Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 травня 2016 р.

Під час перебування в Чернігові делегація Меммінгена спільно з керівництвом нашого міста поклала квіти на німецькому кладовищі

+9
+6

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12

 

Другий день свого перебування в Чернігові, 23 травня, делегація з міста Меммінгена почала з покладання квітів на німецькому кладовищі.

Це кладовище було відновлене у 1997 році за ініціативи Германа Пфайфера – людини, яка стояла біля витоків дружніх стосунків Чернігова та Меммінгена.

Тут поховано 288 осіб з числа військовополонених, які померли у 1943-1947 роках, вже після визволення Чернігова. Свого часу їхні прізвища встановили через архіви КДБ. Згідно цих списків, свій вічний спочинок тут знайшли 270 німців, 2 словаки, 1 поляк, 2 французи, 5 австрійців, 1 чех, 6 венгрів та 1 українець. Тепер родичі мають можливість відвідувати їх могили.

Учора за участю німецької делегації та керівництва нашого міста тут відбувся короткий мітинг-реквієм. Пам’ять похованих на цій землі півстоліття тому полонених вшанували хвилиною мовчання.

Музичні колективи у складі делегації – хор та оркестр - разом з чернігівським колективом - оркестром військово-музичного центру Сухопутних військ -виконали особливий музичний твір під назвою «Я маю друга». У Німеччині він відомий як присвячений тим, хто загинув під час будь-яких війн.

Обербургомістр Меммінгена Доктор Іво Хольцингер, який очолює делегацію, висловив подяку чернігівцям за те, що, не зважаючи на темні сторінки історії України та Німеччини, за місцем поховання їх співвітчизників у Чернігові доглядають. «Дякую місту Чернігів за те, що підтримуєте в належному стані це кладовище, і кожного разу, коли настає потреба, робите все, щоб довести до відома родичів загиблих німецьких солдатів, де поховані їхні рідні. Це має дуже велике значення для нас, адже ми сприймаємо цих загиблих як жертв того кривавого дійства, адже вони віддали своє життя не за власним бажанням, адже були просто солдатами», сказав він.

Родичів тих, хто похований саме на чернігівському кладовищі, цього року серед членів німецької делегації не було. Але учасники хору розповіли, що один з засновників цього колективу такий зв’язок мав. «Тут похований родич одного із наших колег, який, нажаль, також уже не з нами. Його звати пан Конрад Шедлер. Він був одним із засновників нашого хору і членом делегації, яка вперше приїхала до Чернігова. Він дуже багато зробив для розвитку дружніх відносин Чернігова й Меммінгена», говоритьРоланд Демелен, учасник хору.

 

 Гості розповіли, що і у Німеччині є подібні місця поховань радянських і, в тому числі, українських солдатів. І за ними так само ретельно доглядають, вшановують пам’ять загиблих.

 Відвідала делегація і Болдину гору, вшанувавши пам’ять загиблих у Другій світовій війні українців. Вклонилися й героям Небесної Сотні біля пам’ятного знака на Красній площі.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!