Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
8 вересня 2015 р.

Тест - дослідження на якість та безпеку : «Масло вершкове. ДСТУ 4399:2005»


Фото № 1

В торговельній мережі міста представлений широкий вибір молочної продукції на будь-який смак та гаманець. Але чим більший вибір, тим більша ймовірність натрапити на неякісний товар.

Опитування споживачів міста засвідчило, що серед придбаних продуктів харчування щоденного  вживання 26,8% - молочні продукти неналежної якості.
     Як розпізнати підробку, який продукт є дійсно якісним та безпечним для споживання…

 

Що треба знати про масло вершкове

 

Вимоги до сировини.

Справжнє якісне вершкове масло повинно відповідати ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та бути виробленим тільки з коров’ячого молока та (або) продуктів його перероблення.

На сьогодні при виробництві масла вершкового дозволено використовувати молоко коров’яче незбиране, вершки, молоко знежирене, вершки пластичні і підсирні, молоко незбиране сухе або молоко нежирне сухе, маслянку - сировину і маслянку суху, закваску бактеріальну або заквашувальний препарат згідно з чинними нормативними документами, сіль кухонну харчову «Екстра» або вищого ґатунку, воду питну.

Отже, при виробництві масла вершкового не дозволяється застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров’ячого молока.

Кожна партія сировини повинна супроводжуватися документами, що підтверджують її відповідність нормативним документам.

 

Класифікація масла.

   Масло, залежно від  масової частки жиру, поділяють на групи :

вершкове масло екстра – вміст жиру від 80% до 85 %;

вершкове масло селянське – вміст жиру від 72,5% до 79,9 %;

вершкове масло бутербродне – вміст жиру від 61,5 % до 72,4%.

топлене масло (молочний жир) – з масовою часткою жиру не менше ніж 99,0% (99,8).

   Вершкове масло залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників, поділяють на види :

солодковершкове та солоне солодковершкове;

кисловершкове та солоне кисловершкове.

 

Органолептичні показники.

   За органолептичними показниками вершкове масло повинно відповідати таким вимогам:

- смак і запах - чистий, добре виражений вершковий з присмаком  пастеризації і (або) кисломолочний, в міру солонуватий для солоного масла.

- консистенція та зовнішній вигляд - однорідна, пластична, щільна, поверхня на розрізі блискуча або слабо блискуча, суха або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи розміром до 1 мм;

- колір - від світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою.

   Оскільки більшість масла продають розфасованим у непрозоре упакування, з’ясувати, чи відповідає воно переліченим вимогам, неможливо. Тому насамперед, звертайте увагу на його склад і стандарт виготовлення.

 

Вимоги до маркування та пакування.

   На кожну одиницю масла в спожитковій або транспортній тарі наносять маркування з такими чіткими познаками :

назва та адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефону, адреса потужностей виробництва;

повна назва масла (торгова марка та власна назва за наявності);

склад масла в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час його виробництва;

кінцева дата споживання «Вжити до» або дата виробництва та строк придатності;

умови зберігання;

маса нетто (кг);

маса брутто і тара;

інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність (калорійність) 100 гпродукту;

номер партії;

штрих- код EAN ( на спожитковаму пакуванні);

позначення стандарту ДСТУ 4399 : 2005.

  Розфасоване масло випускають у вигляді брикетів, батончиків, батонів та інших форм запакованим у :

пергамент, алюмінієву покашировану фольгу та інші полімерні матеріали;

коробочки, стаканчики з полімерних матеріалів;

металеві та скляні банки;

іншу спожиту тару, дозволену центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для пакування масла.

   Масло пакують у спожиту тару масою нетто від 15 г до 2800 г.

 

Строки придатності до споживання.

Група масла та паковання

Температурний режим

від 0°С до -5°С

включно

від - 6°С до -11°С

включно

від 12°С до -18°С включно

Масло вершкове екстра і селянське:

діб

- герметичне паковання масла нетто від 50г

-  негерметичне паковання

45

30

75

60

90

75

Масло вершкове бутербродне:

діб

- герметичне паковання масла нетто від 50г

-  негерметичне паковання

30

15

45

20

55

25

 

Лабораторні дослідження та їх результати.

