Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 травня 2018 р.

Першокласники Чернігова навчатимуться по-новому


Фото № 1

Діти, які восени вперше підуть до школи, навчатимуться вже у новому освітньому середовищі та за новими методиками навчання. Про це серед іншого розповів начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура на розширеній міській нараді сьогодні, 14 травня. 

Відповідно до Закону Україну «Про освіту» у вересні місяці 2018 року стартує Нова українська школа, школа компетентностей ХХІ століття. Сьогодні освітня галузь Чернігова, як і всієї України загалом, перебуває в процесі реформування та переходу до концепції Нової Української школи. Це  вимагає корінних змін у підходах до навчання та виховання. 

Згідно з новим Законом про освіту, який вступив в силу у вересні 2017 року, поступово змінюється нормативно-правова база освітньої галузі, зокрема, з’явилася нова формула розрахунку освітньої субвенції. Спеціальні закони та інші важливі нормативно-правові документи ще в процесі формування, що залишає багато невирішених питань та покладає на місцеву владу додаткову відповідальність.

Зважаючи на це 105 вчителів початкових класів та 32 заступники директора з навчально-виховної роботи Чернігова проходять спеціальне навчання в межах дистанційного курсу на порталі EdEra та підсилюють знання на 3 очних сесіях навчання (лютий, березень, червень) при ЧОІППО для підвищення кваліфікації педагогів та отримують відповідні сертифікати, які дозволять їм працювати у НУШ. 

Важливо відзначити, що у поточному навчальному році Чернігівська загальноосвітня школа І ступеня № 25 приєдналася до всеукраїнського пілотного проекту НУШ: 2 зі 100 пілотних класів по всій Україні навчалися саме в Чернігові.


У Чернігові відповідально підійшли до впровадження освітньої реформи та роблять акцент на підготовці сучасних кваліфікованих педагогів для НУШ.

У грудні минулого року на базі ЗОШ №19 відбулася вчительська (не)конференція Mini-EdCamp – захід всеукраїнського рівня, який вперше проводився методичним центром Управління освіти і який відкрив міський голова Владислав Атрошенко. Більше 150 вчителів з 10 областей України спілкувалися та обмінювалися досвідом.

Учителі Чернігова активно співпрацюють із Громадською спілкою «Освіторія». Більше двохсот учителів протягом грудня 2017 – квітня 2018 року відвідали тренінг Юрія Гайдученка (вчителя-новатора Новопечерської школи м. Києва) по використанню сучасних освітніх інструментів в освіті, а адміністрація чернігівських шкіл мала унікальну можливість побувати на Дні відкритих дверей у Новопечерській школі м. Києва, яка на сьогодні є прикладом сучасної Нової Української Школи.

Чернігів став одним з 4 пілотних міст України по впровадженню медіаграмотності -  спільного проекту МОН, американського та британського посольств. Педагогів та дітей навчать орієнтуватися в інформаційному просторі та не піддаватися на інформаційні маніпуляції. 

Учасниками проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» стали 12 шкіл м. Чернігова. На першій Всеукраїнській звітній конференції в Києві був презентований досвід саме Чернігова по імплементації медіаграмотності (ЗЗСО 30, колегіум 11).

 

 Див. також:

Що нового і прогресивного запроваджено в школах Чернігова вже сьогодні?

 У п’ятірку кращих за результатами олімпіад різного рівня увійшли школи міста №№ 1, 15, 11, 12, 32

Свято останнього дзвоника відбудеться 25 травня


Прес-служба Чернігівської міської ради 


Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!