Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 січня 2015 р.

Про результати роботи спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради у 2014 році


Фото № 1

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради утворена у складі 17 осіб рішенням виконавчого комітету міської ради від 3 липня 2013 року № 193.

Персональний склад комісії підібрано таким чином, щоб вона була спроможна вирішувати усі питання, визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1042 «Про внесення змін до Положення про спостережні комісії».

У своїй діяльності спостережна комісія керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк", іншими нормативно-правовими актами України.

Робота спостережної комісії у 2014 році проводилася відповідно до Плану роботи комісії. План роботи виконано у повному обсязі.

Організаційною формою роботи спостережної комісії були засідання, які проводилися щомісячно та додатково у зв’язку з набранням чинності Закону України від 08.04.2014 р. «Про амністію в 2014 році».

Так, за звітний період було проведено 15 засідань, з яких 14 – у виправних установах Управління Державної пенітенціарної служби України у Чернігівській області. Рішення приймалися колегіально, відкритим голосуванням. Рішення спостережної комісії оформлені постановами. Засідання комісії були правомочними, середня чисельність на кожному засіданні складала від 11 до 17 осіб.

Загалом за звітний період було розглянуто 278 справ та прийняті відповідні рішення.

Згідно з планом роботи комісії проведені наступні заходи:

З метою запобігання жебрацтва та безпритульності з боку осіб пенсійного віку та інвалідів, які звільнялися з Чернігівської виправної колонії у 2014 році, були заздалегідь вивчені дані про таких осіб та складені списки, також були проінформовані територіальні управління праці та соціального захисту населення України про осіб пенсійного віку та інвалідів, звільнених із виправної установи, які не мають соціальних зв’язків (рідних) за місцем їх відбуття, для сприяння в оформленні пенсії (соціальної допомоги) та влаштування до інтернатної установи.

У квітні 2014 року членами Чернігівської міської спостережної комісії було здійснено перевірку дотримання адміністрацією Чернігівської виправної колонії №44 Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області прав засуджених на загальноосвітнє та професійно-технічне навчання осіб. Матеріали перевірки були направлені керівництву колонії та Управління Державної пенітенціарної служби України у Чернігівській області.

З метою сприяння Чернігівській виправній колонії № 44 Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області у ресоціалізації засуджених жінок та підготовки до звільнення були проведені тематичні тренінги. Наприкінці кожного тренінгу відводився час для відповідей учасників тренінгів на запитання засуджених жінок, які звільняються з Чернігівської виправної колонії. Найбільше звернень було до представників пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, що стосувались питань пенсійного та соціального забезпечення осіб, які звільнились з місць позбавлення волі та не мають необхідного страхового стажу для отримання пенсії, соціальних виплат.

У проведенні тренінгів взяли участь члени комісії Алла Лепеха – директор благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”, Григорій Кропива – заступник голови Чернігівської міської спостережної комісії, юрист благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”, Ірина Марчук – начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради, Ірина Діброва – заступник начальника відділу по контролю за призначенням пенсій Головного управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові; Людмила Нікольська – начальник відділу взаємодії з роботодавцями Чернігівського міського центру зайнятості; Людмила Мазур – завідувачка відділом Чернігівського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Анжела Мойсеєнко – голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», Людмила Кузьміна – начальник Чернігівського міського управління юстиції та інші.

Правова допомога жінкам, які відбувають покарання у Чернігівській виправній колонії, вкрай необхідна, вона сприяє формуванню у них правової культури, виробленню вміння користуватися правовим інструментарієм у практичній діяльності, забезпечить їм правову захищеність після звільнення.

Крім того, тренінги були проведені зі спеціалістами Чернігівського міського відділу кримінально-виконавчих інспекцій Управління Державної пенітенціарної служби України у Чернігівській області, а до Дня незалежності України, Дня Державного Прапора України –  в Чернігівському слідчому ізоляторі з неповнолітніми, які там утримуються.

Проведена робоча зустріч за участі представників управління охорони здоров’я міської ради, Чернігівської міської благодійної організації «Міська лікарняна каса» та медичних закладів м. Чернігова щодо надання медичних послуг особам, які тимчасово проживають у міському центрі соціальної адаптації бездомних та безпритульних

З метою організації виховної роботи з особами, які умовно достроково були звільненні від подальшого відбування покарання та обрали для постійного проживання м. Чернігів, створена відповідна база даних.

Всі ці заходи мали позитивний результат, проблемні питання, з якими звернулися умовно достроково звільнені особи, вирішені.

Протягом звітного періоду в Чернігівській виправній колонії № 44 Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області працювала "громадська приймальня". Члени спостережної комісії проводили особистий прийом засуджених, розглядали їхні звернення, приймали рішення, надавали правову допомогу та консультації. За 2014 рік на особистий прийом звернулися 154 засуджених.

