Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 січня 2017 р.

Екологічна інспекція Чернігова турбується про чистоту та порядок у нашому місті


Фото № 1

Сьогодні, 16 січня, на розширеній нараді Чернігівського міського голови із керівниками структурних підрозділів та керівниками комунальних підприємств міської ради доповів про роботу структурного підрозділу «Екологічна інспекція» комунального підприємства «АТП – 2528» міської ради за 2016 рік його керівник Сергій Стринадко.

До завдання інспекції входить:

- обстеження міської території, території підприємств, установ, організацій на предмет дотримання чинного законодавства України, а саме ст. 152 КУпАП, «Правил благоустрою … м. Чернігова» та санітарно екологічного порядку в Чернігові.

- контроль за санітарно – екологічним станом міста Чернігова спрямованого на попередження, виявлення та припинення порушень законодавства України у сфері благоустрою населених пунктів та забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях міста Чернігова.

З початку 2016 року співробітниками екологічної інспекції було складено 856 адміністративних протоколів та направлено на розгляд до адміністративних комісій районних у м. Чернігові рад. Це на 124 протоколи більше, ніж у 2015 році. Також винесено 165 приписів фізичним та юридичним особам, що на 75 приписів більше, ніж у минулому році.

Розгляд протоколів 

Порівнювальна таблиця по результатам роботи адміністративних комісій за 2015 – 2016 роки

Районна рада

Кількість розглянутих справ

Винесено зауважень

(ст. 22 КУпАП)

Сума накладеного штрафу(грн)

Сума сплаченого

штрафу(грн)

2015

2016

2015

2016

2015

2016

2015

2016

Новозаводська

393

393

265

270

45951

53610

7030

11450

Деснянська

312

392

206

260

40290

60811

15300

20570

 

 

Порівнювальна таблиця по кількості направлених  на розгляд до адміністративних комісій справ за 2016 рік

 

Деснянська рада

Новозаводська рада

Назва організації

Кількість розглянутих справ

Сума накладеного штрафу

Кількість розглянутих справ

Сума накладеного штрафу

Екологічна інспекція

392

60811

393

53610

КП «Зеленбуд»

130

35525

92

28920

Поліція

83

22593

118

16860

 

 Робота у зимовий період

У зимовий період активно проводилась робота з підприємствами, установами та організаціями щодо прибирання снігу та криги на прилеглих територіях. Проведена інвентаризація об’єктів, що знаходяться по вулицям: Рокоссовського, Шевченка, Г. Полуботка, Коцюбинського, Кирпоноса, проспектам Миру та Перемоги. З керівництвом магазинів та організацій міста проведена роз’яснювальна робота щодо часових меж прибирання прилеглих територій, їм також вручені інформаційні листівки.

Суб’єктам господарювання спочатку виносився припис, на виконання якого давалась одна доба, і який було внесено в журнал реєстрації приписів. Суб’єктів господарювання, які не хотіли виконувати вимоги чинного законодавства, було притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом складання на останніх адміністративних протоколів. Всього за дане правопорушення з початку року винесено 61 припис та складено 35 протоколів.

       

 Робота з мешканцями приватного сектору

Протягом року в приватному секторі нашого міста проводились збори з головами вуличних комітетів, де їм роз’яснювались «Правила благоустрою … м. Чернігова», що стосуються всіх мешканців приватного сектору.

На даний час у місті 19 192 домоволодіння, із них 16 162 мають укладені договори. У 2016 році укладено 472 договори. Періодично проводяться рейди на предмет виявлення порушників, які не мають укладених та сплачених договорів на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів. З початку року за дане порушення було складено 135 протоколів.

Крім того, проводилась перевірка приватного сектору на предмет складування будівельних матеріалів на території загального користування міста та захаращення її сміттям: (п. 10.2.34 складування – 147 протоколів), (п. 10.2.1 захаращення – 163 протоколи). Також спільно з КП «АТП – 2528» було виготовлено та встановлено 26 попереджувальних табличок відносно заборони викидання сміття в місцях, де зазвичай має місце його накопичення.

Протягом року притягувались до відповідальності особи, які спалюють залишки рослинності, опале листя, побутові, промислові та інші відходи на території юридичних осіб, домоволодінь, парків, скверів - складено 43 протоколи. Приватні домоволодіння також перевірялися на предмет зливу рідких відходів на територію загального користування міста – 19 протоколів.


