Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 травня 2016 р.

В 2016 році «Чернігівгаз» встановить понад 1,1 тисячі будинкових лічильників газу


Фото № 1

В поточному році інвестпрограмою ПАТ «Чернігівгаз» передбачено спрямувати майже 32,8 млн грн на встановлення лічильників газу населенню. З них - 28,3 млн грн виділено на облаштування 1147 багатоповерхівок приладами обліку загального користування. Це дасть змогу завершити програму з оснащення житлового фонду лічильниками при менших фінансових і часових витратах.

Встановлення лічильників газу є пріоритетним напрямком галузі, адже законодавство зобов`язує газові компанії до 1 січня 2018 року повністю перевести житловий фонд на комерційний облік енергоресурсу. Аби пришвидшити роботи по запровадженню повного обліку газу, на поточний рік НКРЕКП визначило головним напрямком інвестпрограми «Чернігівгазу» саме встановлення загальнобудинкових лічильників. На це заплановано витратити 28,3 млн грн, а ще 4,4 млн грн передбачено для фінансування монтажу індивідуальних приладів обліку.

«Для забезпечення індивідуальними приладами обліку близько 62 тис квартир Чернігівського регіону, які на сьогодні не мають лічильників, потрібно 127 млн грн. Тобто, за винятком цьогорічних витрат ще не вистачає понад 94 млн грн, - говорить перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко. - Наразі, при діючих тарифах, компанія таких сум не має. А при збільшенні тарифу на розподіл для встановлення таких лічильників, зросте ціна газу для всіх побутових споживачів». Тому левову частку коштів держава вирішила спрямувати на будинкові лічильники, що за підрахунками дешевше ніж індивідуальні.

Ініціатива масштабного встановлення загальнобудинкових лічильників належить НКРЕКП. В цілому по Україні, до кінця 2016 року, у разі повного виконання цього напрямку програми, заплановано витратити 776 млн грн. В результаті - обліком газу будуть охоплені 2,3 млн сімей, які споживають газ лише на приготування їжі. На встановлення 270 тис індивідуальних приладів закладено близько 460 млн грн. Виконання робіт, дотримання строків і цільове використання коштів буде ретельно контролюватися НКРЕКП. Окрім цього, місцеві органи самоврядування поінформовані щодо необхідності всебічного сприяння газорозподільним підприємствам у виконанні цієї програми.

Встановлення лічильників дозволить користувачам газу сплачувати лише за спожитий обсяг газу, та не залежати від будь-яких змін державою норм споживання. Тариф на оплату за будинковими лічильниками встановлюється за сумою спожитого газу всіма мешканцями з вирахуванням обсягів газу, використаних домогосподарствами, що вже мають квартирні лічильники. Якщо ж господар бажає встановити індивідуальний прилад, він може зробити це за власні кошти.

Домогосподарствам, які до 1 січня 2018 року не встановлять лічильник власним коштом і відмовлятимуться від безкоштовного приладу постачання газу буде припинено.

«До тих домоволодінь, що відмовляються від лічильників за кошти газорозподільної компанії законодавство дозволяє застосовувати граничні норми споживання газу. Для плити і за наявності гарячого водопостачання це 9,8 кубометрів на одну особу замість 4,4. На колонку і плиту – 23,6 кубів замість 14», - уточнив Сергій Савченко.

План розвитку газорозподільної системи ПАТ «Чернігівгаз» на 2016-2025 р.р. затверджено Постановою № 551 від 31.03.2016 року. Ознайомитися з адресами, де будуть встановлені будинкові лічильники можна на сайті ПАТ «Чернігівгаз» cn.104.ua в підрозділі «Інвестпрограма».

 

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

 

За інформацією ПАТ «Чернігівгаз»

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!