Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 лютого 2019 р.

Чернігівський пологовий матиме взірцеву термореновацію європейського зразка. Роботи почнуться вже цього року


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Цього року в Чернігові стартує реалізація найбільшого за всі роки проекту з комплексної термомодернізації великої будівлі комунального закладу. Більше того: ці роботи відбудуться у співпраці з німецькими фахівцями та під їх повним технічним контролем. Об’єктом перетворень стане міський пологовий будинок. Це споруда початку 1980-х років, яка має 5 поверхів, не зовсім просту конфігурацію і внутрішній опалюваний об’єм приміщень у майже 50 тис. м3. Щороку тільки на опалення тут витрачається до 4 млн грн.

Участь німецьких фахівців пов’язана з тим, що ця термомодернізація стане показовим пілотним проектом програми з технічної допомоги «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», яка реалізується Німеччиною в Україні через Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ.

На проведення робіт GIZ надає Чернігову грантові кошти в сумі 300 тис. євро при умові не меншого співфінансування з боку міста.

Чернігівська міська рада вже одержала перший транш на реалізацію цього проекту в розмірі 120 тис. євро. Торги на вибір проектанта вже проведені та розпочате проектування.

Про це, а також про складові майбутньої комплексної термореновації Чернігівського пологового будинку прес-службі міської ради розповів заступник начальника міського управління капітального будівництва Олександр Макаров.

Проект включатиме в себе утеплення горища та всіх стін негорючим матеріалом (базальтовою ватою), а також заміну в системі теплопостачання всіх трьох розподільчих елеваторних вузлів сучасними погодозалежними системами регулювання теплового потоку (ІТП).

- Також буде робитися часткова заміна вікон. І тут у нефахівців можуть виникнути питання про якусь #зраду: навіщо це робити, якщо всі вікна вже металопластикові? У пологовому вікна мінялися починаючи з 2000 року. І серед них – а особливо серед тих що ставилися першими - є такі, що вже не відповідають нинішнім нормам по збереженню тепла. Скажімо, однокамерні. От їх і будуть міняти. Спеціалісти обстежили, які відповідають нормам збереження тепла, а які ні. Загалом міняти будуть відсотків 25 від усіх вікон. Там де можливо, якщо це не ті вікна, які мінялися першими і які зовсім застарілі конструктивно, будуть залишати основу і міняти тільки склопакет. Проектант буде це передбачати, - говорить Олександр Макаров.

Після утеплення стін пологовий одержить і нову кольорову гаму. Також передбачили оновлення зовнішнього освітлення корпусу.

Виконання проекту заплановане на поточний рік, втім можливо, що повністю роботи завершать на початку наступного. Якщо врахувати час, необхідний на проектування, то початку ремонтно-будівельних робіт можна очікувати в червні-липні.

- Ніякого виселення чи незручностей для пацієнтів не буде: поверхів чи корпусів не перекриватимуть. У договорі з підрядником буде прописана умова, що всі роботи проводяться в рамках працюючого закладу. Пологовий будинок весь час буде працювати в повному обсязі, - зазначив Олександр Макаров.

У Чернігові це буде один із перших глобальних проектів, пов’язаний з повною комплексною термомодернізацією великої будівлі відповідно до міжнародних стандартів і під контролем іноземних фахівців. Вони не тільки визначили завдання – їх представник оцінюватиме якість усього, і матеріалів і монтажу.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!