   У серпні поточного року спеціалістами управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради в торгових об’єктах міста було закуплено зразки масла вершкового вітчизняного виробництва для їх дослідження за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.

  Торгові марки, що брали участь в дослідженні :

ТМ «Славна і Ко» ;

ТМ «Румо»;

ТМ «Кринка»;

ТМ «Чутянка»

   Перевірка якості та безпеки відібраних зразків масла вершкового проходила в науково - випробувальній лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

   З  4 зразків відібраного масла вершкового 2 зразка підтвердили своє молочне походження та безпечність у мікробіологічному та фізико-хімічному відношенні.

   Так, експерти лабораторії засвідчили хорошу якість солодковершкового масла «Селянське» 73,0% жиру, зі знаком для товарів та послуг «Кринка», виробник ПАТ «Чернігівський молокозавод», м.Чернігів.

   Не було претензій і  до якості  солодковершкового масла «Селянське» 72,8% жиру, зі знаком товарів та послуг «Чутянка», виробник ТОВ «Грант-молокопродукт», смт.Чутове, Полтавська область.

   Не відповідність вимогам стандартів за мікробіологічними показниками.

   У результаті мікробіологічного аналізу у солодковершковому маслі  «Селянське» 73% жиру, торгової марки «Румо», виробник ДП «Ружин-молоко» (смт. Ружин, Житомирська область) та солодко вершковому маслі «Селянське» 72,6% жиру, торгової марки «Славна і К», виробник ТОВ «ОМПК «Славія» (м.Охтирка, Сумська область), виявлено бактерії групи кишкової палички (БГКП).

У маслі торгової марки «Славна і К» встановлено перевищення у 2 рази нормативних показників за кількістю дріжджів та мезофільних аеробних та факультативно – анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ).

Крім того, у маслі торгової марки «Румо» експертами лабораторії встановлена наявність стафілококу ( Staphylococcus  aureus).

Інших патогенних мікроорганізмів, зокрема представників роду Сальмонела, у всіх проаналізованих зразках масла вершкового  виявлено не було. (див. табл.2)

 

   Рекомендації споживачам.

   Споживачам дуже складно запам’ятати бодай частину з вимог стандартів щодо виготовлення вершкового масла.

   Щоб убезпечити себе від придбання неякісного та небезпечного для здоров’я масла рекомендуємо звертати увагу на кілька моментів.             

   По-перше.Уважно читати всі написи на упаковці. Є виробники, які чесно зазначають – спред перед споживачем чи  вершкове масло.

   Не купуйте масло, в маркуванні якого відсутня інформація про склад, найменування виробника, дату виготовлення, термін та умови зберігання, позначення ДСТУ або якщо ця інформація викладена недостатньо чітко та зрозуміло для сприйняття.

   По-друге.Купуючи масло на вагу, без маркування – вимагайте у продавця пред’явлення посвідчення про якість або інших документів, що підтверджують їх якість та  безпеку.

   Відсутність на спожитковій або транспортній тарі масла маркування державною мовою та супровідних документів у продавця свідчить про те, що товар є неякісним та можливо навіть небезпечним для вживання.

   По-третє.При виборі масла в торговельній мережі міста - надавайте перевагу тим торговим об’єктам, де додержуються санітарних та температурних умов зберігання. Уникайте місць стихійної торгівлі.

   По-четверте.Як відрізнити масло від спреду та інших жирових сумішей в домашніх умовах?

   Фахівці науково - випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» рекомендують:

Покладіть масло в морозилку. Якщо масло зроблене виключно з молока та (або) продуктів його перероблення, то воно через годину затвердіє, а при спробі відрізати від нього шматочок - буде відламуватись.

Якщо масло кришиться та на його зрізі з’явилися крапельки води, це свідчить про зменшену кількість жирів та підвищену кількість вологи в  складі продукту.

