалів та творчих проектів, наприклад, «Музична Шевченкіана Чернігівщини», «Музичні прем’єри сезону», «Музичні акварелі». Започатковано фестиваль патріотичної музики «Любіть Україну». Проведені уроки мужності. Вводяться у репертуарні плани твори патріотичної тематики. Заклади культури долучились до волонтерського руху і збору речей для учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб зі сходу України.

На забезпечення виконання Програми на 2014 рік профінансовано із загального фонду бюджету 26918,9 тис. гривень; надійшло власних надходжень спеціального фонду – 1573,1 тис. гривень, профінансовано з бюджету розвитку 917,5 тис. гривень;

На поповнення матеріально-технічної бази установ культури міського підпорядкування направлено всього 460,8 тис. гривень, у тому числі за рахунок бюджету загального фонду – 43,5 тис. гривень, надійшло від спонсорських надходжень – 162,1 тис. гривень. Зокрема, поповнено бібліотечний фонд на 180,2 тис. гривень, проведено передплату періодичних видань на 79,6 тис. гривень. Закладами культури надаються платні послуги населенню міста, які  за 2014 рік склали 3190,0 тис. гривень, що на 241,0 тис. гривень менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. 

Проведено 63 загальноміських та державних заходів, які профінансовано на суму 499,4 тис. гривень.

 Виконавчий комітет міської ради доручив управлінню культури продовжувати здійснювати заходи щодо виконання та проведення аналізу ефективності заходів Програми у 2015 році. З огляду на ряд окреслених проблем, члени виконкому акцентували увагу щодо більш раціонального використання приміщень для охоплення різноманітними видами культурної діяльності всіх бажаючих дітей. Крім того, управлінню культури рекомендовано посилити діяльність, зокрема концертну, для військового госпіталю, де сьогодні проходять лікування учасники воєнних дій на сході України.  

 

 Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!