Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 березня 2011 р.

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю у 2010 році


Фото № 1

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради у 2010 році розповіла сьогодні на розширеній нараді начальник відділу Ірина Соломаха.

Так, відділ зв'язків з громадськістю міської ради було створено в липні 2006 року шляхом об'єднання прес-служби та відділу з питань внутрішньої політики. Серед основних завдань, які стоять перед відділом, є забезпечення всебічного висвітлення діяльності міської ради та виконкому, а також організація ефективної взаємодії з громадськістю міста.

Протягом 2010 року з питань основної діяльності до відділу надійшло 765 вхідних документів від різних адресатів, підготовлено понад 245 вихідних документів. Крім того, за минулий рік працівниками відділу підготовлено 5 розпоряджень міського голови.

Чернігів має найвищу концентрацію в області засобів масової інформації як друкованих, так і радіо та телебачення. На сьогодні працівниками відділу налагоджено конструктивну співпрацю практично з усіма регіональними та деякими загальнодержавними засобами масової інформації, адже система оперативного реагування на соціально-економічні та політичні виклики передбачає, насамперед, роботу з інформацією як головним фактором упередження негативів та формування громадської думки.

За потреби відділ співпрацює з прес-службами та інформаційними структурами правоохоронних органів, митниці, контрольно-ревізійного управління, податкової інспекції, інших установ.

Як зазначила І.Соломаха, згідно з чинним законодавством у рамках бюджетного асигнування укладені відповідні угоди на висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування з КП «ТРА «Новий Чернігів» та КП «Чернігівські відомості». Вона нагадала, що обидва видання мають власні Інтернет-сторінки, тож інформація про життя міста стала більш оперативною і доступною.

Відділ зв'язків з громадськістю згідно з розпорядженням міського голови також відповідає за зміст і оновлення інформації на офіційному веб-порталі міської ради. «Наприкінці минулого року ми повністю змінили обличчя нашої офіційної сторінки в Інтернеті, подбавши, аби інформація була більш доступною і корисною для користувачів,» - прокоментувала І.Соломаха. Працює пошук по сайту, стало більш зручним розташування тематичних рубрик, розроблено якісно нову рубрику «Послуги».

Начальник відділу зв’язків з громадськістю подякувала керівникам усіх відділів та управлінь міської ради, головам Деснянської та Новозаводської районних у місті рад за тісну інформаційну співпрацю, та висловила сподівання, що вона буде такою ж плідною і у поточному 2011 році.

Згідно статистики відвідувань уже кілька років поспіль серед сайтів офіційних установ офіційний веб-портал Чернігівської міської ради упевнено тримається в числі лідерів.

Важливим напрямком роботи є взаємодія з об’єднаннями громадян. За даними Чернігівського міського управління юстиції у місті Чернігові зареєстровано 109 організацій політичних партій. Протягом 2010 року було зареєстровано 8 міських партійних осередків (у 2009 році – 5, у 2008 - 1). Активізація реєстрації осередків пов’язана з виборами до місцевих рад, які відбулись 31 жовтня 2010 року. У 2010 році в місті відбулося 47 акцій, організованих представниками політичних партій та громадських організацій за участю близько 4 тисяч осіб.

Станом на 1 січня 2011 року у місті зареєстровано 550 громадських організацій, з яких 403 мають статус юридичної особи, а 147 зареєстровані шляхом повідомлення про їх заснування. Але за даними моніторингу, кількість реально діючих організацій складає не більше 20% від загальної чисельності.

Найактивнішими серед працюючих громадських організацій є благодійні організації, які захищають інтереси інвалідів, ветеранів, інвалідів з дитинства; вирішують питання соціального захисту людей з особливими  потребами.

Це такі організації як: «Демократичний союз багатодітних сімей»; міська благодійна організація батьків і дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства «ЛОГОС»; міське громадське об'єднання інвалідів «Шанс»; Чернігівська міська організація багатодітних сімей «Родина»; міська організація багатодітних «Сім’я»; Чернігівська організація сімей, в яких виховуються діти-інваліди дитинства «Гіппократ»; Громадський благодійний фонд «Милосердя і доброта» та Чернігівська обласна благодійна організація «АРАТТА».

Також у місті активно працюють Чернігівська міська організація ветеранів, яка спрямовує свою діяльність на підтримку ветеранів Великої Вітчизняної війни, та відділення Української спілки ветеранів Афганістану, що опікується соціальним захистом ветеранів-афганців та їх родин.

