Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 березня 2019 р.

У рейтингу прозорості Чернігів піднявся удвічі


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

У "Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України" Чернігів посів 21 місце, піднявшись із 43. Загальна кількість балів, набраних за результатами дослідження показників 2018 року, становить 52,9 із 100 можливих. Відповідні результати презентовані українським представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International минулого тижня.

Даний рейтинг демонструє наскільки активно надається інформація громадянам, якість превентивних заходів боротьби з корупцією та відкритість місцевої влади по відношенню до громадян. Рейтинг складався за 91 показником у тринадцяти сферах. Зокрема, бралися до уваги фінансова та бюджетна сфера, закупівлі, житлова та комунальна політика, освіта, соціальні послуги, інформація про роботу місцевої влади та ін.

Загальний рівень прозорості у розрізі 100 міст підвищився на 12% – з 30% у 2017 році до 41% у 2018. При цьому, у 2018 році більше 50 балів отримали 27 міст України, й Чернігів серед них. У 2017 році такі бали отримали тільки 6 українських міст.

Найпрозорішою сферою в містах України є Доступ та участь – рівень її прозорості складає 62%. Варто зазначити, що прозорість цієї сфери відповідальності місцевої влади зросла на 15% у порівнянні з 2017 роком: 85 міст зі 100 підвищили свої показники у цій сфері. Зокрема, найбільш популярними до впровадження є індикатори щодо відправки електронного звернення в раду та можливості громадськості бути присутньою на засіданнях комісій без дозволу депутатів.

Друге місце за відкритістю посідає сфера Інформування про роботу органів місцевої влади – майже 56% прозорості. В порівнянні з 2017 роком прозорість цієї сфери зросла на 10 % і 72 міста підвищили показники у цій сфері, зокрема виконавши індикатор щодо розміщення на веб-сайті оголошення, анонси, повідомлення від ради.

Найменший приріст відзначається за сферою Фінансова та матеріальна допомога, гранти – в порівнянні з 2017 роком прозорість сфери зросла лише на 5%

У Чернігові, на думку аналітиків, найпрозорішими сферами виявилися доступ та участь, комунальне майно та інформація про роботу органів місцевого самоврядування. Меншу кількість балів місто отримало за показниками - фінансова та матеріальна допомога, закупівлі, професійна етика та конфлікт інтересів.

 

Більш детально ознайомитися з дослідженням можна за посиланням:

https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2019/03/Rejtyng-prozorosti-mist-Ukrayiny-2018_1.pdf


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!