Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 грудня 2018 р.

КП "Чернігівводоканал" презентував напрямки роботи на 2019-2020 роки


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Зношеність значної частини мереж, незадовільний стан окремих очисних споруд, погіршення екологічної ситуації через несанкціоновані скиди нечистот у приватному секторі - це основні проблеми комунального підприємства, які накопичувалися десятиліттями. Про те, які ремонті та будівельні роботи заплановано зробити у наступні роки, сьогодні на ранковій нараді у мерії розповів керівник "Чернігівводоканалу" Сергій Малявко.

На балансі підприємства налічується 555 км водопровідних та  332 км каналізаційних мереж. Із них вже відпрацювали свій термін експлуатації та потребують заміни 33% та 74% відповідно. Наразі розроблено перспективний план поетапної реконструкції мереж. Цей напрямок діяльності для підприємства є досить великовартісним, тож виділено декілька об’єктів, реконструкцію яких запланували на 2019 рік.

 

По-перше, у рамках запланованої на наступний рік реконструкції проїзджої частини по вул.Героїв Чорнобиля від пр.Миру до перехрестя вул.77-ї Гв. Дивізії та вул.Київської слід попередньо здійснити реконструкцію водопровідних мереж на цій ділянці, замінивши 1760 метрів  діаметром 500 мм та 540 метрів каналізаційних мереж діаметром 500 мм. 

   

(натисніть на зображення щоб переглянути їх у більшому масштабі)

По цих ділянках мереж вже розроблені проекти та проведена експертиза. Загальна очікувана вартість робіт складає 47 млн грн. Роботи планується виконати за рахунок коштів міського бюджету. Якщо своєчасно не реконструювати ці ділянки, тут можуть трапитись прориви, які пошкодять вже нове дорожнє покриття.

По-друге, запланована реконструкція самопливного каналізаційного колектору довжиною 2,3 км із з/бетонних труб Ø 700 мм по вулиці Глібова, Леоніда Пашина від перехрестя з вулицею Красносільського до каналізаційної насосної станції КНС-5,. Колектор знаходиться в критично-аварійному стані.

 

Якщо не відремонтувати цю ділянку колектору найближчим часом, у випадку аварії неочищені стічні води можуть потрапити на поверхню землі та зашкодити мешканцям мікрорайонів Масани, ЗАЗ, Подусівка. На даний час вже виконаний робочий проект, проводиться експертиза. Вартість даної реконструкції становить майже 78 млн. грн., пошуки джерела фінансування тривають.

По-третє, у 2019 році передбачено реконструкцію трьох аварійних ділянок каналізаційного колектору, які також знаходяться в критично-аварійному стані загальною довжиною 1,3 км діаметрами від 600 до 1200 мм:

- від вул. Коцюбинського до колодязя-гасителя по вул.Шевченка, Ø 800 мм

- від вул.Шевченка до КНС №1, Ø 1000-1200 мм

- від перехрестя вул.Шевченка/Пушкіна до Мар’їного Гаю Ø 600 мм

 

 

Якщо тут трапиться аварія, екологічні наслідки будуть тяжкими, а без водопостачання залишиться близько 40% мешканців міста.

Наразі триває розробка проекту. Загальна очікувана вартість першочергової реконструкції цих мереж складає 80 млн.грн. Пошуки джерела фінансування також тривають.

Основне завдання КП "Чернігівводоканал" - забезпечення мешканців міста питною водою. Відтак особлива увага приділяється її належній якості. Чернігів - одне з небагатьох в Україні, де видобуток води здійснюється виключно з підземних джерел.

Проте у воді, яка видобувається з бучацького горизонту, спостерігається перевищення вмісту заліза та марганцю, факт наявності яких мешканці міста бачать у вигляді так званої «іржавої води». З працюючих у місті 5-ти насосних станцій водопроводу найбільше перевищення вмісту заліза та марганцю спостерігається по насосній водопровідній станції № 2 «Подусівка» (подає у місто понад 30% від загального видобутку води).

