Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 жовтня 2017 р.

Чернігів починає співпрацю з ProZorro.Продажі


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

12 жовтня в Чернігівській міській раді відбулося підписання Декларації про співпрацю міста з системою ProZorro.Продажі, яка допомагає продавати комунальне майно вигідно, швидко та прозоро.

 -         Чернігів одним з перших міст України приєднується до цієї системи. За останні півтора-два роки в нашому місті відбулися суттєві зміни в прозорості розпорядження комунальним майном. Фонд комунального майна міської ради на її сайті оприлюднив і постійно оновлює перелік об’єктів комунальної власності та інформацію про те, хто і за скільки їх орендує. Тепер система «ProZorro.Продажі» спростить нам роботу, тому що дозволить пропонувати комунальне майно в оренду або продавати такі об’єкти на електронному аукціоні, - наголосив при підписанні документу заступник міського голови Олександр Ломако.

 Він нагадав про те, що Чернігів був одним із перших міст, які приєдналися свого часу й до системи закупівель PROZORRO - ще не чекаючи закону, який зобов’язав усі органи влади працювати в цій системі:

 -         З початку 2016 року міський голова своїм розпорядженням зобов’язав усі структурні підрозділи міської ради, а пізніше, рішенням ради - й комунальні підприємства, -  проводити закупівлі через PROZORRO. А коли в серпні запрацював цей закон, ми вже були готові, провели ряд торгів. Тільки в 2017 році, за неповні 9 місяців, в нас за результатами торгів у цій системі публічних закупівель заключні майже 1000 контрактів. Ми маємо досить серйозну економію, особливо в сферах медицини, освіти, під час будівництва наших об’єктів. І хоча й є певні складнощі, це той шлях, з якого ні країна, ні місто не повинні звертати, - сказав він.

 -         ProZorro.Продажі стартувало з продажу активів збанкрутілих банків, і ось тепер за рік ми дійшли до продажу майна і прав оренди держпідприємств та місцевих громад. Що робить нас системою з продажу держактивів №1, - розповів під час презентації керівнимк проекту Олексій Соболев. На сьогодні до проекту приєдналося вже більше 13 міст України, великі комунальні компанії та державні підприємства, які активно продають активи через ProZorro.Продажі. За статистикою 70% лотів продаються з першого разу, а ціни на державні активи зростають в рази, - зазначив він.  

 Окрім міст та областей за рік до проекту приєдналися державні підприємства та комунальні компанії, які активно продають майно на ProZorro.Продажі. «Фактично ми розробили та запустили прозорий механізм, який допомагає продавати комунальне майно вигідно, швидко та прозоро, а гроші, від таких угод йдуть до бюджетів громад. Ми вже продали майна більше ніж на 3 мільярди гривень і являємось системою продажу державних активів №1», - зазначив керівник проекту Олексій Соболев. Він також наголосив, що для місцевих органів влади комунальних підприємств ProZorro.Продажі є найкращим інструментом продажу майна: «Ми вже неодноразово продемонстрували успішні кейси, коли ціни на державні активи протягом аукціону зростають в рази, а 70% лотів продаються з першого разу». 

До проекту вже приєдналися Міністерство інфраструктури України, Донецька військово-цивільна адміністрація, Маріупольська міська рада, Тернопільська міська рада, Вінницька міська рада, Львівська міська рада, Дніпровська міська рада, Хмельницька міська рада, Ужгородська міська рада, Кременчуцька міська рада, Житомирська міська рада, міська рада міста Нова Каховка, Полтавська обласна рада та інші,  а також державні та комунальні компанії: Укргазвидобування, Укренерго, Енергоатом, ПриватБанк, Аеропорт Бориспіль, Нафтогаз, Укрпошта, Укравтодор, КП “Київський метрополітен”, Автомобільні дороги України, Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ, Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, Запорізький титано-магнієвий комбінат, КПМА "Київ" (Жуляни), УКРНАФТА, НАК "Надра України" та інші.

Проект  ProZorro.Продажі реалізується за фінансової підтримки Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та громадської організації Transparency International Україна – українського відділення всесвітньо відомої антикорупційної організації Transparency International, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном.


Досягнення системи ProZorro.Продажі на сьогодні:


 

Завантажити повну презентацію проекту ProZorro.Продажі в форматі PDF

 



Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!