Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 березня 2019 р.

Суми збитків за користування землею на території колишнього “Жовтневого молоту” судами не скасовані


Фото № 1

Чернігівська міська рада вже кілька разів оприлюднювала факти та цифри щодо ситуації із земельними ділянками за адресою проспект Миру, 194, м. Чернігів. Тут свого часу розміщувався «Чернігівський ремонтно-механічний завод «Жовтневий молот». Його було приватизовано у 1990-ті роки як цілісний комплекс, розташований на визначеній території. Площа цієї території – близько 7 га. Ця земля і зараз у чинній містобудівній документації обліковується як «землі промисловості».

Юридично ця земля перебуває в комунальній власності міста. Юридичні особи, які є власниками нерухомості, відповідно до земельного та податкового законодавства зобов’язані мати правові підстави використання таких земель та належно сплачувати кошти за це використання. Сума такої плати має бути вказана в договорі оренди такої земельної ділянки.

Щодо ділянок за адресою проспект Миру, 194, м. Чернігів, то Чернігівська міська рада з 2009 року вживала заходи з метою укладення такого договору, в тому числі за участю органів прокуратури.

Втім інша сторона (власники нерухомості, яка знаходиться на цій землі) такий договір усі ці роки під різними приводами не підписує.

З 2007 року й по сьогодні відбуваються судові процеси, які з позиції власників нерухомості фактично зводяться до одного – уникнення укладення договору оренди землі з міською радою.

Власники нерухомості за адресою проспекту Миру, 194, м. Чернігів визначають земельні платежі на власний розсуд, у тому числі змінюючи у податковій звітності площі земельних ділянок.

У свою чергу, Чернігівська міська рада, хоч і без укладених договорів оренди, обраховує суми коштів, які міський бюджет недоотримав через багаторічне використання земельних ділянок загальною площею майже 7 га.

Зокрема, виконавчим комітетом Чернігівської міської ради в 2017 році затверджені суми збитків трьом підприємствам, між якими тоді була поділена нерухомість на території колишнього заводу: ПАТ «ЧРМЗ «Жовтневий молот» - 1811644,55 грн; ТОВ «Відродження старого міста» - 566834,51 грн; ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод» - 802618 грн.

Ці суми вже неодноразово оскаржувалися в судах і скасовані не були. Проте підприємства їх до міського бюджету не сплатили.

Що стосується публічної заяви представників однієї з юридичних осіб, яка без правовстановлюючих документі використовує земельну ділянку за адресою проспект Миру, 194, то надаємо додаткове роз’яснення.

У згаданих вже судових рішеннях суди не заперечували фактів користування юридичними особами земельними ділянками без документів.

Приміром, 10 грудня 2018 року Північний апеляційний господарський суд розглянув позов Чернігівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Творчий кластер "Ремзавод" про стягнення 802618 тис. грн. http://bit.do/eMhzp

При розгляді даної справи суд зазначає: «При цьому, із матеріалів справи вбачається (постанови Вищого господарського суду України від 13.01.2011 по справі № 6/152а та від 25.12.2012 по справі № 5028/5/6/2012), що у Публічного акціонерного товариства «Чернігівський ремонтно механічний завод «Жовтневий молот» право користування земельною ділянкою не було оформлено у встановленому законодавством порядку».

Отже, з урахуванням наведених судових рішень 2011-2012 років, Публічне акціонерне товариство «Чернігівський ремонтно механічний завод «Жовтневий молот» допускало порушення норм земельного законодавства – договір оренди товариством не було підписано.

Так, у результаті, по справі № 927/437/18 цей суд відхилив апеляції Чернігівської міської ради, і Товариства з обмеженою відповідальністю "Творчий кластер "Ремзавод" і скасував рішення суду першої інстанції. Причина вказана у мотивувальній частині рішення:

«Фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов'язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 Цивільного кодексу України (подібні висновки сформульовані у постанові Верховного Суду України від 12.04.2017 року у справі № 922/207/15)», - йдеться в ній.

Тобто, суд не заперечує того, що кошти за фактичне користування землею мають бути все-таки сплачені. Але наполягає, що правову природу стягуваної суми слід визначити інакше.

Причиною такого висновку – і це можна побачити з багатьох судових рішень по аналогічних справах у різних містах України - стала нещодавня зміна судової практики. «Поворотним моментом» стала Постанова Верховного суду України від 20 листопада 2018 року у справі № 922/3412/17 (посилання на неї: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77969336).

У її висновках щодо застосування норм права (п. 65 рішення) зазначено:

«До моменту оформлення власником об'єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об'єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладеного договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними. Фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею, зобов'язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 Цивільного кодексу України».

Отже, розглянувши справи щодо стягнення сум збитків, суд апеляційної інстанції лише констатує невірне застосування судом першої інстанції норм матеріального права.

Відповідно до п.1, ч. 2, ст. 45 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» саме Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права, які є обов’язковими для врахування судами нижчих інстанцій.

Зважаючи на визначені Великою Палатою Верховного Суду норми законодавства у подібних правовідносинах, з метою врегулювання спору, Управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради вже звернулося до суб’єктів господарювання за адресою проспект Миру, 194, м. Чернігів, з вимогою сплатити безпідставно збережені кошти у розмірі орендної плати за використання земельних ділянок. Але кошти до бюджету і на даний час не надійшли.

Отже, Чернігівська міська рада для стягнення недоотриманих коштів звертатиметься до суду вже з урахуванням нової судової практики.




Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!