В торговельній мережі міста представлений широкий вибір молочної продукції на будь-який смак та гаманець. Але чим більший вибір, тим більша ймовірність натрапити на неякісний товар.
Опитування споживачів міста засвідчило, що серед придбаних продуктів
харчування щоденного вживання 26,8% -
молочні продукти неналежної якості.
Як розпізнати підробку, який
продукт є дійсно якісним та безпечним для споживання…
Що треба знати про масло вершкове
Вимоги до сировини.
Справжнє якісне вершкове масло повинно відповідати ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та бути виробленим тільки з коров’ячого молока та (або) продуктів його перероблення.
На сьогодні при виробництві масла вершкового дозволено використовувати молоко коров’яче незбиране, вершки, молоко знежирене, вершки пластичні і підсирні, молоко незбиране сухе або молоко нежирне сухе, маслянку - сировину і маслянку суху, закваску бактеріальну або заквашувальний препарат згідно з чинними нормативними документами, сіль кухонну харчову «Екстра» або вищого ґатунку, воду питну.
Отже, при виробництві масла вершкового не дозволяється застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров’ячого молока.
Кожна партія сировини повинна супроводжуватися документами, що підтверджують її відповідність нормативним документам.
Класифікація масла.
Масло, залежно від масової частки жиру, поділяють на групи :
вершкове масло екстра – вміст жиру від 80% до 85 %;
вершкове масло селянське – вміст жиру від 72,5% до 79,9 %;
вершкове масло бутербродне – вміст жиру від 61,5 % до 72,4%.
топлене масло (молочний жир) – з масовою часткою жиру не менше ніж 99,0% (99,8).
Вершкове масло залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників, поділяють на види :
солодковершкове та солоне солодковершкове;
кисловершкове та солоне кисловершкове.
Органолептичні показники.
За органолептичними показниками вершкове масло повинно відповідати таким вимогам:
- смак і запах - чистий, добре виражений вершковий з присмаком пастеризації і (або) кисломолочний, в міру солонуватий для солоного масла.
- консистенція та зовнішній вигляд -
однорідна, пластична, щільна, поверхня на розрізі блискуча або слабо блискуча,
суха або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи розміром до
- колір - від світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою.
Оскільки більшість масла продають розфасованим у непрозоре упакування, з’ясувати, чи відповідає воно переліченим вимогам, неможливо. Тому насамперед, звертайте увагу на його склад і стандарт виготовлення.
Вимоги до маркування та пакування.
На кожну одиницю масла в спожитковій або транспортній тарі наносять маркування з такими чіткими познаками :
назва та адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефону, адреса потужностей виробництва;
повна назва масла (торгова марка та власна назва за наявності);
склад масла в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час його виробництва;
кінцева дата споживання «Вжити до» або дата виробництва та строк придатності;
умови зберігання;
маса нетто (кг);
маса брутто і тара;
інформаційні дані про харчову та енергетичну
цінність (калорійність)
номер партії;
штрих- код EAN ( на спожитковаму пакуванні);
позначення стандарту ДСТУ 4399 : 2005.
Розфасоване масло випускають у вигляді брикетів, батончиків, батонів та інших форм запакованим у :
пергамент, алюмінієву покашировану фольгу та інші полімерні матеріали;
коробочки, стаканчики з полімерних матеріалів;
металеві та скляні банки;
іншу спожиту тару, дозволену центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для пакування масла.
Масло
пакують у спожиту тару масою нетто від
Строки придатності до споживання.
Група масла та паковання |
Температурний режим |
||
від 0°С до -5°С включно |
від - 6°С до -11°С включно |
від 12°С до -18°С включно |
|
Масло вершкове екстра і селянське: |
діб |
||
- герметичне паковання масла нетто від 50г - негерметичне паковання |
45 30 |
75 60 |
90 75 |
Масло вершкове бутербродне: |
діб |
||
- герметичне паковання масла нетто від 50г - негерметичне паковання |
30 15 |
45 20 |
55
|
Лабораторні дослідження та їх результати.
У серпні поточного року спеціалістами управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради в торгових об’єктах міста було закуплено зразки масла вершкового вітчизняного виробництва для їх дослідження за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.
Торгові марки, що брали участь в дослідженні :
ТМ «Славна і Ко» ;
ТМ «Румо»;
ТМ «Кринка»;
ТМ «Чутянка»
Перевірка якості та безпеки відібраних зразків масла вершкового проходила в науково - випробувальній лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».
З 4 зразків відібраного масла вершкового 2 зразка підтвердили своє молочне походження та безпечність у мікробіологічному та фізико-хімічному відношенні.
Так, експерти лабораторії засвідчили хорошу якість солодковершкового масла «Селянське» 73,0% жиру, зі знаком для товарів та послуг «Кринка», виробник ПАТ «Чернігівський молокозавод», м.Чернігів.
Не було претензій і до якості солодковершкового масла «Селянське» 72,8% жиру, зі знаком товарів та послуг «Чутянка», виробник ТОВ «Грант-молокопродукт», смт.Чутове, Полтавська область.
Не відповідність вимогам стандартів за мікробіологічними показниками.
У результаті мікробіологічного аналізу у солодковершковому маслі «Селянське» 73% жиру, торгової марки «Румо», виробник ДП «Ружин-молоко» (смт. Ружин, Житомирська область) та солодко вершковому маслі «Селянське» 72,6% жиру, торгової марки «Славна і К», виробник ТОВ «ОМПК «Славія» (м.Охтирка, Сумська область), виявлено бактерії групи кишкової палички (БГКП).
У маслі торгової марки «Славна і К» встановлено перевищення у 2 рази нормативних показників за кількістю дріжджів та мезофільних аеробних та факультативно – анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ).