Співпраця з поліцією міста

Екологічна інспекція тісно співпрацює зі співробітниками поліції м. Чернігова по виявленню порушників, які паркують свої автотранспортні засоби на газонах нашого міста, пошкоджуючи їх. За вищевказане порушення до відповідальності було притягнуто 3 особи. Також до адміністративної відповідальності за перевезення всіх видів вантажів на необладнаних для цього транспортних засобах було притягнуто 7 осіб. Встановлено 14 попереджувальних табличок, стосовно заборони паркування автотранспорту на газоні в місцях накопичення.

З поліцією проводяться спільні рейди на предмет виявлення громадян, які проводять, або організовують торгівельну діяльність різноманітними товарами у невстановлених місцях, без відповідних на це дозвільних документів. З початку року до відповідальності притягнуто 125 осіб.

  

 Робота з комунальними підрозділами міста

 Екологічна інспекція майже щотижня проводить перевірку контейнерних майданчиків, балансоутримувачами яких являються ЖЕКи, дільниці з обслуговування житлового фонду КП «Новозаводське» та «Деснянське», ОСББ, ОЖБК, щодо дотримання чистоти самих контейнерів та прилеглої до них території. Навесні також проводились перевірки прибудинкових територій будинків на предмет косіння трави, недодержання паспорту зовнішнього виду фасадів та захаращення. У зимовий період проводиться перевірка прибудинкових територій та міждворових проїздів щодо прибирання від снігу та криги та посипання піщано–соляною сумішшю.

За даний період часу за виявлені порушення на керівників або майстрів було винесено 82 приписи та складено 9 протоколів. Неодноразово цим підприємствам з боку екологічної інспекції була надана допомога в межах своїх повноважень стосовно їхніх проблем.

З працівниками ПАТ «Чернігівобленерго» на початку року проводились профілактичні бесіди щодо несвоєчасного вивезення обрізаного гілля, яке залишали після очистки ліній електромереж, але на даний час цю проблему усунуто, гілля забирається одразу після проведеної роботи по очищенню ліній. Водночас невирішеною залишається ситуація з трансформаторними підстанціями – це стосується прилеглої до них території, а саме захаращення останньої сміттям та некошена трава. Також невирішеною залишається й ситуація стосовно фасадів ТП, деякі з них знаходяться в занедбаному стані, про що до ПАТ «Чернігівобленерго» було направлено листи з доповненням фотофіксації підстанцій і прилеглих до них територій та складено 5 адміністративних протоколів.

Спільно з КП «КШБП» проведено роботу стосовно виявлення осіб, проживаючих у приватному секторі, які незаконно провели підключення до зливової каналізації. Спільними зусиллями припинено 14 порушень та складено 9 протоколів.

Разом з КП «Зеленбуд» прибиралися незаконно встановлені торгівельні лотки, які використовувались для проведення громадянами торгівельної діяльності у невстановленому місці. Всього у місті було виявлено більше 20 таких місць та здійснено 12 спільних виїздів.

 

Напрямки роботи інспекторів

1. Ассенезаторні автомобілі

Періодично проводяться рейди на предмет виявлення власників ассенезаторських автомобілів, які зливають рідкі відходи у невстановленому місці (ливневу каналізацію, на територію загального користування міста, у водойми). З початку року складено 7 протоколів.

2. Підземні комунікації

Під час обстеження території міста співробітники інспекції фіксують пошкоджені оглядові колодязі підземних комунікацій відсутність у останніх люків та провалля асфальто – бетонного покриття біля них. Після цього у відповідні організації (КШБП, КП «Чернігівводоканал», ПАТ «Укртелеком», КЕП Чернігівська ТЕЦ, «Облтеплокомуненерго», «Чернігівгаз» направляються листи з фото фіксацією та адресою пошкодженого об’єкту, або у телефонному режимі проводиться профілактична бесіда з вимогою усунення правопорушення.

 

Назва

організації

Кількість пошкоджених об’єктів

Направлено листів

Відремонтовано

об’єктів

КШБП

1

2

1

КП «Чернігівводоканал»

5

2

5

ПАТ «Укртелеком»

9

3

0

КЕП Чернігівська ТЕЦ

4

2

0

Облтеплокомуненерго

1

1

1

Чернігівгаз

1

1

1

3. Загальноосвітні заклади та церкви міста

Після закінчення «місячника з благоустрою» інспекторами екологічної інспекції було проведено перевірку власних та прилеглих територій всіх ЗОШ (32 школи) та ДНЗ (55 дитячих садочків) на предмет виявлення порушень «Правил благоустрою… м. Чернігова».

Пункт правил

Назва закладу

ЗОШ

ДНЗ

Технікуми, інститути, училища

10.2.1

12

31

2

10.1.16

27

28

4

2.10

0

1

0

Всього

39

60

6

Що стосується прилеглих територій до церков міста, то у більшості із них правила благоустрою не порушують, лише у деяких на прилеглій територій була нескошена трава, але після проведення профілактичної бесіди порушення були одразу усунені.