Стало доброю традицією проводити у виправних установах різноманітні культурно-просвітницькі заходи. Так, у минулому році, були проведені наступні заходи у Чернігівській виправній колонії № 44 Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області:

22 січня 2014 року пройшов конкурс поезії «Мелодія віршів». У конкурсі взяли участь тринадцать жінок, які декламували свої вірші, присвячені рідним – дітям, матерям, батькам, але були й вірші на тему роздумів про добро і зло, про кохання. Переможці конкурсу отримали подарунки.

5 березня 2014 року напередодні Міжнародного дня прав жінок і миру для співробітників та засуджених за сприяння спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради, благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр” відбувся концерт.

На початку квітня відбулася незвична для закритої установи подія – День відкритих дверей. У колонію завітали члени спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, представники громадськості та родичі засуджених.

Напередодні першотравневих свят відбувся кулінарний конкурс «Українські страви». В складі журі працювали й представники спостережної комісії.

В травні було організоване свято останнього шкільного дзвоника. Від спостережної комісії випускницям вручили подарунки. Після офіційної частини відбувся концерт, який підготували самі засуджені.

Члени спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради проводили моніторинг виборчого процесу в пенітенціарних закладах міста. Позачергові вибори Президента України пройшли організовано, без порушень виборчого законодавства.

1 червня 2014 року у Міжнародний день захисту дітей відбулися благодійні заходи. Члени спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, представники благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» разом із кількома неурядовими організаціями міста, представниками бізнесу зібрали благодійні кошти та придбали й передали керівництву Будинку матері та дитини іграшки, канцелярське приладдя, солодощі та засоби гігієни. Вихователі закладу разом із дітьми підготували для гостей святковий концерт.

28 червня 2014 року проведений брейн-ринг „Конституція України – основний закон". Переможці отримали подарунки від спостережної комісії.

Наприкінці липня відбувся конкурс «Веселих та кмітливих» під девізом: «Мріяти не шкідливо», до журі якого увійшли і члени спостережної комісії.

В День незалежності України 24 серпня 2014 року пройшов конкурс «Спартакіада-2014». Призерам спартакіади були вручені подарунки.

16 листопада 2014 року відбувся вокальний конкурс «Х-фактор». Засуджені жінки заздалегідь готувались до цього конкурсу: шили костюми, готували декорації та виступи. До складу журі конкурсу увійшли представники спостережної комісії, члени благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», співробітники виправної колонії. Всі учасники співочого свята отримали подарунки.

Напередодні Дня Святого Миколая відбувся концерт авторської пісні. В колонію завітали представники спостережної комісії, благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр». Вони запросили до виправної установи співачку, авторку пісень Марину Дуброву – програмного координатора Всесвітньої федерації молодих лідерів і підприємців.

З 1 по 12 грудня у Чернігівській області пройшли покази документального кіно про права людини в рамках Міжнародного Мандрівного фестивалю. 1 грудня 2014 року Мандрівний фестиваль також завітав до колонії. Перед показом документального кіно про права людини перед засудженими виступили заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області, член Чернігівської обласної спостережної комісії, Володимир Бобруйко, регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха та юрист благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», заступник голови спостережної комісії Григорій Кропива.

За звітний період культурно-просвітницькі заходи також були проведені у Чернігівському слідчому ізоляторі, Чернігівському міському відділі кримінально-виконавчої інспекції Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області, а саме:

1 червня 2014 року у Міжнародний день захисту дітей члени спостережної привітали неповнолітніх зі святом та вручили їм подарунки.

Для того, щоб умови тримання ув’язнених та засуджених осіб зменшували негативний вплив позбавлення волі на людину, тимчасово ізольовану від суспільства, члени благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр ”, які входять до складу спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, в лютому-березні 2014 року організували та провели благодійну акцію по збору книг «Прочитав сам – передай другому». В результаті було зібрано та передано в бібліотеку Чернігівського слідчого ізолятора більше 200 книжок.

14 жовтня 2014 року в День українського козацтва були проведені заняття з неповнолітніми, які перебувають на обліку в Чернігівському міському відділі кримінально-виконавчої інспекції.

7 грудня 2014 року було організовано показ документального кіно про права людини, зокрема, фільму «Ув’язнені», засудженим особам, які залишені для господарського обслуговування в слідчому ізоляторі.

На запрошення благодійної організації «Світло надії» 31 липня – 1 серпня 2014 року члени спостережної комісії Валерій Селівон, Григорій Кропива, Алла Лепеха та Микола Романов взяли участь у роботі конференції «Спостережні комісії – ефективний інструмент громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених: проблеми функціонування та шляхи їх вирішення», яка проходила у м. Полтаві. Присутні на конференції обговорили останні зміни кримінально-виконавчого законодавства, зокрема передбачені Законом України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів», питання роботи спостережних комісій у сучасних умовах. Досвідом роботи спостережної комісії при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради поділилась директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», член комісії Алла Лепеха.

 

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!