Крім того, у маслі торгової марки «Румо» експертами лабораторії встановлена наявність стафілококу ( Staphylococcus aureus).
Інших патогенних мікроорганізмів, зокрема представників роду Сальмонела, у всіх проаналізованих зразках масла вершкового виявлено не було. (див. табл.2)
Рекомендації споживачам.
Споживачам дуже складно запам’ятати бодай частину з вимог стандартів щодо виготовлення вершкового масла.
Щоб убезпечити себе від придбання неякісного та небезпечного для здоров’я масла рекомендуємо звертати увагу на кілька моментів.
По-перше.Уважно читати всі написи на упаковці. Є виробники, які чесно зазначають – спред перед споживачем чи вершкове масло.
Не купуйте масло, в маркуванні якого відсутня інформація про склад, найменування виробника, дату виготовлення, термін та умови зберігання, позначення ДСТУ або якщо ця інформація викладена недостатньо чітко та зрозуміло для сприйняття.
По-друге.Купуючи масло на вагу, без маркування – вимагайте у продавця пред’явлення посвідчення про якість або інших документів, що підтверджують їх якість та безпеку.
Відсутність на спожитковій або транспортній тарі масла маркування державною мовою та супровідних документів у продавця свідчить про те, що товар є неякісним та можливо навіть небезпечним для вживання.
По-третє.При виборі масла в торговельній мережі міста - надавайте перевагу тим торговим об’єктам, де додержуються санітарних та температурних умов зберігання. Уникайте місць стихійної торгівлі.
По-четверте.Як відрізнити масло від спреду та інших жирових сумішей в домашніх умовах?
Фахівці науково - випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» рекомендують:
Покладіть масло в морозилку. Якщо масло зроблене виключно з молока та (або) продуктів його перероблення, то воно через годину затвердіє, а при спробі відрізати від нього шматочок - буде відламуватись.
Якщо масло кришиться та на його зрізі з’явилися крапельки води, це свідчить про зменшену кількість жирів та підвищену кількість вологи в складі продукту.
Покладіть шматочок масла на нагріту сковороду. Натуральне вершкове масло розтане й створить пінку з властивим маслу ароматом. Масло підробка буде без відповідного аромату або з неприємним запахом.
Товарний знак виробника (дані з етикетки)
ТМ «Славна і Ко»
ТМ «Румо»
ТМ «Кринка»
ТМ «Чутянка»
Назва продукту(дані з етикетки)
Масло солодко вершкове селянське
Масло солодко вершкове селянське
Масло солодко вершкове селянське
Масло солодко вершкове селянське
Назва підприємства-виробника, місце виготовлення, країна (дані з етикетки)
ТОВ «ОМПК «Славія», Україна, Сумська обл., м.Охтирка, пров.Фуранова,1А,
ДП «Ружин-молоко», 13000,Україна, Житомирська обл., смт. Ружин,вул. Леніна,68
ВАТ «Чернігівський молокозавод», Україна,14021, м .Чернігів, вул.Любецька,76
ТОВ «ГРАНД МОЛОКОПРОДУКТ»38800, Україна, Полтавська обл., смт.Чутове, вул..Чапаєва,9а
Маса нетто, г
200 +-
3 г 180 +-
3 г 200 +-
3 г 200 +-
3 г Склад (дані з етикетки)
Вершки отримані з молока коров’ячого незбираного
Вершки зкоров’ячого молока
Пастеризовані вершки з коров’ячого молока
Вершкиз коров’ячого молока
Білки/жири/вуглеводи,г в 100г (дані з етикетки)
0,81 / 72,6 / 1,28
0,8 / 73 / 1,3
0,8 / 73 / 1,3
0,8 / 72,8 / 1,3
Калорійність (енергетична цінність) в
100 г (дані з етикетки)662 ккал
665 ккал
665 ккал
663 ккал
Строк придатності до споживання/ умови зберігання (дані з етикетки)
75 діб при -12…-18 0С60 діб при -6…-11 0С35 діб при 0…-5 0С
90 діб при -12…-18 0С75 діб при -6…-11 0С60 діб при 0…-5 0С
75 діб при -12…-18 0С60 діб при -6…-11 0С35 діб при 0…-5 0С
75 діб при -12…-18 0С60 діб при -6…-11 0С35 діб при 0…-5 0С
Нормативний документ
ДСТУ 4399:2005
ДСТУ 4399:2005
ДСТУ 4399:2005
ДСТУ 4399:2005
Фізико-хімічні показники
відповідає
відповідає
відповідає
відповідає
Масова частка жиру, заявлено на етикетці, %фактично,%
72,672,6
73,073,0
73,073,2
72,872,8
Мікробіологічні показники
не відповідає
не відповідає
відповідає
відповідає
Staphylococcus aureus в 1г(не допускаються)
не виявлено
виявлено
не виявлено
не виявлено
Бактерії групи кишкових паличок (колі-форми) в 0,001г(не допускаються)
виявлено
виявлено
не виявлено
не виявлено
Дріжжі, плісняві гриби КУО в 1г (в сумі), не більше 100
200
менше 10
10
10
Кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в 1г, не більше 1,0*105
2,1*105
5*103
2*104
2,5*103
Патогенні мікроорганізми в тому числі роду Сальмонела в 25г(не допускаються)
не виявлено
не виявлено
не виявлено
не виявлено
За інформацією управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради
Довідково :
Тестування продукції здійснювалось на виконання розпорядження міського голови Соколова О.В. від 01.07.2015 року №165-р «Про проведення моніторингу та оцінки рівня продовольчої безпеки у м. Чернігові».
Результати тестування носять інформаційно - роз’яснювальний характер для споживачів.
Результати дослідження поширюються виключно на зразки, що приймали участь в тестуванні.
Остаточний вибір продукції залишається за споживачем.