Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 серпня 2017 р.

Число боржників зі сплати за землю в Чернігові скорочується


Фото № 1

Чернігів зараз активно оновлюється та розвивається. Загальновідомо, що це стало можливим після збільшення надходжень до міського бюджету. Зазвичай говорять, що воно відбулося лише завдяки бюджетній децентралізації в Україні. Але насправді для Чернігова важливим є й інший чинник – наведення порядку і більший контроль у сфері сплати місцевих податків і зборів. 

 

 Зокрема, про стягнення плати за користування землею – а це надходження саме бюджету територіальної громади міста – йшлося 15 серпня на розширеній нараді міського голови з керівниками міських служб у Чернігівській міській раді. Зокрема, керівник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко назвав як найбільших боржників у сплаті за землю, так і тих, хто ще недавно був у цьому списку, але знайшов можливість розрахуватися з містом.

Отже,станом на 01.07.2017 року сума заборгованості по всіх видах плати за землю сумарно складала37,1 млн грн.З них заборгованість суб’єктів господарювання - 33,9 млн грн., фізичних осіб - 3,2 млн грн.

 

По орендній платі за землю в Чернігові найбільшими боржниками є:

    

 ПАТ "ЧЕРНIГIВБУД"  6 млн. 693,2 тис.грн. 
 ЗАТ "IНТЕРЛIС" 3 млн. 408,6 тис.грн. 
 "КОМПАНІЯ "ІНЕКСУКРПАРКЕТ"  2 млн.771 тис.грн.
 ТОВ "Чернігівський завод будівельних матеріалів" 1 млн.89,8 тис.грн. 
 ТОВ "ЄВРОКОН ПОЛІССЯ"  1 млн 3тис.
 ПАТ "ЧЕРНІГІВСЬКЕ АТП-17454"  338,7 тис.грн.

Частина боргу вищезазначених суб’єктів від загальної суми боргу по орендній платі (20,7 млн грн) складає майже 74% (або 15,3 млн.грн.).

 

По земельному податку (його сплачують власники землі й ті організації, яким вона надана на травах постійного користування)  найбільшими боржниками є:

КОМПАНІЯ "ІНЕКСУКРПАРКЕТ"  276,1 тис.грн. 
 ПАТ "ХІМТЕКСТИЛЬМАШ" 2 млн. 707,1тис.грн. 
 ДП НАК "НАДРА УКРАЇНИ" "ЧЕРНІГІВНАФТОГАЗГЕОЛОГІЯ"  1млн. 835,6тис.грн.
 ПАТ "ЧЕЗАРА" 1млн. 330,5тис.грн. 
 ТОВ "МОНОФІЛАМЕНТ" 1млн.327тис.302,86грн. 
 ПАТ "ЧЕРНІГІВСЬКЕ АТП-17454" 805,3 тис.грн. 
 ПАТ "ГОТЕЛЬ "ГРАДЕЦЬКИЙ" 1млн. 29,9тис.грн. 
 ДП "171 ЧРЗ"  1 млн 776тис. 157,21 грн.
 

Частина боргу вищезазначених суб’єктів від загальної суми боргу підприємців по земельному податку (13,2 млн грн) складає майже 84% (або 11,1 млн.грн.).

 

Окрім того, значну частину боржників складають ті, хто на даний час з різних причин ще юридично не оформив права власності або договору оренди, але має на земельній ділянці нерухомість і фактично є користувачем землі. Українське законодавство передбачає, що такі користувачі зобов’язані самостійно розраховувати плату за користування землею та сплачувати її. При розрахунку такої плати цього року вже застосовується нова нормативна грошова оцінка землі м. Чернігова.

 Таких земельних ділянок у Чернігові, за даними Управління земельних ресурсів, зараз 254 (157 у юридичних осіб і 97 – у фізичних).

Як факт оплати, так і правильність розрахунків перевіряються. При виявленні злісних неплатників або суб’єктів господарювання, які занизили суми плати за земельні ділянки, вживаються заходи щодо нарахування і стягнення збитків. Ці рішення приймає спеціальна комісія, яка аналізує кожен такий випадок.

 На жаль, на сьогодні в Чернігові найбільші борги в цій категорії боржників мають активно працюючі підприємства. За результатами аналізу переліку не укладених договорів оренди земельних ділянок, на черговому серпневому засіданні комісії із визначення розмірів збитків (відбудеться 30.08.2017р.) заплановано розглянути питання про нарахування збитків орієнтовною сумою більше 7 млн.грн., нанесених:

ПАТ "ЧРМЗ "Жовтневий молот";          

ТОВ "Творчий кластер "Ремзавод";        

ТОВ "Відродження старого міста";           

ТОВ компанія "Східна хвиля";              

ТОВ "Чернігіввовна-плюс";                  

ТОВ "Чернігіввовна-транс";                    

ТОВ "Чернігіввовна-пряжа";                  

Лобосок Володимир Петрович.





Втім, завдяки системній роботі міської влади та міських служб на цьому напрямку, які полягають у цілому комплексі заходів впливу, число таких боржників у Чернігові скорочується. У 2017 році суб’єктами господарювання (юридичними та фізичними особами) добровільно, без процедури стягнення в судовому порядку сплачено до бюджету грошові кошти за завдані збитки заниженої суми орендної плати та земельного податку у розмірі 6,9 млн грн.

 А саме, знайшли можливість розрахуватися з містом за землю:

ТОВ «Монофіламент»;  

ТОВ «Укркорд»;                   

ТОВ «Боско»;                              

Михайлевич М.М.;                        

ПрАТ «Київміськбуд-1».

 

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенкона нараді від імені територіальної громади публічно подякував їм і запевнив, що місто, в свою чергу, при виконанні своїх обов’язків буде в першу чергу іти назустріч саме сумлінним платникам.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!