Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 травня 2015 р.

Про роботу служби державної ветеринарної медицини міста у 2014 році


Фото № 1

Про роботу служби державної ветеринарної медицини міста у 2014 році та пріоритетні завдання на 2015 рік на розширеній міській нараді інформувала начальник управління ветеринарної медицини у м. Чернігові Валентина Пономаренко.

Державна служба ветеринарної медицини міста Чернігова у своїй роботі керується та спрямована на виконання Законів України "Про ветеринарну медицину", "Про безпечність та якість харчових продуктів", підзаконних актів, прийнятих у відповідності до цих законів, якими передбачено комплекс попереджувальних заходів щодо запобігання занесенню на територію міста збудників небезпечних інфекційних хвороб тварин, а також, підвищення якості та безпечності продукції тваринного і рослинного походження.

Структура державної ветеринарної служби міста складається з Управління ветеринарної медицини в м. Чернігові (адреса м. Чернігів, вул. 1-го Травня, 180), Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини (адреса м. Чернігів, вул.1-го Травня, 180), Дільниці ветеринарної медицини (адреса м. Чернігів, вул. Шевченко, 65), яка відкрилась в минулому році, Лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках міста. Зона обслуговування - м. Чернігів.

Згідно з даними звернень, опитувань громадян міста та результатів проведених профілактичних щеплень на кінець року станом на 01. 01.2015 року в м. Чернігові налічується: 167 голів великої рогатої худоби, 28 голів коней, 538 голів дрібної рогатої худоби (кози, вівці), 755 голів свиней, 65 тис. 388 голів птиці всіх видів.

Важливим результатом роботи державної служби ветеринарної медицини міста є те, що протягом минулого року і по сьогоднішній день зберігається стабільна, благополучна епізоотична ситуація. Особливу увагу фахівці Держветфітослужби приділяють заразним хворобам, спільним для тварин та людей. Так, в місті не зареєстровано випадків сибірки великої рогатої худоби, бруцельозу, класичної та африканської чуми свиней, хвороби Ньюкасла птиці та інші.

З метою профілактики цих хвороб у минулому році проведено ряд протиепізоотичних заходів. Проти сибірки з наявних 167 голів ВРХ щеплено 167 голів, коней - 28 голів, ДРХ - 538 голів, проти класичної чуми свиней - 755 голів, курей проти хвороби Ньюкасла - 65388 голів.

Проведено діагностичні дослідження 167 голів великої рогатої худоби на туберкульоз та лейкоз, за результатами яких вищезазначені захворювання не виявлені, 28 голів коней на інан та сап, ДРХ на бруцельоз 100 голів, бджіл на варооз, ноземоз, акарапідоз в кількості 52 проб.

На тлі складної епізоотичної ситуації щодо захворювання тварин на сказ в Україні та нашій області в місті вже 5 років поспіль це захворювання не реєструвалось. Такий результат досягнуто завдяки послідовній роботі щодо профілактики цього захворювання, що базується на щепленнях всіх собак та, по можливості, котів. Фахівцями Чернігівської міської державної лікарні ветмедицини в минулому році проведено понад 3102 щеплень котів та собак (1012 котів, 2090 собак). В 1 кварталі 2015 року проведено 631 щеплення собак та 362 щеплення котів. Щеплення проводяться щоденно на території міської лікарні ветеринарної медицини та планово на визначених територіях працюють виїзні бригади, здійснюють подвірний обхід по приватному сектору міста. Інформація про проведення щеплень була розміщена у вигляді оголошень в газеті „ Чернігівські відомості", «Гарт», в мережі Інтернет та розвішені листівки.

Протягом минулого року спеціалістами оглянута на карантині 691 тварина, які покусали людей. Зафіксовано 445 покусів собаками, 210 покусів котами, кролями та хом'яками 21, бродячими собаками 15. У 1 кварталі 2015 року на карантині оглянуто 163 тварини, що покусали людей, серед яких 85 собак, 29 котів з них: 5 безпритульні та 49 бродячих собак. Кожна тварина на карантині була обстежена спеціалістами на 10-й та 15-й день карантину відповідно до "Інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин". Тварини, які покусали людей, але не мають господарів, утримувались на карантині у вольєрах Чернігівської міської ветлікарні.

Проведено 4 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо заходів з профілактики та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію міста та профілактики сказу.

Протягом року амбулаторно прийнято 7625 тварин, зроблено 55 виїздів ветспеціалістів на дім для надання екстреної допомоги. Найчастіше протягом 2014 року ветспеціалістами здійснювалося лікування: органів травлення - 480 випадків, паразитарних захворювань - 1803, органів дихання - 630, отруєнь - 320, хірургічних втручань - 585. За 1 квартал 2015 прийнято амбулаторно 2530 тварин, зроблено 10 виїздів на дім.

Триває робота щодо урізноманітнення ветеринарного сервісу для власників тварин, зокрема, спеціалісти надають консультації з годівлі та утримання тварин, проводять профілактику, лікування та діагностику хвороб, різноманітні лікувальні та косметичні операції, здійснюється ультразвукова діагностика хвороб.

Спеціалісти ветмедицини усіх ланок підвищують свій фаховий рівень як на курсах післядипломної освіти (не рідше одного разу в 5 років), так і на семінарах-навчаннях, які проводяться в службі щомісяця.

