Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 липня 2018 р.

Експертну організацію, яка оцінюватиме вартість втраченого майна, мешканці обиратимуть самостійно


Фото № 1

Сьогодні, 5 липня, на розширеній міській нараді Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко повідомив, що вчора, зустрічаючись з постраждалими від підтоплення мешканцями безпосередньо на місцях події, він чітко назвав напрямки, по яких буде працювати міська влада в питанні надання їм допомоги.

Зокрема, проводиться робота по визначенню розміру збитків, які понесли як приватні домоволодіння, так і міські установи, організації та підприємства.

Як пояснили на нараді фахівці з Чернігівської обласної державної адміністрації, сума збитків попередньо визначається комісією, створеною органами місцевого самоврядування. А вже потім, якщо це майно громадян (побутова техніка, меблі), то воно оцінюється експертним шляхом, виходячи з середньої ринкової ціни відповідного майна на момент його втрати. Це визначено Постановою Кабінету Міністрів України. Рівень втрати по нерухомості громадян визначає БТІ або страхова компанія. Крім того, втрати рухомого майна, наприклад, автомобілю, теж визначаються експертизою. Тобто загалом треба розглядати три варіанти оцінки втрат: нерухомість, побутові речі (техніка, меблі), рухоме майно.

У результаті обговорення за участі юристів на нараді визначили, що в право кожного громадянина як фізичної особи самостійно обирати експерта для оцінки вартості своїх майнових втрат місто не втручатиметься.

-  На мою думку, найбільш правильно буде, коли люди самі звернуться в експертні організації, вони самі будуть працювати з експертами, також знатимуть про терміни виконання робіт. У такому випадку ніхто нікого не буде звинувачувати. Потім люди нададуть нам всі необхідні документи, а експерти, в свою чергу, теж нестимуть відповідальність, - сказав Владислав Атрошенко.

Крім того, міський голова зазначив, що вартість цих експертиз – це предмет торгу та домовленості, оскільки у експертної компанії у переліку послуг не визначено, скільки коштує оцінка втрати. Законодавство не забороняє цим організаціям виконати цю послугу навіть і за 1 гривню.

Треба, щоб люди домовлялися, шукали співчуття у оцінщиків і на компромісних цифрах сходилися. Є різне майно, різні будинки та різні ситуації. Тобто це предмет домовленості, - сказав Владислав Атрошенко й додав: треба ще й враховувати, що це не одне замовлення, а набагато більше, тому й сума за послугу повинна бути меншою.

Як ми вже повідомили, місто Чернігів надає кожному з постраждалих від підтоплення домоволодінь матеріальну допомогу в 5 тис. грн. Така допомога поки що буде надана 95 громадянам, від яких надійшли заяви та вже складені відповідні акти. ЇЇ можна буде отримати на Магістратській, 7 (відділ обліку та звітності міської ради - каб. 45-46) вже в понеділок.

Відповідно до роз’яснення, яке дав на нараді начальник юридичного відділу Роман Миколаєнко, вартість проведення експертної оцінки втрат входить до загальної суми обчислюваних збитків.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!