Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 жовтня 2011 р.

Системні кроки України до європейської демократії


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

18 жовтня у Чернігівській міській раді в рамках заходів Європейського тижня місцевої демократії відбулося засідання «круглого столу» на тему «Системні кроки України до європейської демократії».

У вступному слові секретар міської ради Олег Шеремет відзначив, що анонсована тема є досить актуальною і цікавою для обговорення. Він висловив переконання, що іншого шляху, як демократичний розвиток, Україна не має.

Начальник управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван презентував результати вивчення суспільної думки жителів Чернігівщини щодо євроінтеграційних процесів. За даними досліджень понад 64% громадян підтримують напрямок європейської інтеграції України. До речі, за статистикою 82% інвестицій, вкладених у розвиток Чернігівщини, надійшло з країн Європейської спільноти.

А. Подорван навів приклади конкретної роботи органів влади щодо розбудови громадянського суспільства. Так, у Чернігівській області працює 23 громадські ради при органах влади різного рівня, до складу яких входять загалом близько 340 громадських організацій. Щотижня на території регіону проходять заходи за ініціативи чи участі громадського сектора. На сайті ОДА розміщуються плани та звіти щодо консультацій з громадськістю. Позитивом назвав доповідач і прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Вважаю, що і кількісно, і якісно наші дії відповідають стратегічним напрямкам зовнішньої політики держави», - підкреслив начальник управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Про традиції проведення Європейського тижня місцевої демократії в Україні, зокрема, про особливості регіонального досвіду на Чернігівщині розповів начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю обласної ради Олександр Соломаха. Регулярне проведення заходів у рамках  Європейського тижня місцевої демократії розпочалося з 2007 року. Заходи можна поділити на інформаційно-просвітницькі та методичну й консультативну допомогу. «З року в рік якість заходів у громадах зростає», - зауважив О. Соломаха. При цьому збільшується кількість обговорень, круглих столів, зустрічей влади і громадськості. Навіть заходи з благоустрою – це теж практичні кроки до набуття населеними пунктами більш цивілізованого вигляду.

Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак також підтвердив дані, що потоки європейських коштів у нас в області справді домінантні. На його думку, для нашого регіону перспективними є проекти із транспортного та транскордонного співробітництва. Крім того, ми отримуємо кошти різноманітних фондів, які спрямовуються на розвиток і підтримку недержавних організацій.

На необхідності посилення інформаційно-просвітницької роботи щодо змісту європейських цінностей, особливо, з учнівською молоддю  наголосили депутати міськради. Саме про цей напрямок детальніше розповіли керівники шкільних євроклубів, яких у Чернігові працює 20. Регіна Гусак, керівник шкільного євроклубу "Єдність" в ліцеї №22, зазначила, що активна діяльність євроклубів - це найбільш позитивна та цікава тема для проведення позашкільної та позакласної роботи. «Ми вчимо дітей ініціативності, виховуємо відповідальну, активну особистість», - сказала вона.

Учасники засідання визнали, що тема євроінтеграції вперше за останні роки насправді об’єднує Україну, а це надбання слід дбайливо плекати.

У заході взяли участь представники політичних партій, громадських організацій, структурних підрозділів міської ради, загальноосвітніх навчальних закладів, засобів масової інформації.

 

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!