Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 березня 2019 р.

Мешканці нижніх поверхів екс-гуртожитку по Мазепи, 78а доводять свій будинок до аварійності


Фото № 1
Фото № 2

Мешканці нижніх поверхів колишнього гуртожитку по вул. Мазепи, 78-а кричущою безгосподарністю доводять свій будинок до аварійності. До такого висновку прийшли комісії, які перевіряли його 27 і 28 березня. У перший день комісія складалася з представників управляючої компанії – КП «Новозаводське», а на другий вони залучили додатково фахівців міських Управління капітального будівництва, Відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, а також представників Новозаводської районної ради.

Журналісти, які побували в цьому будинку 28 березня, вже після всіх комісій, побачили вражаючу картину. На першому та другому поверхах у всіх загальних санітарних приміщеннях та прилеглому до них коридорі зі стелі скрізь тече вода. Вона ж сочиться чи не з усіх труб. На першому поверсі один з кранів не закривається, гаряча вода витікає в раковину, а з неї через діру – просто на підлогу. Зі стелі - наче дощ. На другому поверсі в кімнаті для вмивання повністю відсутні зливні сифони, як і один з умивальників. Але мешканці продовжують користуватися цими кранами, хоч вода тече просто на підлогу. І стелі, і стіни в районі цих приміщень виглядають дуже пошкодженими. Навіть з вулиці видно, що цегляна кладка місцями руйнується. На протилежній стіні в районі цих же приміщень ідуть вузькі тріщини, на яких зроблено чимало «маяків».

Розповідає начальник міського відділу з питань надзвичайних ситуацій Григорій Годун:

- Зараз надзвичайної ситуації тут нема, але вона може виникнути в будь-яку хвилину. Найголовніше, що люди, які експлуатують оці санітарні кімнати, самі й приводять їх у такий стан. А потім з’являються такі надзвичайні ситуації, як була на Попудренка, 16. От ви бачите – відсутні повністю і зливні шланги, і навіть окремі раковини – а люди продовжують користуватися кранами, ніби все там є. Вода тече на підлогу, руйнує її та стіни. Тобто все йде до надзвичайної ситуації, і необхідно щось робити, щоб її не сталося. А мешканці повністю відмовляються змінювати свою поведінку. І тільки просять допомоги в міської ради, хоча самі мали би це все зробити у першу чергу. Тільки на одному поверсі живе близько 30 людей – невже ж не можуть прикрутити сифон, поставити раковину й користуватися відповідально? Коли у квартирах ламається сантехніка, люди ремонтують її самі – а тут порядок підтримують тільки в своїх кімнатах, а спільні приміщення довели до такого жаху. І чомусь думають, що це їх недбальство має ліквідуватися за рахунок міської влади.

Будинок по вул. Мазепи, 78 – колишній гуртожиток «коридорного» типу. Зараз він де-юре є житловим будинком з комунальними квартирами. Всього квартир 150, з них 90 приватизовані.

Говорить головний інженер КП «Новозаводське» Руслан Сусло:

- Сантехніку мають ремонтувати співвласники за власний рахунок, це в житловому будинку вважається як внутрішньоквартирне, навіть якщо воно спільного користування. Зона відповідальності ЖЕКу – стояк каналізації і стояк холодної води до першого під’єднання.

Про стан будинку та методи впливу на мешканців він розповідає наступне:

- Цей будинок 1972 року, колись як гуртожиток він належав "Чексілу". У 2005 році згідно рішення виконкому був прийнятий у комунальну власність міста і переданий на обслуговування КП "Новозаводське". Наприкінці 2016 року переданий в управління ТОВ «Майас Сілтумс», але з 1 березня цього року знов перейшов в управління нашому підприємству.

Зараз ми отримали його вже з маяками та журналом спостережень за ними. Відповідно до даних журналу, руху на маяках немає. Але у стіні навпроти є руйнування цегляної кладки і в одному місці стіни вже навіть викришилося близько 15 цеглин. Руйнація йде в частині санітарних вузлів – туалетів, пралень, умивальників.

Стан будівлі незадовільний. Проводили загальні збори, інформували мешканців будинку про його стан, доводили правила користування водопостачанням, забороняли розливати воду на підлогу. На всіх дверях до місць загального користування повісили інструкцію, щоб вони не робили витоків води. На цій підлозі вже немає гідроізоляції. Через постійне заливання підлоги розмокають стіни і йде їх руйнація.

Тепер ми як управляюча компанія проведемо загальні збори ще – хоча це співвласники будинку повинні самі прийняти таке рішення. Питання капітального ремонту вирішують тільки вони. Ми займаємося лише утриманням будинку, щоби ми зайнялися капремонтом – вони нам повинні делегувати це. А також - вирішити питання з фінансуванням такого ремонту. Наприклад, на даний час є міські програми: 50/50, 30/70. Згідно з законодавством, співвласники вирішують це на загальних зборах самостійно. Ми, відповідно до правил, робимо експертний висновок, робимо проектно-кошторисну документацію, розраховуємо згідно з нею, скільки буде коштувати капремонт на квадратний метр – і доводимо цю інформацію до співвласників. А рішення вже приймають вони – чи вони ремонтують чи по-іншому.

Кошти з тарифу на капітальний ремонт не йдуть – ЖЕКи роблять тільки поточний, - роз’яснив головний інженер КП “Новозаводське”.

Він додав, що наразі вже замовлена експертиза стану будинку. Проте, висновку ще нема.

- Термін роботи експерта залежить від експертної організації – будемо просити, щоби якомога скоріше вони надали звіт, - додав Руслан Сусло.  

Журналістам вдалося поговорити з кількома мешканками цього будинку, у тому числі з числа тих, що йшли користуватися залитою водою санітарною кімнатою. Вони пригадують, що елементи сантехніки хтось покрав - але хто й коли, невідомо. Себе відповідальними за стан будівлі не вважають. Натомість, постійно повторюють, що їм повинен “хтось допомогти”.

До речі, у цьому ж будинку з п’яти поверхів три верхніх утримують свої приміщення загального користування в задовільному стані. Принаймні, видимої руйнації там нема, як і безладу. Мешканці там розповідають, що готові були навіть якось допомагати нижнім сусідам, але окремі з них налаштовані конфліктно.

Довідково: після руйнування частини будинку на Попудренка, 16 у 2016 році в Чернігові була прийнята міська Програма сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки (зі змінами).























Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!