Покладіть шматочок масла на нагріту сковороду. Натуральне вершкове масло розтане й створить пінку з властивим маслу ароматом. Масло підробка буде без відповідного аромату або з неприємним запахом.

             

 

 

 

 

 

 

 

Товарний знак виробника (дані з етикетки)

ТМ «Славна і Ко»

ТМ «Румо»

ТМ «Кринка»

ТМ «Чутянка»

Назва продукту(дані з етикетки)

Масло солодко вершкове селянське

Масло солодко вершкове селянське

Масло солодко вершкове селянське

Масло солодко вершкове селянське

Назва підприємства-виробника, місце виготовлення, країна (дані з етикетки)

ТОВ «ОМПК «Славія», Україна, Сумська обл., м.Охтирка, пров.Фуранова,1А,

 

ДП «Ружин-молоко», 13000,Україна, Житомирська обл., смт. Ружин,

вул. Леніна,68

ВАТ «Чернігівський молокозавод», Україна, 14021, м.Чернігів, вул.Любецька,76

 

ТОВ «ГРАНД МОЛОКОПРОДУКТ»

  38800, Україна, Полтавська обл., смт.Чутове, вул..Чапаєва,9а

Маса нетто, г

200 +- 3 г

180 +- 3 г

200 +- 3 г

200 +- 3 г

Склад (дані з етикетки)

Вершки отримані з молока коров’ячого незбираного

Вершки з

 коров’ячого молока

Пастеризовані вершки з коров’ячого молока

Вершки

з коров’ячого молока

Білки/жири/вуглеводи,г в 100г (дані з етикетки)

0,81 / 72,6 / 1,28

0,8 / 73 / 1,3

0,8 / 73 / 1,3

0,8 / 72,8 / 1,3

Калорійність (енергетична цінність) в

100 г (дані з етикетки)

662 ккал

665 ккал

665 ккал

663 ккал

Строк придатності до споживання/ умови зберігання (дані з етикетки)

75 діб при -12…-18 0С
60 діб при -6…-11 0С

35 діб при 0…-5 0С

90 діб при -12…-18 0С
75 діб при -6…-11 0С

60 діб при 0…-5 0С

75 діб при -12…-18 0С
60 діб при -6…-11 0С

35 діб при 0…-5 0С

75 діб при -12…-18 0С
60 діб при -6…-11 0С

35 діб при 0…-5 0С

Нормативний документ

ДСТУ 4399:2005

ДСТУ 4399:2005

ДСТУ 4399:2005

ДСТУ 4399:2005

Фізико-хімічні показники

відповідає

відповідає

відповідає

відповідає

Масова частка жиру, заявлено на етикетці, %

фактично,%

 
 
72,6

72,6

 
 
73,0

73,0

 
 
73,0

73,2

 
 
72,8

72,8

Мікробіологічні показники

не відповідає

не відповідає

відповідає

 

відповідає

Staphylococcus aureus в 1г

(не допускаються)

 

не виявлено

 

виявлено

 

не виявлено

 

не виявлено

Бактерії групи кишкових паличок (колі-форми) в 0,001г

  (не допускаються)

 

виявлено

 

виявлено

 

не виявлено

 

не виявлено

Дріжжі, плісняві гриби КУО в 1г (в сумі), не більше 100

 

200

 

менше 10

 

10

 

10

Кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в 1г, не більше 1,0*105

 

2,1*105

 

5*103

 

2*104

 

2,5*103

Патогенні мікроорганізми в тому числі роду Сальмонела в 25г

(не допускаються)

 

не виявлено

 

не виявлено

 

не виявлено

 

не виявлено



З
а інформацією управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради
 

   Довідково :

   Тестування продукції здійснювалось на виконання розпорядження міського голови Соколова О.В. від 01.07.2015 року №165-р «Про проведення моніторингу та оцінки рівня продовольчої безпеки у м. Чернігові».

   Результати тестування носять інформаційно - роз’яснювальний характер для споживачів.

   Результати дослідження поширюються виключно на зразки, що приймали участь в тестуванні.

 

   Остаточний вибір продукції залишається за споживачем.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!