Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
25 жовтня 2016 р.

При відсутності гарячої води норми споживання холодної зростають, - Чернігівводоканал

+5
+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8

Тарифна тема стала темою №1 у політичній боротьбі в Україні. Хто тільки не піарився на тарифах, використовуючи цей безпрограшний варіант! Не оминула ця участь і деякі ЗМІ, які задля підвищення свого наднизького рейтингу готові друкувати неточну і неперевірену інформацію, підриваючи довіру громадян до роботи підприємств Чернігова, що надають комунальні послуги населенню.

Нещодавно газета «Чернігівські відомості» розмістила матеріал під заголовком «Як на пустому місці 1,5 мільйона заробити» http://www.vid.cn.ua/2016/10/15.html#moreв якому йшла мова про те, що, начебто, КП «Чернігівводоканал» заробив 1,5 млн грн. на перерахунку тарифів за відсутності гарячого водопостачання в оселях Чернігівців під час профілактичних робіт, які проводили теплогенеруючі організації в літній період.

Редакція газети навіть не спромоглася звернутися до керівництва КП «Чернігівводоканал» за коментарями з цього питання. Кореспонденти газети, які, мабуть, не дуже то й розбираються в питаннях тарифоутворення, економіки та ЖКГ зробили хибні висновки, підґрунтям до яких стали їхні особисті припущення, які не відповідають реальному стану речей, вводячи при цьому в оману мешканців Чернігова.

На якій підставі проводилися перерахунки

Зазначимо, що перерахунок норм споживання при відсутності гарячої води у абонентів, які не мають лічильників та розраховуються по нормативу, проводиться щонайменше, з березня 2001 року. 


І це не є ноу-хау виконкому Чернігівської міської ради часів уряду Арсенія Яценюка, як пишуть «Чернігівські відомості». Норми переглядаються з регулярністю в 2-3 роки. Останній раз норми споживання холодної води http://chernihiv-water.org/DL/dodatok.doc затверджувались 14 квітня 2014 року http://chernihiv-water.org/DL/rishennya.doc, причому, редактору газети «Чернігівські відомості» все це добре відомо, адже всі рішення виконкому оприлюднювала саме ця газета і прізвище редактора було зазначене у кожному рішенні виконкому. Але, мабуть, сама зараз, під час конфлікту з міською радою, яка перестала фінансувати видання, що стало самостійним, редакції газети стала вигідною і така собі забудькуватість. 


Також треба наголосити, що встановлення норм споживання холодної води на сьогодні є виключно прерогативою органів місцевого самоврядування. При відключенні гарячого водопостачання під час профілактичних робіт, реальне споживання холодної води населенням збільшується, тому і відбуваються ці донарахування.

Треба зазначити, що у разі, якщо вищезгадана категорія абонентів не має лічильників газу, газопостачальні компанії також проводять відповідне донарахування за користування газовою плитою під час відключення гарячої води, і суми там – значно більші, адже більша й вартість блакитного палива.

 

Які суми додатково нараховуються

Сказати, яка конкретно сума нараховується додатково на кожного абонента – важко, бо треба дивитися по кожному абоненту окремо. Справа в тому, що суми донарахування залежать від облаштування квартири сантехприладами, та кількості днів, у які гаряче водопостачання було відсутнє. Для різних будинків – це різні показники.

Наголосимо, що питання донарахування стосується лише тих абонентів, в оселі яких поступає гаряча вода, а на вводі квартири немає приладів обліку. При цьому відключення абонентів від гарячого водопостачання на Чернігівській ТЕЦ було мінімальним – здебільшого, від 1 до 6 діб. А от ПАТ «Облтеплокомуненрего», зазвичай, витримує 15-денний термін профілактичних робіт і навіть намагається його перевищити.

На сьогоднішній день по місту Чернігову абонентів, які споживають воду без лічильників і мають постачання гарячої води до своїх осель – лише 25906 чоловік, а загальна донарахована сума за весь період відсутності гарячої води у 2016 році склала не 1,5 млн грн., як пише газета «Чернігівські відомості», а лише 264,6 тис. грн., тобто в середньому, трошки більше, ніж 10 грн на особу за весь період!

 

Чи будуть переглянуті норми споживання

Газета «Чернігівські відомості» закликає керівника КП «Чернігівводоканал» Сергія Малявко розібратися у питання норм споживання холодної води. Але, якщо б кореспонденти газети звернулися за коментарями до керівництва підприємства, вони б дізналися, що перегляд норм споживання – справа не проста і займаються розробкою норм лише спеціалізовані інститути. В Україні закладом, що розробляє норми споживання холодної води є ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства".

Чернігівська міська рада звернулася до ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства" з проханням розробити нові норми споживання води для Чернігова і ці  роботи наразі виконуються.

 

Чи будуть зменшені норми споживання?

