Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 червня 2019 р.

ПРОГРАМА сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки

ПРОГРАМА сприяння збереженню і покращенню технічного стану  житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки


Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Сьогодні житлове господарство міста переживає значні труднощі. Збільшується кількість житлового фонду, термін експлуатації якого перевищує встановлені нормативи, його матеріально-технічна база вкрай зношена, обладнання застаріле та енергоємне. Так, у місті налічується близько 1200 багатоквартирних будинків, термін експлуатації яких перевищує 40 років, та близько 100 будинків, термін експлуатації яких перевищує 100 років.

Водночас вкрай низький рівень розвитку правового регулювання майнових прав, а також відсутній стратегічний підхід при проведенні приватизації державного житлового фонду призвели до того, що мешканці міста не знають своїх майнових прав, не мають елементарних навичок управління своєю власністю, до якої належать, зокрема, багатоквартирні житлові будинки.

На сьогодні склалася ситуація, коли значна частина квартир у багатоквартирних будинках містах є у приватній власності, однак самі будинки, як цілісні майнові комплекси, все ще перебувають на балансі комунальних підприємств, а це - близько 1 750 житлових будинків, загальною площею понад 3 млн. кв. метрів. Власники квартир не тільки не мають навичок самостійного управління власним житлом, але навіть і не усвідомлюють себе співвласниками багатоквартирних будинків, та, відповідно, не визнають своїх обов’язків щодо утримання спільного майна в належному стані.

Саме тут і є найбільша проблема проведеної приватизації житлового фонду. Люди не усвідомлюють, що одночасно із приватизацією своїх квартир вони стали співвласниками будинку як цілісного майнового комплексу.

Для збереження житлового фонду міста та покращення умов проживання мешканців будинків, які знаходяться у незадовільному технічному стані, пропонується створити механізм проведення капітальних ремонтів будинків на умовах співфінансування.

Залучення коштів власників житла не тільки підвищить фінансові можливості щодо проведення ремонтних робіт, але й стимулюватиме господарське ставлення мешканців до спільного майна, його утримання і збереження.

Необхідність прийняття цієї Програми полягає у визначенні шляхів максимального сприяння міської влади формуванню свідомості «відповідального власника» та покращення умов проживання мешканців будинків, які знаходяться у незадовільному технічному стані, збереженню житлового фонду міста всіх форм власності.

 

Мета та завдання Програми 

Головною метою Програми є створення умов у місті для покращення стану житлового фонду шляхом відновлення та поліпшення експлуатаційних показників житлових будинків, в яких не створені об’єднання співвласників, а також створення дієвого механізму залучення коштів співвласників для безпечного, комфортного проживання у житлових будинках, забезпечення надійності та безпечної експлуатації житлового фонду міста, проведення модернізації житлового фонду шляхом проведення капітальних ремонтних робіт будинків на умовах співфінансування.

Водночас залучення коштів мешканців не тільки підвищить фінансові можливості з ремонту житла, але й стимулюватиме господарче ставлення мешканців до спільного майна, його збереження і покращання.

Досягнення мети Програми здійснюється шляхом виконання основних завдань:

1. Покращення рівня життя мешканців міста шляхом проведення капітального ремонту житлових будинків, конструктивних елементів та систем, покращення технічного стану житлового фонду за рахунок коштів співвласників та міського бюджету міста Чернігова.

2. Формування свідомості «відповідального власника» у мешканців багатоквартирних будинків, необхідності дбайливого ставлення до житлового фонду при залученні їхніх коштів на умовах співфінансування;

3. Стимулювання активності співвласників будинків у напрямку покращення стану житлового фонду та якості їх проживання, а також зацікавленості мешканців будинків у створенні системи «ефективного власника житла».

4. Створення сприятливих умов для збереження житлового фонду міста.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!