Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 січня 2019 р.

Ломако про уроки Голокосту: Нехтування цінностями завжди призводить до катастроф


Фото № 1

Голокост - наймасштабніший та найбільший злочин за всю історію існування людства. В міжнародний день пам‘яті його жертв варто згадати, які помилки та тенденції допустили цей жах.

«Спочатку було слово». Так і тут, все розпочалося з мови ворожнечі та ненависті. В своїх виступах Гітлер вживав слово «народ», щодо одних людей і не поширював цей термін на інших. Життя країни було «боротьбою», а спроби дивитися на речі інакше - «дискредитацією лідера».

«Нацизм проникав у душу народу через окремі слівця, звороти мови, конструкції речень, що втовкмачувалися в натовп мільйонними повтореннями та поглиналися ним механічно та несвідомо», - пише в своїй книзі «Мова Третього рейху» німецький літературознавець єврейського походження Віктор Клемперер.

Ніколи не можна недооцінювати значення «політичного словника». Він визначає, що вважають важливим, як це описують та які терміни для цього використовують. Сьогодні в мові лідерів кількох великих держав та багатьох політичних партій знову забагато ворожнечі, ненависті, звинувачень та пропаганди, які знову працюють на розкол суспільства на «Ми» та «Вони». Зазвичай, це призводить до поганих наслідків. Мова ненависті програмує людей на агресію по відношенню до «Інших».

В мові Трампа багато націоналізму, зневаги до жінок та ксенофобії; Путін сформував у свого народу ненависть до всього світу, несприйняття свободи та мілітаризм; Ердоган регулярно в публічних висловлюваннях зневажає демократію та свободу слова; в кожній європейській країні можна знайти ксенофобські оцінки міграції, в Угорщині вона набула яскравого протимусульманського та протиромського характеру... Цей список можна продовжувати. Медіа переважно це подобається, бо мова ворожнечі та скандали для них - це рейтинги. Реакція суспільства досить байдужа. Розвиток соціальних мереж тільки посилив ці тенденції.

Покоління, які ще пам‘ятають жахи тоталітаризму, вже не грають домінуючу роль в суспільстві. Це відсунуло пам‘ять про злочини цих режимів на другий план. І в багатьох країнах ми спостерігаємо ріст схожих поглядів: «Альтернатива для Німеччини», «Національний фронт» Марін Ле Пен, австрійська «Партія свободи», режим Орбана в Угорщині... Нерідко вони засуджують на словах методи нацистів, але поділяють багато їхніх ідей. Вони протиставляють себе старим елітам та обіцяють врятувати від іммігрантів, проникнення чужої культури, релігії та традицій.

Щоб протистояти цьому суспільство повинно глибше аналізувати ситуацію, задумуючись, що реально стоїть за популістичними обіцянками політиків. В світі немає простих відповідей на складні виклики, які перед нами стоять. Крім того, потрібно знати уроки історії та пам‘ятати, як наша байдужість та недалекоглядність призвели до страшних трагедій, найбільша з яких дала можливість цинічно знищити 6 мільйонів осіб тільки тому, що вони були євреями.

«Якщо ми хочемо прочитати сторінки історії, а не тікати від неї, нам слід визнати, що у минулих подій могли бути альтернативи », - Сідні Хук.

...

Історія Голокосту - це не лише звірства нацистів. Це і про мовчання та бездіяльність суспільства. Спочатку - німецького. Набожні католики та протестанти, військова еліта, духовенство, інтелігенція, бізнес та мільйони простих німців бачили розгортання антиєврейського руху, який призвів до цілеспрямованого жорсткого винищення цілої нації. В Німеччині також розпочалося з мови насильства та розпалення ненависті. Потім - закони, дискримінація, погроми, грабунок, концтабори та знищення. До мовчання переляканих німців додалася європейська байдужість. Великі країни будь-що хотіли уникнути війни, жертвуючи цінностями.

Конформізм також призводить до жахливих наслідків. Коли німці та європейці змирилися з правилами Гітлера, суспільство сприймало антинацистів диваками. В час, коли природньо було думати тільки про себе, лише одиниці турбувалися про інших. Як іще можна пояснити мовчання людей, у яких раптово зникали сусіди, люди з якими вони спілкувалися чи у яких отримували певні послуги? У мільйонів людей в усій Європі в якийсь момент з життя зникали друзі чи знайомі єврейського походження. Історія знає не так багато прикладів, коли ті, хто лишився на волі, проявляли турботу до тих, хто потрапив в гетто, ризикуючи життям передаючи знайомим і незнайомим євреям їжу та ліки. Натомість, загальновідомий факт, що в пограбуванні власності євреїв брали участь не лише нацисти, а тисячі людей спостерігали за знущаннями та приниженням з цікавістю.

Тому, ще один урок Голокосту - суспільство завжди має протистояти диктатурі та не забувати про людяність, чого б це не коштувало. А нехтування цінностями завжди призводить до катастроф. Покірність стає причиною подальших трагедій, адже авторитарний режим завжди перевірятиме межу дозволеного та відсуватиме її далі. Не зупинивши нацистів на самому початку їхніх розмов про злочини, німецьке суспільство та цивілізований світ зробили можливою подальшу катастрофу.


Олександр Ломако, заступник Чернігівського міського голови

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!