Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 червня 2014 р.

У спорті вищих досягнень чернігівські спортсмени мають високі здобутки


Фото № 1

Про стан та розвиток у місті Чернігові спорту вищих досягнень інформував на розширеній міській нараді заступник начальника відділу по фізичній культурі та спорту міської ради Василь Шокун.

Він зазначив, що відповідно до статті 36 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" спорт вищих досягнень - це напрям спорту, який забезпечує залучення спортсменів з резервного спорту шляхом подальшої спеціалізації та індивідуалізації їхнього навчально-тренувального процесу з певного виду спорту для підготовки та участі у спортивних змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівнів.

На рівні держави розвиток спорту вищих досягнень забезпечують національні збірні команди та суб'єкти сфери фізичної культури і спорту, зокрема, центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, спортивні клуби, а також спортивні команди Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб, а також суб'єкти сфери фізичної культури і спорту, які здійснюють розвиток професійного спорту.

У Чернігові діяльність щодо розвитку спорту вищих досягнень здійснюють дві школи вищої спортивної майстерності, центр олімпійської підготовки біатлоністів, регіональний Центр фізичної культури і спорту "Інваспорт, спортивні клуби та федерації з видів спорту.

До складу збірних команд України з неолімпійських видів спорту входить: основного складу - 35 чол., кандидатів - 35, резерв - 9 спортсменів міста. За минулий рік підготовлено: "Заслужений майстер спорту України" - 1 чол., "Майстер спорту України" - 2 чол.

На даний час до складу збірних команд України з олімпійських видів спорту входить: основного складу - 34 чол., кандидатів - 28 , резерв - 27  спортсменів міста.  Підготовлено 22 майстри спорту України.

Спортивні клуби з футболу "Легенда", "Десна", волейболу "Буревісник-ШВСМ" (чоловічий) та "Педуніверситет-ШВСМ" (жіночий) впевнено виступають у Чемпіонатах країни завдяки професійному підходу керівників та тренерських складів.

З 1997 року жіноча футбольна команда "Легенда" є лідером українського жіночого футболу. Навчально-тренувальною базою ФК "Легенда" є стадіон "Текстильник".

"Легенда" - найтитулованіший жіночий футбольний клуб України, який 6 разів становився Чемпіоном України, 9 разів здобував срібні нагороди та 2 рази бронзові. Чотирьохразовий володар та семиразовий фіналіст Кубку України, команда 2 рази вигравала зимовий Чемпіонат України, учасник шістьох групових турнірів Кубку УЄФА, переможець та  бронзовий призер відкритого  Кубку  Італії 2006  та  2005  років  відповідно. 28 вихованок "Легенди" брали участь у складі національної збірної команди України у відбіркових та фінальних турнірах Чемпіонатів світу та Європи. Вперше в Україні 6 футболісток отримали звання "Майстер спорту України міжнародного класу", підготовлено 42  майстри  спорту  України.

Сезон 2013 року команда почала з перемоги в зимовому Чемпіонаті України та міжнародному турнірі в Білорусі, а за  підсумками Чемпіонату країни здобула срібні нагороди і знову грала у фіналі Кубку України.

2013 рік для чернігівської "Десни" був вдалим. Перебуваючи знизу турнірної таблиці,  прогресуючи, команда наздогнала лідерів і з 29 очками розпочала друге коло чемпіонату України з футболу серед команд І ліги. Дійшла до 1/4 фіналу Кубку України, зустрівшись на стадіоні ім. Ю.О. Гагаріна з лідером українського футболу ФК "Шахтар". Закінчила "Десна" чемпіонат 2013-2014 року на 5-му місці, що є хорошим результатом за оцінками керівництва клубу.

Підготовку до ігор чемпіонату команда проводить на базі державного підприємства "Олімпійський навчально-спортивний центр "Чернігів". На сьогоднішній день база підприємства розглядається керівництвом клубу як основне місце підготовки команди.

Чернігівська команда "Буревісник-ШВСМ" захопила лідерство серед команд суперліги після перших двох турів та взяла участь у чемпіонаті України з волейболу.

За результатами Чемпіонату чернігівська команда грала перехідні ігри за право залишитись у суперлізі Українського волейболу. Здолавши суперників з Вінниці у трьох іграх, "Буревісник" у наступному сезоні представлятиме Чернігів у вищому волейбольному дивізіоні. Основною спортивною базою ФК "Буревісник" є спортивний зал Чернігівського національного педагогічного університету.

За результатами відбіркових змагань чотири чернігівських спортсмени увійшли до складу Олімпійської національної збірної команди України - Андрій Дериземля, Сергій Семенов, Артем Прима (біатлон), Марина Лісогор (лижні гонки) і один – до Паралімпійської команди - Ігор Рептюх (біатлон, лижні гонки). Серед представників міста найкращих результатів досяг Ігор Рептюх, ставши срібним призером ХІ Зимових Паралімпійських ігор, а серед олімпійців кращий результат - 9 місце у індивідуальній гонці на 20 км показав Сергій Семенов.