4. Автокооперативи

У нашому місті існує 64 автокооперативи. З початку року було проведено 47 перевірок на предмет виявлення адміністративних правопорушень. Гострою проблемою залишається захаращення прилеглих до них територій.

Пункт правил

Короткий зміст пункту

Кількість протоколів

10.2.3

Самовільне проведення земельних робіт

1

10.2.1

Захаращення  власної або прилеглої території

3

10.1.16

Не покошена трава на власній або прилеглої території

11

10.1.2

Підтримувати зовнішній вигляд будівель  у належному стані відповідно паспорту фасаду

1

Всього

16

На даний момент з 64 АК лише 4 з них не мають укладеного договору на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

5.  Садові товариства

Кожен рік на початку дачного сезону з головами садових товариств проводяться профілактичні бесіди, під час яких роз’яснюються «Правила благоустрою… м. Чернігова». Також проводяться перевірки усіх садових товариств на предмет захаращення останніми власних або прилеглих територій. З початку року за це порушення на голів садових товариств було складено 13 адмінпротоколів. На даний час із 52 садових товариств 42 мають укладений договір на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

6. Торгівельні кіоски та павільйони

В нашому місті знаходиться 31 торгівельний павільйон та 36 торгівельних кіосків. В основному дані об’єкти перевірялись щодо недотримання паспорту фасаду, дотримання санітарного стану на прилеглих до них територіях та відсутності вогнетривких урн на вході. Проведено 86 перевірок даних об’єктів, виявлено 51 порушення.

Пункт правил

Короткий зміст пункту

Кількість протоколів

10.2.19

Самовільне встановлення торгівельної палатки

2

10.2.27

Торгівля у невстановлених місцях

3

10.2.1

Захаращення території міста

1

2.16

Не почищено сніг та кригу на прилеглій території

5

Всього

11

  7. Зупинки та зупинові комплекси

В даному напрямку проблемним питанням залишається санітарний стан кінцевих зупинок міського транспорту. Їх територія засмічується не тільки пасажирами, а в більшості випадках водіями міського транспорту. Негативно впливає на санітарний стан кінцевих зупинок відсутність урн, що призводить до утворення несанкціонованих сміттєзвалищ.

З усіма перевізниками проводяться профілактичні бесіди щодо роз’яснення їхньої відповідальності за порушення чинного законодавства та розмір можливих санкцій.

 Робота з оголошеннями

Екологічною інспекцією проводиться робота по виявленню правопорушників, які розклеюють та розміщують свої рекламні оголошення у невстановлених місцях, а саме: на стовпах, деревах, парканах тощо. З початку року виявлено 31 порушника, а 8 посадових осіб були притягнуті до адміністративної відповідальності.

 Безхазяйні відходи

На даний час у місті поменшала кількість несанкціонованих сміттєзвалищ, але проблема безхазяйних відходів залишається відкритою. При виявленні таких звалищ інспектором екологічної інспекції складається акт «Про безхазяйні відходи», в якому зазначається об’єм та клас відходів, площа сміттєзвалища, після цього акт направляється на розгляд до постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами.

Таблиця 5:   Порівнювальна таблиця по ліквідованим сміттєзвалища за 2015 –  2016 роки

кількість ліквідованих сміттєзвалищ

загальна площа ліквідованих сміттєзвалища (га)

загальний об’єм ліквідованих сміттєзвалища (м³)

2015

2016

2015

2016

2015

2016

102

149

0.0456

0.0255

419

335.5

 Будівельні майданчики

У цьому році до інспекції надходило багато скарг стосовно майданчиків, виділених під забудову, в результаті обстеження останніх було встановлено, що більшість з них захаращена сміттям та пошкоджено огорожі. З балансоутримувачами проводиться роз’яснювальна робота по недопущенню порушень чинного законодавства, направлено декілька роз’яснювальних листів, складено 5 адміністративних протоколів та винесено 3 приписи.

 

Довідково.

Пропозиції щодо роботи Екологічної інспекції, а також зауваження та побажання приймаються за адресою: м. Чернігів, пр – т Перемоги, 63, тел. 67-28-25, або за телефоном «гарячої лінії» 97-41-41.

Детальніше ознайомитися з «Правилами благоустрою… м. Чернігова» можна на офіційному сайті Чернігівської міської ради за посиланням http://www.chernigiv-rada.gov.ua/nagalni/nag-pitannya/185.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!