Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 лютого 2019 р.

Все про міський бюджет-2018: надходження, видатки, порівняння


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Загальний обсяг доходів бюджету зріс на 10,1% і склав майже 3,5 млрд грн. Головним ресурсом його наповнення так і залишився податок на доходи фізичних осіб (далі ПДФО), який минулого року склав 56,1%. Про це 12 лютого, на ранковій розширеній нараді доповіла начальник фінансового управління міської ради Олена Лисенко.

Структура дохідної частини бюджету міста розподілилася так:

 

Як видно, для формування дохідної частини загального фонду міського бюджету надходження по ПДФО є надважливим. ПДФО – це, у першу чергу, офіційно виплачена заробітна плата.

 Видатки бюджету

Найбільше бюджетних коштів витрачається на соціально-культурну сферу - 76,2% бюджету міста. Галузі освіта та охорона здоров’я потребують найбільше коштів: 26,9% та 13,3% відповідно. Значний обсяг видатків спрямовувався на соціальний захист та соціальне забезпечення, обумовлені спрямуванням субвенцій з державного та обласного бюджетів на пільги, житлові субсидії, інші виплати соціального значення.

Капітальні видатки у 2018 році у порівнянні з минулим роком, зросли на 18,2% і склали 665,9 млн грн. Це дало змогу покращити матеріально-технічну базу закладів, здійснити капітальні ремонти, змістити пріоритети на будівництво та реконструкцію.

 

На освіту направлено 26,9% витрат видатків бюджету, це 984,7 млн грн. Початкові класи облаштовувалися сучасними меблями, дидактичними матеріалами, комп’ютерним обладнанням та відповідним мультимедійним контентом. Виконувалися капітальні та поточні ремонти закладів. Також у кінці року відкрився перший в області інклюзивно-ресурсний центр.


На утримання установ охорони здоров’я за 2018 рік направленоо 485,8 млн грн: це оплата праці медичних працівників, видатки по первинній допомозі, заходи з лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет, оплата послуг з лікування методом гемодіалізу та інші.


 Протягом року для комунальних підприємств закуплено спеціалізовану техніку та обладнання, 5 тролейбусів, встановлено засоби обліку гарячого та холодного водопостачання, виконані роботи з реконструкції каналізаційного колектору.

 Чернігів серед інших обласних центрів  займає 5 позицію по бюджету розвитку на 1 жителя.  

 

На фінансування житлово-комунального господарства з міського бюджету в 2018 році спрямовано 184,9 млн грн. Левова доля видатків витрачається на благоустрій: 88,6% або 163,8 млн грн. Фінансування напрямку збільшилось на 13,8%, що на 19,9 млн грн більше, ніж в у 2017 році.

Протягом року проведено капітальний ремонт 43 ліфтів у житлових будинках на суму 5,2 млн грн. У рамках Програми сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки на умовах співфінансування спрямовано 1,2 млн грн на проведення капітального ремонту житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (всього 5 об’єктів).


На утримання та розвиток транспортної інфраструктури та дорожнього господарства минулого року спрямовано 303,1 млн грн.

 

На будівництво садочку на Масанах було витрачено 53,5 млн грн, з них: 33 млн (61,7%) субвенції на соціально-економічний розвиток та 20,5 млн грн (38,3 %) коштів міського бюджету. Це перший такий об'єкт будівництва, за часів Незалежності.

 

Діє цілий ряд міських цільових програм, на фінансування яких у 2018 році витрачено 786 млн грн. Зокрема, по найбільш соціально-важливих з них:

- у рамках Програми підтримки народжуваності допомога надана 1889 сім'ям;

- на виконання Програми компютеризації закладів та установ освіти на 2016-2020 роки придбано комплекти по 11 компютерів для 13 загальноосвітніх шкіл; 8 інтерактивних панелей;

- у рамках заходів Програми відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків закладів освіти 1 млн грн спрямовано на відновлення фізкультурно-спортивного комплексу на території загальноосвітньої школи № 28 та 1,1 млн грн - загальноосвітньої школи №29;

- на виконання Програми надання одноразової матеріальної допомоги така допомога надана 2637 жителям міста, які опинилися у скрутному становищі, 29 онкохворим дітям, 5 дітям, які хворіють на муковісцидоз, 283 учасникам АТО, 258 особам, які постраждали під час зливи 30.06.2018;

- у рамках Програми боротьби з онкологічними захворюваннями надано спеціалізовану кардіохірургічну допомогу хворим з гострим коронарним синдромом;

- згідно Програми шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України 3 військові частини отримують фінансування з міського бюджету;

- у рамках Програми підтримки громадських організацій міста Чернігова  надана фінансова допомога 21 громадській організації.


 

Третій рік поспіль реалізовувались проекти, які стали переможцями у рамках виконання Програми реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові на 2016–2020 роки. У минулому році було реалізовано 17 проектів із 19, на загальну суму 7,1 млн грн.

 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!