Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 листопада 2015 р.

Досвід Чернігова щодо бюджету участі презентовано у столиці


Фото № 1
Фото № 2

Досвід Чернігова щодо впровадження бюджету участі презентовано у Києві 25 листопада під час семінару "Громадський бюджет – версія 1.0 для України". Учасниками заходу стали польські експерти фундації ПАУСІ, представники влади і громадськості із українських міст, де цього року впроваджувався  громадський бюджет – Чернігова, Черкас та Полтави, а також колеги із Житомира, Сум, Луцька, Рівного та інших міст.

Представники Чернігова та Черкас поділилися своїм практичним досвідом впровадження бюджету участі цього року. У нашому місті, зокрема, вже визначено 17 проектів-переможців, а в Черкасах із 1 до 10 грудня пройде голосування за проекти громадського бюджету. За словами заступника начальника фінансового управління Чернігівської міськради Олени Лисенко, перший досвід бюджету участі має здобутки і прорахунки. "Ми сподіваємося, що завдяки консультаціям із експертами, співпраці влади і громадськості, процес громадського бюджетування у Чернігові буде розвиватися і вдосконалюватися", - сказала вона.

Активісти і працівники органів влади Полтави цього року зосередилися на проведенні інформаційної кампанії та розробці нормативних документів. Власне громадський бюджет м. Полтави стартуватиме наступного року. Крім того, у Полтавській міській раді навіть планують створити структурний підрозділ – сектор громадського бюджету, що займатиметься цим проектом.

Власну версію громадського бюджету цьогоріч впроваджували у Луцьку. Там на громадські ініціативи виділено із міського бюджету 0,5 млн. грн. Переможців визначено через он-лайн голосування, до якого долучилися не тільки українці, а й громадяни іноземних держав.

Заступник директора українського представництва ПАУСІ Костянтин Плоский зазначив, що ідеальної моделі бюджету участі не існує: кожне місто йде своїм шляхом, враховуючи досвід українських та зарубіжних колег. Але завжди бюджет участі активізує життя місцевої громади і залучає жителів до прийняття рішень на місцевому рівні, робить більш прозорим та зрозумілим розподіл коштів міського бюджету.

 

Довідка: Бюджет участі передбачає залучення жителів Чернігова до розподілу коштів міського бюджету. На наступний рік, зокрема, планується передбачити 4,8 млн. грн. на проекти чернігівців. Половина коштів буде витрачена на капітальні видатки і половина – на поточні.

Всього до голосування у 2015 році допущено 56 проектів, з них 32 стосуються капітальних видатків і 24 – поточних.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії, співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Ірина Синельник

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!