Незважаючи на те, що чернігівські кікбоксери мають скромні умови для тренувань, щороку вони неодмінно справджують надії своїх уболівальників та тренерів. Найкращим доказом тому є перше командне місце української збірної, а також 16 нагород, які привезли чернігівські кікбоксери з чемпіонату світу, що проходив минулого року в Афінах. Усього в змаганнях взяли участь понад 650 спортсменів з 40 країн світу.

Крім згаданих здобутків та підтвердження визнання чернігівських кікбоксерів як найсильніших, місто збагатилося ще на одного чемпіона серед юніорів. Ним став Михайло Єрко, який після трирічних тренувань вийшов вперше на ринг у змаганнях такого рівня, виборов золото та два срібла. Крім Михайла, заслужені майстри спорту України Роман Власенко та Сергій Лисюк здобули по дві золоті медалі, Віктор Кузьменко - золото, срібло та бронзу, Сергій Шрам - два срібла, Іван Григор'єв - золото.

2013 рік був вдалим і для інших чернігівських спортсменів. На Всесвітній Універсіаді переможцями та призерами стали наші прославлені спортсмени: Олена Костевич, Луїза Гайнутдінова, Дмитро Митрофанов. ІІІ місце виборола Аліна Бойкова на Всесвітніх іграх Єдиноборств з боротьби сумо, дворазовим срібним призером ХХІІ літніх Дефлімпійських ігор з плавання став Денис Бистревський. У складі збірної команди України та Чемпіонаті світу з футболу серед спортсменів з вадами зору Роберт Тремба був нагороджений срібною медаллю.

Високий спортивний клас демонструє Галина Авраменко: дві золоті медалі на Чемпіонаті Європи з кульової стрільби. Серед інших досягнень доповідач відмітив ІІ місце на чемпіонаті світу з самбо Луїзи Гайнутдінової, ІІ - на Чемпіонаті світу з кіокушинкай карате Володимира Блуда.

Значну роботу щодо розвитку єдиноборств у місті проводить СК "Октант". Тільки у минулому році на чемпіонаті світу з військово-спортивного багатоборства серед дорослих і юніорів вихованці клубу вибороли 3 золоті, 2 срібні медалі і 1 бронзову.

42 спортсмени, вихованці СК "Рукопашний бій" у 2013 році  стали переможцями на чемпіонаті України в особистому заліку і вибороли І загальнокомандне місце. Серед кращих вихованців клубу, членів збірної команди України доповідач відмітив Романа Адаменка, Сергія Повлюка, Олександра Барабаша, призерку Чемпіонату і Кубку країни Анастасію Рибалочко.

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста у минулому році міською владою була продовжена виплата грошових винагород. За минулий  рік  міський голова в урочистій обстановці вручив винагороди 34 спортсменам, переможцям і призерам міжнародних змагань різних рангів та їх тренерам. У міському палаці культури організовано і проведено нагородження кращих фахівців галузі та спортсменів з нагоди Дня фізичної культури і спорту України. 

У квітні минулого року в м. Чернігові на базі СДЮШОР з лижних видів спорту створений Центр олімпійської підготовки біатлоністів, які будуть поповнювати національну збірну команду України. На кінець минулого року до центру зараховані 23 спортсмени основного та 72 змінного складу. Зі спортсменами Центру працюють п'ять заслужених тренерів України.

Центр олімпійської підготовки проводить постійно діючі навчально-тренувальні збори в країні та за кордоном. Тільки за 2013 рік проведено 27 навчально-тренувальних зборів.

Спортсмени Центру протягом минулого року взяли участь у чемпіонатах та кубках України, Європи, світу, Всесвітній Універсіаді, етапах кубку Європи і світу та літньому чемпіонаті Європи в Естонії. У добірку спортсменів Центру, серед яких є і чернігівці, на міжнародних змаганнях здобуто 7 золотих, 12 срібних і 6 бронзових медалей.

Для повноцінної роботи Центру за рахунок держбюджету придбано оргтехніку, офісні меблі, спортивний інвентар (гвинтівки і лижоролери), 5 автомобілів, трейлер, два снігоходи з причіпним пристроєм для укладання лижної траси. Для медичного обслуговування спортсменів - масажні столи, діагностичний автоматизований комплекс "Кардіо +" та медикаменти.

На сьогоднішній день розвиток спорту вищих досягнень у місті, тренерський потенціал дозволяє спортивним школам зорієнтуватись у напряму підготовки спортивного резерву, який у подальшому поповнить збірні команди області та України, підсумував В. Шокун.

 

 

      За інформацією відділу по фізичній культурі та спорту міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!