Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 жовтня 2018 р.

У Чернігові вперше розробили міську програму сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань


Фото № 1

За дорученням чернігівського міського голови Владислава Атрошенка в Чернігові розроблена міська програма, що має сприяти забезпеченню новим житлом мешканців непридатного для проживання та застарілого житлового фонду. 4 жовтня  проект цієї програми, який став результатом більш ніж двомісячної роботи фахівців і узгодження позицій із забудовниками, розглянув і схвалив виконком міської ради. Тепер його вивчатимуть у депутатських комісіях та винесуть на розгляд сесії міської ради.

 Проект передбачає систему компенсацій, які інвестори-забудовники будуть отримувати в разі, якщо будуватимуть на місці зношеного аварійного житла з відселенням мешканців у кращі будинки.

 Владислав Атрошенко на засіданні виконкому наголосив, що це фактично єдиний шлях для міста хоч щось зробити з непридатним для проживання житловим фондом. 

"Тільки по Чернігову багатоквартирних будинків у такому стані – до 200. Проживають у них не найбагатші люди, більшість яких дійсно не спроможна вирішити проблему самостійно", - сказав міський голова.

Проект програми передбачає механізм стимулювання по кількох напрямках. По-перше, для забудовників встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі в розвитку інфраструктури міста – 0,01%. По-друге, за рахунок міського бюджету їм буде надаватися часткова компенсація збитків, понесених у зв’язку з забезпеченням мешканців новим житлом. Розмір компенсації – до 40% опосередкованої вартості спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.

 Дія програми, відповідно до проекту, розповсюджується на будинки (аварійні, зношені, непридатні для проживання) віком від 50 років і старіші.

Участь будинку в програмі можлива лише за умови, якщо згоду на це дадуть усі його мешканці.

Інша умова: скористатися цією програмою може тільки той забудовник, у якого середня заробітна плата на підприємстві за останній звітний рік була не меншою за 90% від середньої по галузі будівництва по Україні. Тобто – сумлінний платник податків.

"Який є інший варіант вирішення цієї проблеми? Ми могли би нічого не робити, сказати людям: це ваше приватне житло і ваші проблеми. Але що далі? А далі рано чи пізно відбудеться "друге Попудренка, 16", - зауважив міський голова, наводячи приклад зруйнованого більше року тому гуртожику.

 Відтак, якщо програма запрацює, у мешканців непридатного для проживання житлового фонду у місті з'явиться можливіть отримати нове помешкання.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!