Відповісти на це надскладне питання сьогодні важко. І тут – дуже багато факторів:

1.     Недооблік споживання води за приборами обліку

Здається, достатньо встановити лічильники в оселях усіх абонентів і проблема з обліком споживання питної води буде вирішена. Але не все так просто в цьому питанні. Сьогодні, у відповідності до вимог НКРЕКП, КП «Чернігівводоканал» продовжує встановлення загальнобудинкових лічильників обліку холодної води. Станом на 20.10.2016 року загалом будинковими приладами обліку обладнано 404 будинки. До кінця року заплановано встановлення ще 232 лічильників. Так от, статистичні дані свідчать: розбіжність обрахування споживання між квартирними та будинковим лічильником сягає 25%.

Як повідомляють спеціалісти КП «Чернігівводоканал»:

– переважна більшість квартирних лічильників води в Україні має найнижчий метрологічний клас точності – “А” або “В”. Низький клас точності таких лічильників не дозволяє фіксувати значні похибки на малих об`ємах протікання;

– несанкціоноване втручання у роботу квартирних приладів обліку. Наразі на підприємстві продовжується робота з пошуку громадян, які втручаються в роботу приладів обліку за допомогою магнітів, або іншим шляхом. Така робота інспекторів підприємства дає позитивні результати – суми накладених на абонентів штрафів зростають.




2.     Понаднормове витрачання води абонентами

Коли абонент встановлює лічильник води, його ставлення до її споживання відразу кардинально змінюється. Проте обсяги споживання води абонентами, в яких немає лічильників – здебільшого понаднормові!

Як свідчить практичний досвід, лічильники не встановлюють ті, хот вважає, що вони невигідні. До такої категорії можна віднести абонентів, в оселях яких проживає більше людей, ніж зареєстровано. Після зростання тарифів на послуги ЖКГ, в Чернігові розпочалося масове зняття громадян з реєстрації за місцем проживання. Люди «виписувалися» з квартир, хоча по факту нікуди не виїжджали і продовжували користуватися послугами.

Друга категорія, яка споживає воду понаднормово – мешканці, в оселях яких відбувається протікання води через несправні сантехприлади. Як було написано на плакатах за часів СРСР, «Струйка воды толщиной в спичку дает в сутки утечку в 400 литров!». Скільки таких цівок води можна нарахувати в оселях чернігівців – важко навіть уявити.

Чималими залишаються внутрішньобудинкові втрати води. За це відповідають експлуатуючі організації, але й вони не завжди звертають увагу на цівку товщиною в сірник, адже ці втрати не обліковуються.

Враховуючи усі перелічені фактори, важко передбачити, чи зменшаться норми споживання у розрахунках, проведених ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства".

 

Комерційний облік послуг не за горами

18 жовтня 2016 року, на вечірньому засіданні Верховної Ради прийнято за основу законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг» (№4901).


Законопроектом пропонується визначити засади забезпечення комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг, а також визначити строки та умови запровадження комерційного та розподільчого обліку теплової енергії, гарячої та питної води, джерела фінансування робіт із встановлення, обслуговування та заміни вузлів обліку, рівень відповідальності за порушення законодавства у сфері комерційного обліку.

Проектом передбачається обов’язкове обладнання усіх будівель, що приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії та води. Проект передбачає, що саме такі вузли обліку будуть використовуватися для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Проект також передбачає, що обладнання будинковими вузлами обліку існуючих будівель зобов’язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж у термін:

1) нежитлових будівель – до 1 жовтня 2017 року;

2) житлових будівель – до 1 жовтня 2018 року.

Законопроект пропонується заборонити приєднання до вищезгаданих зовнішніх мереж новозбудованих будівель, які не обладнані приладами обліку згідно з його вимогами.

Проектом пропонується встановити, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої і питної води) здійснюються виключно за даними комерційного обліку, а також встановити правила розподілу обсягу спожитої комунальної послуги між споживачами (у випадку багатоквартирних будинків та інших будівель, де налічується більше одного споживача) та визначити гарантії доступу споживачів до облікової інформації, на основі якої формуються рахунки за спожиті послуги.

 

Актуальність норм відходить на другий план

Після введення комерційного обліку споживання холодної води, загальний розрахунок по будинку буде проводитись по будинковому лічильнику. Встановити такі лічильники на всі багатоповерхові будинки міста та організувати облік споживання по них КП «Чернігівводоканал» планує вже до кінця 2017 року. Саме після встановлення лічильників, питання нормування споживання відійде на другий план.


Можемо припустити, що чималою проблемою для абонентів стане питання боротьби з крадіями води, протіканням води в квартирах мешканців і всередині будинку, та проживанням у будинках незареєстрованих громадян. Адже сьогодні – понаднормове використання питної води є проблемою КП «Чернігівводоканал», а після введення 100% комерційного обліку ця проблема стане актуальною для співмешканців багатоквартирних будинків міста.

 
За матеріалами інформаційної служби КП "Чернігівводоканал"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!