Приватною ветеринарною практикою за ліцензіями в місті займаються 7 суб'єктів господарювання та реалізацією ветеринарних препаратів - 13 суб'єктів господарювання.

На території міста функціонують 9 ринків, на яких постійно працюють 8 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, зусиллями спеціалістів яких протягом минулого року проведено 447 тис. 815 досліджень, 181 тис. 271 експертиза та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме, 23 туши свиней загальною вагою 2760 кг, 1 тонна 83 кг молока та молокопродуктів, 716 кг овочів та фруктів, 525 кг свинячої та 200 кг ялової печінки. За 1 квартал 2015 року проведено 114 тис. 234 дослідження, 46 тис. 68 експертиз та не допущено до реалізації небезпечної та неякісної продукції, а саме, 1 туша свиней вагою 70 кг, 284 кг молока та молокопродуктів, 25 кг овочів та фруктів, 116. кг, свинячої та 48 кг ялової печінки.

На 70 підконтрольних держслужбі міста Чернігова об'єктах, серед яких м'ясопереробних підприємств - 4, молокопереробних - 2, рибопереробних - З, вхідний, вихідний та контроль за виробництвом здійснюють 9 уповноважених (офіційних) лікарів.

З метою безумовного виконання вимог законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки й реалізації та забезпечуючи зменшення тиску контролюючих органів на роботу суб'єктів малого та середнього бізнесу, державними інспекторами ветеринарної медицини на початку 2014 року зменшено кількість перевірок суб'єктів господарювання, а з серпня по грудень 2014 року на виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», яким передбачено, що перевірки контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, перевірки з серпня по грудень 2014 року проводилися виключно за заявою суб'єкта господарювання.

Так, з початку року визначено всього 146 - суб'єктів господарювання міста підконтрольних ветмедицині та проведено 258 перевірок, з них 241 перевірка планова та 17 перевірок позапланових. В ході перевірок виявлено 17 порушень чинного законодавства, за які вжиті заходи адміністративного впливу у вигляді штрафу на суму 1 887 грн., складено 17 приписів щодо усунення виявлених порушень. Державною ветеринарною службою міста вилучено з обігу 57 тонн 118 кг продукції тваринного походження сумнівної якості, з яких утилізовано 42 тонн 760 кг, 14 тонн 358 кг після усунення порушень повернуто власникам.

У 2014 році Управління ветеринарної медицини в місті Чернігові тісно співпрацювало з Центром надання адміністративних послуг Чернігівської міської ради. Усього протягом року видано 25 документів дозвільного характеру, з яких 5 - експлуатаційні дозволи операторам потужностей об'єктів, що проводять діяльність з виробництва харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, та операторам агропродовольчих ринків, 18 безоплатних експлуатаційних дозволів на провадження діяльності на потужностях з виробництва, переробки, змішування та приготування кормових добавок, преміксів та кормів та 2 дозволи на проведення заходів із залученням тварин. В 1 кварталі 2015 року видано 5 безоплатних експлуатаційних дозволів на провадження діяльності на потужностях з виробництва, переробки, змішування та приготування кормових добавок, преміксів та кормів.

Спеціалістами Чернігівської міської державної лікарні ветмедицини надано адміністративні послуги з видачі документів дозвільного характеру (ветеринарних документів, це ветеринарні довідки та ветеринарні свідоцтва на переміщення тварин та продукції тваринного походження) - 15848 штук.

В 2014 році власними силами працівників лікарні проведено ремонт та розширення площі лікарні, а саме зроблена велика приймальня та хірургічний кабінет. Обладнання закуплено за кошти благодійного фонду «Оберіг» (це хірургічний стіл, духова шафа, хірургічна к лампа, шафи та столи для інструментів). Власними силами проводиться благоустрій та озеленення території, висаджуються квіти, дерева, кущі, прибирається територія та проводиться косметичні ремонти.

Пріоритетними завданнями служби залишаються забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя, охорона підконтрольної території від занесення збудників особливо небезпечних хвороб тварин, забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя на ринках міста та контролю і нагляду за виконанням суб'єктами господарювання вимог законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів у процесі їх виробництва, переробки та реалізації, а також вдосконалення ветеринарного сервісного обслуговування, ідентифікації тварин та проведення лікувально профілактичних заходів.

Сприяння та вжиття всіх необхідних заходів для отримання дозволу на експорт м'ясо-молочної продукції українського виробництва до країн Європейського Союзу:

вивчення нормативної бази ЄС щодо безпечності харчових продуктів та методів здійснення державного контролю в європейських країнах;

надання виробникам методичної та практичної допомоги по впровадженню технологій виробництва та здійснення виробничого контролю у відповідності до вимог ЄС.

Забезпечення:

постійного державного ветеринарно-санітарного контролю за міжобласними перевезеннями тварин, птиці, їх карантинуванням, а також імпортом, експортом, транзитом вантажів, підконтрольних ветеринарній службі;

Виконання Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів» зі змінами.

Виконання ЗУ від 25.06.1992 № 2498-ХІІ «Про ветеринарну медицину» зі змінами.

Виконання Планів Державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів, забруднювачів, ГМО у необроблених харчових продуктах тваринного походження та кормах на 2015 рік.

 

 За інформацією управління ветеринарної медицини в м. Чернігові

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!