Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 червня 2017 р.

Чернігівський міський голова розповів про енергозбереження в бюджетних установах міста

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

Сьогодні, 23 червня, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко взяв участь у семінарі на тему: «ЕСКО та енергоменеджмент – ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ».

На заході також були присутні заступник Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничукрадник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексій Корчміт та начальник управління енергетичного менеджменту та стандартизації Держенергоефективності Павло Ладецький. Крім того, до участі були запрошені головні розпорядники бюджетних коштів ОДА та РДА, міських рад, керівники бюджетних установ, ЕСКО-компанії, компанії-виробники та рітейлори енергоефективного обладнання і матеріалів, представники будівельних компаній, бізнесу та громадськості.

Інформаційно-роз’яснювальний семінар, організований Держенергоефективності спільно з Представництвом Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Чернігівською ОДА. Такі семінари вже проведено у 5 регіонах України й участь у них взяли понад 1000 осіб.

У ході семінару доповідачі говорили на тему щодо впровадження енергосервісу, а саме, про правові засади, зобов’язання Держенергоефективності, відповідальність регіонів, перешкоди та можливості для бізнесу і розпорядників бюджетних коштів. Як повідомив Олексій Корчміт, цінність енергосервісу полягає в тому, що термомодернізація бюджетних будівель здійснюється за рахунок приватних інвестицій, а ЕСКО-компанія повертає їх виключно завдяки досягнутій економії на комунальних послугах. Під час засідання також обговорені питання щодо переваги впровадження системи енергоменеджменту та заощадження громади від енергомоніторингу бюджетних установ.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко розповів про заходи направленні на енергоефективність, які на сьогодні проводяться у місті Чернігові.

- Трьохсоттисячне місто має бюджет розвитку в 16 разів менше на душу населення, у порівнянні з нашим містом-побратимом Мемінгемом. Умовно кажучи, ці кошти складають 350 млн грн при необхідних тільки по напрямку житлово-комунального господарства близько 18 млрд грн. Ці кошти необхідні для того, щоб наше місто, хоч трошки вивести на сучасний рівень, - сказав міський голова.

Владислав Атрошенко також підкреслив, що сьогодні фінансова децентралізація – це єдиний можливий спосіб зберегти нашу державу.

Чернігів багато років визначає питання енергоефективності, як одне з найпріорітетніших для свого розвитку. За інформацією управління економічного розвитку міста, на оплату за спожиті енергоресурси закладами бюджетної сфери міста направляються значні суми коштів з міського бюджету (у 2016 році видатки бюджету міста - 115,0 млн грн - понад 6% видатків). Налагоджена система енергоменеджмента: у кожному закладі бюджетної сфери призначено особу відповідальну за ефективне споживання енергоресурсів. З кінця 2015 року ведеться щоденний моніторинг.

У місті розробляються та впроваджуються енергоефективні проекти та заходи у будівлях бюджетних закладів. За останні сім років витрачено 55,4 млн грн, з яких 19,5 млн грн у 2016 році.

Крім того, затверджена Програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах міста, яка розрахована на 11 років вартістю 553 млн грн. До кінця 2017 року у планах - освоїти 53,4 млн грн. У 2016 році, порівняно з 2015, скорочено споживання енергоносіїв – на 7,5%, економія складає 5,4 млн грн.


У ході семінару ЕСКО-інвестори поділилися власним досвідом роботи за ЕСКО-договором та розказали як швидко повертають інвестиції, вкладені у модернізацію закладів бюджетної сфери.

Довідково. Енергосервісна компанія (ЕСКО, з англійської Energy Service Company — компанія з надання енергетичних послуг) — cуб'єкт господарювання, що здійснює енергозберігаючі заходи повністю чи частково за рахунок власних, позикових або залучених коштів, та забезпечує гарантоване досягнення економії паливно-енергетичних ресурсів впродовж терміну реалізації енергозберігаючих заходів.

Мета інформаційно-роз’яснювального семінару полягає у роз’ясненні механізму та переваг укладення енергосервісних договорів для комплексної термомодернізації будівель бюджетних установ, а також обговорення перспектив впровадження енергоменеджменту.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!