Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 травня 2019 р.

Міський голова учергове звернувся до чернігівців: під загрозою опалювальний сезон та ЖКГ міста


Фото № 1

На ранковій нараді у муніципалітеті 21 травня проаналізували динаміку заборгованості населення за послуги ЖКГ. 

Керівник КП "Деснянське" Віктор Пригара повідомив, що станом на 1 січня 2019 року заборгованість по підприємству становила 5,9 млн грн, протягом січня-лютого вона залишалась на такому ж рівні. А вже з березня почала зростати і досягла 8 млн грн. На підприємстві пов'язують зростання боргів із монетизацією субсидій.

Cумарні борги населення за послуги всіх комунальних ЖЕКів досягли 40 млн грн. 

Що стосується КП "Чернігівводоканал", то, за даними директора Сергія Малявка, заборгованість населення станом на 1 січня 2019 року за послуги становила більше 25 млн грн, а вже на 1 травня 2019 року - 30 млн грн. Фактично це 4-місячний зарплатний фонд підприємства. Із цієї цифри 8 мільйонів - це борги, яким більше 36 місяців.

Одночасно населення заборгувало за тепло та гарячу воду: компанії "Облтеплокомуненерго" - 151 млн грн, "ТехНові" -  73 млн грн. (станом на 1 травня 2019 року).

Якщо додати борги населення перед ОСББ та приватними ЖЕКами, а також перед КП "АТП-2528" (5 млн грн), то сумарно чернігівці заборгували за послуги ЖКГ 306 млн грн. 

Такий рівень несплати є зарозою для вже наступного опалювального сезону. Адже якщо АТ "Облтеплокомуненерго" не розрахуєтья за газ із НАК "Натофгаз", то не отримає лімітів на газ, а значить опалення у жовтні можуть просто не включити. У свою чергу, "ТехНова" не матиме за що купити вугілля. Тим більше, що обидва ці підприємства не зможуть завершити всі ремонтні та профілактичні роботи на мережах, щоб якісно підготуватись до осінньо-зимового періоду. 

У свою чергу, борги перед ЖЕКами, ОСББ та комунальними підприємствами загрожують колапсом міського господарству: рано чи пізно підприємствам нічим буде платити зарплату, закупляти енергоносії та матеріали.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко учергове звернувся до всіх чернігівців і попросив зрозуміти, до чого можуть призвести неплатежі у системі ЖКГ.

"Я би просив чернігівців: якщо ми ображаємся на ціни на газ, чи дії Президента чи Прем'єр-міністра, і ця образа відображається у несплаті за воду чи інші послуги ЖКГ, то ці посадовці не відчувають вашої несплати. А відображається вона у якості роботи системи ЖКГ по місту. Якщо не влаштовує ціна на газ - звертайтесь до Уряду, народних депутатів. Якщо ми не сплачуємо за послуги ЖКГ по місту, то це залишається чернігівською проблемою і нікого у Києві це не турбує", - наголосив Владислав Атрошенко.


Прес-служба Чернігівської міської ради


Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!