Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 липня 2017 р.

На утримання закладів професійно-технічної освіти Чернігів витрачає 80 млн грн


Фото № 1

Сьогодні під час розгляду Звіту про виконання міського бюджету за 1 півріччя 2017 року на засіданні виконкому Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко торкнувся питання фінансування державних закладів професійно-технічної освіти.

У Чернігові функціонує 7 державних закладів професійно-технічної освіти. Місто вважає очевидною необхідність оптимізувати їх  приміщення, адже для організації навчально-виховного процесу, на думку міського голови, його потрібно майже вдвічі менше, а також розширити державне замовлення на більш потрібні сьогодні виробничі спеціальності.

 Міський голова повідомив, що Міністерство освіти та науки України не заперечує проти оптимізації приміщень закладів ПТУ та скорочення ряду спеціальностей, але набір студентів при цьому не може скорочуватися.

 Зважаючи на це, планувалось об’єднати 4 ПТУ: 2 * 2, втім, Міністерство освіти та науки України дало згоду на об’єднання поки що 2-х професійно-технічних закладів міста. Тож, з нового навчального року в один заклад професійно-технічної освіти будуть об’єднані: Державний професійно-технічний заклад «Чернігівський професійний ліцей деревообробної промисловості» та Державний професійно-технічний заклад «Чернігівський професійний будівельний ліцей».

  З 2016 року фінансування ПТУ здійснюється за рахунок міського бюджету, а це коштує Чернігову 80 млн грн. Загалом видатки на освітянську галузь міста, враховуючи зменшення державних субвенцій і на загальноосвітні навчальні заклади, становлять 150 млн грн з міської скарбниці.  

 Владислав Атрошенко:

    - Обласна влада теж вважає дійсно несправедливим, що громада міста сплачує стипендії студентам з області та, навіть, з інших областей країни, яких навчається у ПТУ понад 60 %

   За словами міського голови, обласній владі потрібно ще процедурно вирішити це питання з територіальними громадами, учні яких навчаються у ПТУ Чернігова. Тож, на наступний навчальний рік місто сподівається на зменшення фінансового навантаження на міський бюджет на утримання закладів професійно-технічної освіти за рахунок часткового залучення коштів з обласного бюджету або державних субвенцій.

     - Місто також піднімає питання щодо розширення замовлення на спеціальності трактористів, стропальників, електрозварювальників, тобто на робочі спеціальності, реально затребувані сьогодні на ринку праці у місті, замість стилістів, візажистів та ін., - сказав міський голова.

 

 

 Прес-служба Чернігівської міської ради 



 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!