Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 січня 2018 р.

Владислав Атрошенко: Цей прецедент я пропоную розповсюдити на все місто


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Розробити юридичний механізм того, як жителям під’їзду багатоквартирного будинку відмовитися від послуги з прибирання сходових клітин і прибудинкової території, щоб організувати їх своїми силами, натомість зменшивши тариф, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко доручив профільним управлінням міськради. Про це говорилося вчора, 18 січня, на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Питання виникло у зв’язку з прецедентом: мешканці будинку № 24-а по вул. Інструментальній на загальних зборах висловили бажання розподілити послуги з обслуговування свого будинку саме так. Досі в Чернігові подібної практики не було.

Міський голова висловився за те, щоби обговорити дану пропозицію з громадськістю і розповсюдити право визначатися в цьому питанні на весь житловий фонд міста.

- Я пропоную розглянути це питання централізовано по усьому місту, а до цього треба визначитися зі способом комунікації з мешканцями. Це дійсно право людей, - сказав Владислав Атрошенко.

Але при цьому виникають певні обов’язки співвласників таких будинків.

- Якщо ми організовано знімемо цю послугу з тарифу, то потім прибирання прилеглої до будинку території буде справа власників, які там проживають. Мене, як міського голову, тут цікавить два питання: перше – право на визначення людей і ми його повинні дотримуватися, а друге – з кого мені треба питати за неналежно прибрану територію. Зараз є усна заява про те, що там є старший будинку, але ж ми юридично приймаємо рішення.

І головне тут навіть не в тому, щоби знизити тариф на 5 копійок чи зняти з когось відповідальність. У мене мета - щоби люди якомога швидше усвідомили, що все, що всередині будинку і зовні – це їхня справа. Також важливо, щоб на загальних зборах співвласники будинку визначилися з відповідальною особою за прибирання. Тобто дали місту юридичну можливість впливу у разі неякісного прибирання саме зовнішньої території. Тому що це обличчя міста, - підкреслив Владислав Атрошенко.

В результаті обговорення міський голова запропонував членам виконкому та профільному управлінню міської ради обговорити це питання з громадськістю, а також розробити механізм прийняття таких рішень і відповідальності за їх виконання. 

Питання ж щодо будинку по вул. Інструментальній буде прийняте після проведення ряду організаційних дій. Зокрема, має бути визначена особа, відповідальна за прибирання прилеглої території; треба, щоб були якісь підтверджуючі документи, хто її на це уповноважив. Крім того, з визначеною відповідальною особою буде проведена роз’яснювальна робота щодо наслідків – юридичних і матеріальних, які можуть бути у неї у разі неналежного прибирання території. 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!