Сьогодні в Чернігові відбулося урочисте відкриття нового підприємства з іноземними інвестиціями - ТОВ «Рижський хліб». Завод, який є прикладом сучасного європейського виробництва, збудували підприємці з Латвії.
На урочистому відкритті були присутніми Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, Почесний консул Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області Олена Вишнякова, директор-засновник ТОВ «Рижський Хліб» Нормунд Боміс.
Владислав Атрошенко:
- Це надзвичайно позитивна подія, і я вдячний інвесторам за такий вчинок. Безумовно, це їх сміливий крок. У них нішева продукція, не широкого вжитку, і з точки зору логістики правильніше було би розміщати таке підприємство ближче до Києва або центральної частини України. Але вони прийшли сюди, тому що в нашому місті створені сприятливі умови. Я прошу передавати й усім потенційним інвесторам, що Чернігів комфортний для інвестицій. Влада, як мінімум, не заважає, а як максимум – підказує, допомагає. Робить усе, щоб інвестору з перших кроків було комфортно.
Як розповів гостям і журналістам генеральний директор ТОВ «Рижський хліб» Геннадій Макаренко, пекарня була збудована майже з нуля за 15 місяців. Орієнтовна кількість залучених латвійський інвестицій сягає від 3 до 5 млн євро.
Після офіційного відкриття він провів оглядову екскурсію по всьому хлібозаводу та показав багатоступеневий механізм приготування та випікання смачного хліба без дріжджів. Від того, як просіюють борошно для тіста - до пакування вже готової продукції.
Генеральний директор ТОВ «Рижський хліб» розповів про поєднання унікального пекарського процесу зі стародавніми латвійськими рецептами приготування хліба:
1. Створення унікальної закваски, шляхом ошпарювання. Температурний режим - досить важливий. Вода має бути температурою точно у 83, 85,5 та 86 градусів цельсія. Процес приготування закваски займає від 3 до 7 діб. Останні 3 доби працівник щогодини перемішує закваску, щоби вона не перекисла.
2. Від 3 до 7 діб проходить процес визрівання тіста.
3. Процес випічки займає від 8 до 12 годин.
4. Коли хліб вже спечений, він повинен охолонути першу добу в одній камері при одній температурі, а наступну добу дозріває в іншій камері з іншою температурою.
Кожен процес здійснюється майже вручну. Всіх працівників заводу навчали в Латвії від 3 до 6 місяців. Контроль за якістю продукції здійснюють фахівці з Латвії. Вони контролюють весь процес 24/7 - від приготування закваски до пакування вже готової продукції.
Зараз підприємство випускає 16 сортів продукції. Це 10 сортів хлібів - від кисло-солодких до житніх сорітв. А також 6 різновидів іншої продукції – грінок, чіпсів та сухариків. Поки що в Чернігові зустріти цю продукцію можна в магазині «Лис Микита» та супермаркеті «Сільпо» в ТРЦ «Hollywood». Орієнтовна ціна 25-30 грн (за 200-300 грамів).
Продукція продаватиметься в різних містах України.
Проектна потужність підприємства - 15 тон продукції на добу. Зараз, поки воно ще працює в тестовому режимі, випускається близько 3 тон.
Під час вітального слова Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко подякував Надзвичайному та Повноважному Послу Латвійської Республіки в Україні, Почесному консулу Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області, директору-засновнику ТОВ «Рижський Хліб», інвесторам та всім, хто прикладав зусилля для відкриття нового підприємства та створення в Чернігові нових робочих місць.
Зараз, коли завод ще не вийшов на повну потужність, на ньому працюють 65 чернігівців. У майбутньому, за планами засновників, тут буде працевлаштовано 300 жителів нашого міста.