Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 жовтня 2018 р.

Термін подання заяв щодо надання допомоги при народженні дитини збільшений до 1 року


Фото № 1

Сьогодні, 18 жовтня, на засіданні виконавчого комітету міської ради погодили зміни до Програми підтримки народжуваності у місті Чернігові на 2017-2022 роки. Нововведення стосується збільшення до 12 місяців терміну подання документів заявниками до відділу звернень громадян міської ради на розгляд відповідної Комісії. Також внесені уточнення у зміст Програми щодо окремих категорій заявників.

Як відомо, Програма підтримки народжуваності у Чернігові на 2017-2022 роки виконується вже рік. І за цей період майже 1800 сімей отримали матеріальну допомогу при народженні дитини. Загальний обсяг виплачених коштів – 15,4 млн грн. 

За інформацією відділу звернень громадян міської ради, у процесі практичної реалізації Програми траплялись випадки несвоєчасного подання документів заявниками на отримання матеріальної допомоги при народженні дитини з причини різних життєвих та сімейних обставин. Для прикладу, були випадки, коли немовлята протягом довгого часу перебували на стаціонарному лікуванні, були ситуації, коли заявники пропускали терміни, адже не чули про Програму.

Відтак Комісія з попереднього вивчення питання надання допомоги при народженні дійшла висновку про необхідність збільшення терміну подання документів для отримання матеріальної допомоги при народженні з 90 днів до 12 місяців. Як відомо, державна допомога при народженні дитини теж призначається за умови, що відповідне звернення надійшло не пізніше, ніж через 12 календарних місяців після народження дитини. Тобто текст міської Програми тепер буде максимально наближений до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 (зі змінами).

Також протягом останнього року неодноразово звертались матері новонароджених, які фактично народили другу або третю дитину, але на утриманні жінки знаходилась тільки новонароджена дитина, або одна з попередньо народжених - у зв’язку зі смертю старших дітей чи позбавленням батьківських прав.

Зважаючи на ці обставини, Комісія запропонувала доповнити пункт 4 розділу 6 Положення словами “за наявності старшої дитини та відсутності рішення суду про позбавлення батьківських прав” у випадку звернення за матеріальною допомогою при народженні другої дитини та словами “за наявності старших двох і більше дітей та відсутності рішення суду про позбавлення батьківських прав” у випадку звернення за матеріальною допомогою при народженні третьої і більше дитини.

Зміни до Програми підтримки народжуваності у місті Чернігові на 2017-2022 роки виноситимуться на розгляд депутатів міської ради на 35-й сесії Чернігівської міської ради, що відбудеться 26 жовтня.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!