Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 березня 2017 р.

«Українська революція: зв'язок поколінь»


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Сучасні події в Україні надто сильно перегукуються з подіями Української революції 100 років тому. Така позиція озвучена учасниками круглого столу «Українська революція: зв'язок поколінь», який проведений сьогодні у Чернігові з нагоди 100-річчя початку Української революції 1917-1921 років. 

Участь у заході взяли науково-педагогічні працівники, ветерани АТО, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадськості, журналісти, студенти і аспіранти. Організаторами виступили Чернігівська міська рада та Чернігівська облдержадміністрація.

У вітальному слові до учасників круглого столу заступник міського голови Олександр Ломако сказав, що сьогодні, через 100 років після Української революції, події тих часів, на жаль, повторюються. Зокрема, це російська агресія в Україну, спрямована проти її незалежності  та самовизначення у своєму подальшому розвитку. На його переконання, важливо вивчити уроки революції 20-го століття та не повторювати її помилок, однією з яких була відсутність єдності політичних сил, що спостерігається і сьогодні в українському політикумі.  

У своїх виступах доповідачі, серед яких: Тамара Демченко, Сергій Бутко, Володимир Бойко, Сергій Лепявко, Ірина Еткіна, Олександр Ясенчук, Олександр Шевченко, провели історичні паралелі з подіями революції 20-го сторіччя та висловили спільну думку, що революція, розпочата 100 років тому ще триває, через те, що не досягла поставленої мети. Адже сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора. 

Втім, учасники круглого столу відзначили значні досягнення у боротьбі українського народу в ті часи, а саме: український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка мала всі ознаки державності: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову.

Синьо-жовтий прапор та герб — головні державні атрибути — сучасна українська держава перебрала в Української Народної Республіки. Цікаво, що на прапорі, піднятому у той час біля міської думи в Чернігові був надпис «Хай живе воля!»  

Гасло «Слава Україні!» також з’явилось саме в часи української революції 100 років тому.

Сучасна незалежна Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років. Втім, важливо не допустити повторення помилок революції 20-го століття і пам’ятати, що національна єдність – це обов’язкова умова збереження державності та незалежності. Таким був висновок учасників круглого столу.


Прес-служба Чернігівської міської ради


Див. також: 

Сьогодні Чернігів відзначає 100-річчя Української революції

Сьогодні Чернігів відзначає 100-річчя Української революції (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!