Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 листопада 2017 р.

Програма «МедіаКратія»: Поради тим, хто мріє отримати власне житло


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

У Чернігові на квартирному обліку перебуває 6442 сімʼї і перша сім’я стоїть у черзі більше 40 років. Про це повідомив начальник управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради Михайло Католик днями в ефірі програми «МедіаКратія» ТРК «Новий Чернігів».

У програмі також взяли участь заступник начальника управління з роздрібного бізнесу Філії ЧООУ «Ощадбанк» Наталія Носенко та директор Чернігівського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Анатолій Ярошевський.

Відповідаючи на питання ведучої, учасники зазначили, що покращення житлових умов проживання для мешканців міста Чернігова – питання дуже актуальне й є кілька шляхів його вирішення.

Зокрема, Михайло Католик зазначив, що міська рада на облік ставить тих, хто не забезпечений житлом або потребує поліпшення житлових умов. Крім того, у загальноміській черзі перебувають різні категорії громадян.

Перший критерій, за яким ставлять на чергу, це забезпечення житловою площею нижче граничного рівня – це 6 кв м на одну особу. Також місце реєстрації у Чернігові – не менше 3-х років. Загальноміська квартирна черга постійно змінюється, громадяни знімаються та ставляться на облік. За 2017 рік вона зменшилася на 40 сімей. Це зменшення частково відбулося і за рахунок того, що була проведена перереєстрація справ.

- У поточному році за рахунок міста поліпшили свої житлові умови проживання 24 сім’ї - це 20 сімей військовослужбовців та 4 сім’ї, члени яких є працівниками інших установ та організацій міста, - сказав Михайло Католик. – Нещодавно я вручав ордер на трикімнатну квартиру сім’ї, яка стояла в черзі 41 рік. Дуже було приємно бачити очі цієї людини, яка безкоштовно отримала довгоочікуване житло. Наразі місто самостійно не будує, як раніше, тому видається житло, яке вивільняється та є комунальною власністю.

За інформацією ЧРУДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», розглянуто 1365 заяв на отримання кредиту, з них на даний час 793 сім’ї вже отримали власне житло. Загалом за тривалий час існування цієї організації за консультаціями щодо отримання кредиту для придбання квартири та будівництва житла звернулося понад 7,5 тисяч молодих сімей.

Крім того, існує ще декілька державних житлових програм, які діють на Чернігівщині та адмініструються фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Це Програма «Доступне житло», Програма часткової компенсації кредитів комерційних банків, а також Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради здійснює перевірку сімей: чи дійсно вони потребують покращення житлових умов, чи відповідають вони нормам законодавства щодо постановки на квартирний облік. Всі необхідні документи мешканцями подаються до Центру надання адміністративних послуг. В результаті відповідної перевірки рішенням виконавчого комітету міської ради сім’я ставиться на квартирний облік. Після цього молоді сім’ї, звернувшись до ЦНАПу, отримують довідку, яку необхідно подати до фонду сприяння молодіжному житловому будівництву для того, щоб стати в цій установі на чергу для отримання кредиту на житло.  

Підсумовуючи розмову, Михайло Католик порадив чернігівцям брати участь у державних житлових програмах, ставати при потребі на квартирний облік. Крім того, він висловив впевненість, що затверджена міською радою Програма щодо молодіжного житлового кредитування виконається в повному розмірі.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відеосюжет ТРА "Новий Чернігів"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!