На даний час баланс показників досягається за рахунок змішування води з двох горизонтів. Але вже скоро доведеться вирішувати і цю проблему. Працівники підприємства досконало вивчили технологію знезалізнення та деманганації на прикладі міст Польщі: Познань та Слупськ, вода в яких має аналогічний хімічний склад з водою на НСВ №2 «Подусівка». 

Для забезпечення подачі води належної якості потрібно збудувати станцію водопідготовки на водозаборі №2 потужністю 20 тис.м куб на добу. За наявною комерційною пропозицією вартість будівництва складає 180 млн. грн. У 2019 році планується проведення тестових випробувань знезалізнення та деманганації, за результатами яких буде розроблено концепт-проект та техніко-економічне обгрунтування.

* * *

Враховуючи той факт, що міські очисні споруди не можуть забезпечити належну якість очищення стоків та гарантувати відсутність імовірності витоків та виникнення загрозливих екологічних ситуацій, постала нагальна потреба у повній реконструкції очисних споруд міста Чернігова.

Підприємством розглянуто та детально вивчено дві можливі технології. Найбільш прийнятною виявилася технологія періодичної нітри-денітрифікації.

Докладніше про це - у матеріалі КП "Чернігівводоканал": Очисні споруди Чернігова потребують реконструкції.

Проект «Реконструкція системи подачі повітря в аеротенки каналізаційних очисних споруд м. Чернігова»  має на меті забезпечення енергоефективності з одночасним дотриманням оптимального кисневого режиму в аеротенку та подачі необхідної кількості повітря для очищення стічних вод на каналізаційних очисних спорудах міста. Проектним рішенням передбачається заміна двох енергоємних повітродувок загальною потужністю на 2 нові енергоефективні. Це скоротить витрати електроенергії на 1314 тис. кВт/год. 

Оновлена система подачі повітря в аеротенки покращить якість очищення стічних вод на каналізаційних очисних спорудах міста Чернігова та не допустить потрапляння шкідливих речовин до річки Білоус і далі – до річки Десна.

* * 

Одна з загрозливих екологічних проблем у місті - це несанкціоновані скиди рідких нечистот мешканцями неканалізованого приватного сектору. На сьогодні у місті Чернігові налічується близько 13 тис. неканалізованих будинків. 

З урахуванням діючих соціальних нормативів мінімальний річний обсяг вивезення рідких нечистот від такої кількості домогосподарств має складати 624 тис. м3 (13 тис.домогосп.*4 м3/міс*12 міс). Але фактичний обсяг рідких побутових відходів з вигрібних ям, згідно зі щомісячними довідками КП «АТП-2528», що був прийнятий зливовою станцією у 2017 році наприклад, лише 62 тис. м3, що в 10 разів менше обсягу, який мінімально може утворюватися! Тобто до 90% стоків просто «не доїзжає» до місця приймання, а скидається будь-де.

Тому першочерговим завданням у вирішенні цього питання має стати налагодження чіткої роботи з боку контролюючих органів, у тому числі КП «Муніципальна варта» та Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, за такими напрямками.

За умови реконструкції існуючих каналізаційних очисних споруд КП «Чернігівводоканал» в рамках даного інвестиційного проекту планує облаштування сучасної зливової станції з відповідними технологічними характеристиками.

***

Загальний обсяг фінансування, необхідний для реалізації усіх першочергових проектів підприємства, складає майже 420 млн грн. Фактично ж розмір щорічних амортизаційних відрахувань порівняно з потребами непомірно малий.

Усвідомлюючи значущість перерахованих вище заходів для життєдіяльності міста, підприємство вишукувє шляхи залучення всіх можливих джерел: від грантів та кредитних коштів до фінансування з державного та міського бюджетів. Зокрема, будівництво станції знезалізнення та реконструкцію системи подачі повітря підприємство пропонує виконати за рахунок залучення кредитних коштів з пільговими умовами в рамках програм фінансової підтримки від міжнародних фінансових установ.


Прес-служба Чернігівської міської ради за матеріалами КП "Чернігівводоканал"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!