Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 вересня 2017 р.

КП "Шкільне" харчує 17651 учнів шкіл Чернігова


Фото № 1
Фото № 2

На початок нового навчального року кількість учнів, які снідають або обідають у шкільних їдальнях, у Чернігові зросла на 2 443 дитини.

Загалом зараз охоплено гарячим харчуванням 17651 учнів шкіл Чернігова. З них 11497 - учні початкових класів та 6154 - старшої ланки. Із загальної чисельності - 27304 учнів це складає 70%. Про це розповіла 12 вересня під час розширеної наради міського голови з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради керівник КП «Шкільне» Антоніна. Радченко.



Фінансування

Харчування в навчальних закладах фінансується за рахунок міського бюджету громади та батьківської доплати.

Цього року вартість харчування становить:

- харчування учнів 1-4 класів - 14,00грн (8,00грн. бюджет, 6,00грн батьки);

- харчування учнів 1-4 класів пільгової категорії: сніданки та обіди - 12,00грн (бюджет);

- харчування учнів 5-11 класів та групи продовженого дня - 12,00грн. (батьки);


Новації

Вже з вересня цього року в КП «Шкільне» запровадили механізм безготівкової оплати за сніданки учнів молодших класів –  батьки самостійно здійснюють оплату в банку за отриманою квитанцією, де вказано П.І.Б учня, номер школи, номер класу і сума харчування за місяць. Якщо дитина мала пропуски в відвідуванні школи, а оплата батьками була здійснена в повному обсязі за місяць, то корегування суми відбувається в квитанції наступного місяця за даними відповідальних за харчування в кожному навчальному закладі. 

Антоніна Радченко зазначила, що за таким принципом розрахунку плануєтися перевести й старшу ланку та групу продовженого дня. Але це все буде робитися поступово, адже кількість дітей, які харчуються в даній категорії, є непостійною.


Матеріально-технічна база

Для забезпечення учнів якісним харчуванням поступово покращується технологічне оснащення  харчоблоків шкіл. У цьому році вже здійснено заміну такого обладнання, як електром’ясорубки, овочерізки, пекарські шафи, електросковороди та холодильні шафи; до кінця року  підприємство також планує закупити нові тістоміси та пароконвекторні шафи для оптимізації технологічного процесу виготовлення власної випічки. Також у серпні для виробничого персоналу КП «Шкільне» закуплено спецодяг. 


Контроль якості

Вілповідно до сьогоднішніх вимог законодавства, на підприємстві запроваджена і діє система контролю безпечності харчових продуктів. Її достатність і відповідність європейським нормам перевірена та засвідчена сертифікатом ISO 22000/HACCP. Такий сертифікат видається на 5 років з подальшою пролонгацією. Функціонування такої системи убезпечує процес приготування страв у тому числі від випадкового впливу шкідливих факторів.

Також на підприємстві з’явився інженер з контролі якості. Він забезпечує процес контролю виробництва харчових продуктів.




Не секрет, що в минулі роки накривання столів для першачків було проблемою. Для вирішення цього питання залучали батьківські комітети, які за додаткові кошти наймали когось із батьків, бабусь чи інших осіб. У цьому році, відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 30 серпня, підприємству  надано дозвіл збільшити штат працівників саме для накривання столів. Як зазначила Антоніна Радченко, на підприємство вже взято 35 таких працівників, і ще 7 вакансій вільні. Усі ці працівники пройшли медогляд, чого не було при залученні сторонніх осіб. 

Також влітку КП "Шкільне" проведена робота з покращення меню: його зробили здоровішим та додали соки. Підприємство   порівнювало своє меню з тими, які пропонують аналогічні підприємства у шкільних їдальнях інших міст України. Таких як Черкаси, Вінниця, Рівне та Київ. Висновок: набір страв, їх назви та питома вага входження м’ясних та молочних продуктів у всіх практично однакові. Різниця є тільки у співвідношеннях оплати бюджету й батьків, однак незначна.

 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!