Проведення виборів до місцевих ради стало головною подією у політичному житті минулого року, відповідно це викликало значне пожвавлення роботи місцевих осередків партійних організацій.

Основними формами передвиборчої роботи суб’єктів виборчого процесу були зустрічі з жителями міста, прес-конференції, проведення концертів за їх сприянням, а також роздача агітаційної літератури та буклетів із наметів тієї чи іншої партії. Представники політичних партій поширювали інформаційні матеріали з програмами своїх кандидатів, організовували мітинги, розповсюджували агітаційну літературу з наметів. Кандидати особисто зустрічались з виборцями за місцем проживання.

Найбільш активними були політичні партії: Партія регіонів, «УДАР», «Сильна Україна», Комуністична партія, «Громадянська солідарність» та «Фронт змін».

Серед партій, стабільно діючих у місті, найбільш активні, структуровані і мають суттєвий вплив на виборців, потрібно відмітити наступні:

Партія регіонів;

ВО «Батьківщина»;

Комуністична партія України;

Соціалістична партія України;

Прогресивна соціалістична партія України;

«Фронт змін»;

Сильна Україна;

Єдиний центр;

ВО «СВОБОДА»;

Партія зелених.

Характерною рисою в діяльності політичних партій є фактор наявності відомого впливового політичного лідера. Підтвердженням чого може слугувати приклад партії «УДАР» Віталія Кличка», яка майже не має розгалуженої структури і більш-менш постійних членів партії, а лише електорат, який голосує за лідера.

Спостерігається тенденція до утворення політичними партіями громадських організацій, зокрема, у формі «молодіжного крила» партії.

У Чернігові, за даними територіальної виборчої комісії, в місцевих виборах взяли участь майже 90 тисяч виборців, що становить 39,6% від зареєстрованої кількості. Активніше голосували на місцевих виборах жителі Деснянського району міста. Тут на виборчі дільниці прийшли та здійснили своє волевиявлення 40% виборців. У Новозаводському районі участь у виборах взяли 38,9% чернігівців, які мають право голосу. Загалом у Чернігові до виборчих списків включено 226,8 тисяч виборців.

Важливим чинником у суспільно-політичному житті міста є релігійний фактор. Соціально-значиму доброчинну і милосердницьку роботу, спрямовану на відродження духовності і моралі народу, подолання соціальних патологій ведуть у місті релігійні громади багатьох конфесій. Станом на 1 січня 2011 року в Чернігові зареєстровано 60 релігійних громад, що належать до 25 конфесій.

І.Соломаха відзначила, що відділ зв'язків з громадськістю, як структурний підрозділ міської ради, виступав організатором чи співорганізатором цілої низки круглих столів та інших заходів, що проводилися протягом минулого року. В ході круглих столів були обговорені такі проблеми як процес євроінтеграції в Україні, особливості Основного Закону України, перспективи його розвитку та внесення змін, допомога людям з особливими потребами, розбудова громадянського суспільства.

У грудні минулого року за підтримки Чернігівського міського голови відділ зв'язків з громадськістю провів IV благодійну мистецьку акцію до Дня Святого Миколая "Світ очима дітей" в галереї сучасного мистецтва «Пласт-Арт». У проекті взяли участь представники міських громадських організацій "Гіпократ", "Шанс", "Милосердя і доброта", «Логос», Товариство сприяння хворим на цукровий діабет, які об'єднують людей з особливими потребами для спільного вирішення їхніх проблем. 17 робіт дітей-інвалідів придбали представники влади і громадські діячі, депутати міської ради, керівники місцевих підприємств і меценати. Таким чином не лише надається реальна підтримка знедоленим, а й відроджуються традиції благодійництва.

Спільно з депутатами міської ради та представниками провідних засобів масової інформації міста в 2010 році завершено роботу зі створення Громадської ради з питань гласності та свободи слова, розпорядженням міського голови визначено персональний склад ради. Її системна діяльність має стати запорукою відкритості і прозорості міської ради, більш ефективної співпраці з засобами масової інформації, а відтак і з громадськістю міста.

«Відділ зв'язків з громадськістю одним із основних завдань на поточний рік ставить для себе відкритість та прозорість Чернігівської міської ради як органу місцевого самоврядування, а також демонстрацію єдності та тісної взаємодії усіх гілок влади на місцевому рівні,» - резюмувала І.Соломаха.

 

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!