Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 березня 2018 р.

Дев’ять медзакладів Чернігова змінили статус, аби працювати в умовах медичної реформи


Фото № 1

Сьогодні, 29 березня, на засіданні 29-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання депутати прийняли низку рішень, які стосувалися закладів охорони здоров’я Чернігова. У рішеннях говориться про припинення юридичної особи, шляхом реорганізації (перетворення) у комунальне некомерційне підприємство. Це стосується Пологового будинку, міських лікарень №1, № 2, № 3 та № 4, дитячих поліклінік № 1, № 2, міської та дитячої стоматологічної поліклінік.

Така реорганізація є одним із етапів реалізації медичної реформи. Вона дозволяє медичному закладу автономізуватися та підключитися до електронної системи охорони здоров’я. Це обов’язкова умова, оскільки тільки медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Створення комунального некомерційного підприємства дасть достатній рівень самостійності для надання ефективного та своєчасного медичного обслуговування населення і водночас економічної ефективності використання активів.

Комунальні некомерційні підприємства є неприбутковими, тобто метою їх діяльності є не отримання прибутку, а надання якісних послуг з охорони здоров’я населенню. Заклади зможуть самостійно розпоряджатися активами та фінансами, формувати кадрову політику, визначати внутрішню організаційну структуру підприємства. Керівник КНП матиме можливість установлювати будь-які форми оплати праці працівників, що визначені законодавством. Фінансування КНП здійснюватиметься не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє бути більш гнучким та самостійним у прийнятті рішень порівняно із суб’єктами, що мають статус бюджетної установи.

Крім того, комунальне некомерційне підприємство матиме право об’єднуватись з іншими КНП з метою перерозподілу функцій між ними та оптимізації використання ресурсів (матеріальних, людських та фінансових). Також наймати за договорами підряду лікарів фізичних осіб – підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Процес перетворення закладу охорони здоров'я у некомерційне комунальне підприємство не призводить до виникнення негативних податкових наслідків у вигляді виникнення нових, пов’язаних з перетворенням, податкових зобов’язань. Створене (внаслідок перетворення) комунальне некомерційне підприємство не буде платником податку на прибуток й податку на нерухомість. Крім того,  КНП зможе залучати більше коштів, вкладати їх у розвиток, навчання, залучати більше пацієнтів.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!