Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 січня 2017 р.

У Чернігові розроблені Порядок обстеження багатоквартирних будинків і Програма для їх капітального ремонту в разі нестворення ОСББ


Фото № 1

Сьогодні в Чернігові багато мешканців звертаються до міської влади з приводу обстеження технічного стану їх будинків. Проте, нормативний документ, який визначає порядок таких обстежень, затверджений ще Радою міністрів УРСР і стосується виключно державного житлового фонду, який зараз вже практично відсутній.

Аби  хоча б на локальному міському рівні заповнити цю нормативну прогалину і мати механізм для дій у випадках, коли будинок, можливо, почав руйнуватися і потребує порятунку, Управлінням ЖКГ міської ради спільно з депутатами розроблений Порядок виявлення, обстеження та вжиття відповідних заходів щодо усунення дефектів технічного стану багатоквартирних жилих будинків у м. Чернігові. Він виноситься на розгляд сесії міської ради, засідання якої відбудеться сьогодні.

Ним затверджується механізм обстеження житлового будинку, зокрема, в разі звернення громадян до житлової організації. При цьому в документі чітко розписано, хто, в які строки, що саме і як зобов’язаний зробити у випадку такого звернення. Зокрема, в яких випадках створюється комісія для обстеження будинку, куди в установленому порядку залучаються фахівці проектних, науково-дослідних та інших організацій.

Проте, потрібно розуміти, що відповідно до чинного законодавства висновок комісії, зроблений в результаті обстеження будинку, не має зобов’язуючого характеру. Завдання житлової організації після отримання висновку – своєчасно і максимально об’єктивно проінформувати мешканців. Якщо у висновку йдеться про те, що дім не відповідає санітарним і технічним вимогам, то наступним етапом має бути проведення – за згодою мешканців - експертизи технічного стану жилого будинку спеціалізованою організацією. Вартість проведення такої експертизи – від 70 тис. грн.

Представляючи проект цього документу на засіданні виконавчого комітету міської ради, начальник Управління ЖКГ Ярослав Куц акцентував увагу на наступному:

-         Якщо експертна організація визначає, що будинок потребує ремонтних робіт для того, щоби його стан не погіршувався, то житлова організація скликає загальні збори і людям пропонуються 3 варіанти вирішення цього питання. Перше – створення ОСББ і участь у Програмі  сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки (відомій як «Програма 80/20, де 80% платить міський бюджет, а 20 – мешканці через ОСББ як юридичну особу). Другий варіант – реалізація Закону України «Про приватизацію». Це значить, подавати звернення власників до міської ради і йти по таблиці з відповідної Постанови Кабінету Міністрів, там чітко все виписано. І третій варіант – якщо люди не хочуть вважати себе ні власниками, ні співвласниками, то їм пропонується просто зібрати кошти й провести ремонт. 20% від цього буде фінансуватися за рахунок міського бюджету.

Третій варіант можливий у випадку, якщо 26 січня депутати Чернігівської міської ради підтримають проект міської Програми сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки, в якій передбачений такий порядок.

Довідково:

За даними Управління житлово-комунального господарства, в місті Чернігові налічується близько 1200 багатоквартирних будинків, термін експлуатації яких перевищує 40 років. Серед них більше 100 будинків – старіші за 100 років. І кількість житлового фонду, термін експлуатації якого перевищує встановлені нормативи, постійно збільшується.

Всього ж у Чернігові на балансі комунальних підприємств перебувають  1 750 житлових будинків загальною площею понад  3 000 000 кв. м. І, як відомо, капітальний ремонт цього житла вже дуже багато років поспіль не входить у тариф за надання житлово-комунальних послуг.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!