Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 квітня 2017 р.

Як чернігівці оцінюють своє місто? (СОЦІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI) провела цікаве дослідження в усіх обласних центрах. Його результати дають можливість побачити тенденції в тому, як змінювалася думка чернігівців про своє місто за останні 3 роки, та порівняти їх з усіма іншими обласними центрами України. 

За останній рік Чернігів у цьому рейтингу піднявся вгору на 7 позицій та продемонстрував зростання по всіх 22 показниках, які досліджувалися.

Міжнародна організація проводила це дослідження самостійно, за свої кошти (фінансування урядом Канади) та за своїми правилами. Методологія - 800 інтерв'ю з мешканцями Чернігова (всього - майже 20 000 опитаних по Україні), згідно вибірки, яка відповідає демографічним, статевим та іншим особливостям населення. Інформація збиралася протягом 20 січня - 5 лютого 2017 року. 

Владислав Атрошенко:

-      Це є надзвичайно авторитетне соціологічне дослідження, яке буде також вивчатися і Президентом, і нашими інвесторами. Це дає більш об’єктивне розуміння процесів та динаміки, які відбуваються у нашій країні, що важливо для країн-донорів. 

Результати дослідження представив вчора на розширеній міській нараді заступник міського голови Олександр Ломако.  

      

 

***

Отже, за зведеним рейтингом оцінки якості обслуговування та послуг серед обласних центрів України Чернігів цього року посідає 13 місце. У лютому минулого року в цьому рейтингу він займав 20-у позицію. Чернігів разом з Миколаєвом показав найкращу динаміку серед інших міст. 

Також, у порівнянні з минулим роком, Чернігів демонструє покращення більшості показників за індексом задоволеності якістю 22 сфер та послуг. Зокрема, відсоток оцінок «добре» та «середньо» збільшився за показниками: тротуари, дороги, вуличне освітлення, транспортна інфраструктура, громадський транспорт, збір сміття, водопостачання та каналізація. Покращили на декілька позицій свою роботу також спортивні (на 12%), медичні заклади (2 %), школи (14 %) та дитсадки (11 %).

Рівень якості таких послуг та сфер у місті як «публічні парки та сквери» зріс у 2 рази з 21 % (оцінка «добре») до 42 %. Значно покращилось сприйняття людьми послуг «двори та прибудинкові території»: оцінка «добре» зросла з 15 % до 19 %, а оцінка «середньо» - з 45 % до 60 %. Більш позитивно сприймається громадою й діяльність поліції: оцінку «добре» поставили вже не 7 %, а 13 %, а оцінку «середньо» - 53 % замість 38 %. 

Втім, за показниками «опалення», «доступ для людей з інвалідністю», «відчуття безпечності» ріст ще невеликий.


***

Дослідження торкалося й такого критерію, як відчуття мешканцями гордості за своє місто. Олександр Ломако зауважив, що зараз є загальноукраїнська тенденція до зменшення рівня оптимістичності таких настроїв, і Чернігів знаходиться ще на достатньому рівні поряд з Києвом, Полтавою та Черкасами. Найвищий показник мають – Львів, Вінниця та Харків. 

На питання «Що є причиною гордості за місто?» найбільш популярними стали відповіді: 

«Моє місто береже культуру і традиції країни/регіону» – 42 %

«Моє місто приваблює туристів та гостей» - 32 %

«Моє місто має добрі побутові умови для життя» - 32 % 

Проте, 6 % опитаних вважають, що «немає чим пишатися взагалі».


Чернігівський міський голова зауважив, що думка тих 6%, які відповіли, що Чернігів зовсім не має приводів для гордості, досить дивна. "Мабуть, це ще й питання до управління освіти та представників медіа нашого міста: ми не доносимо людям, чим можна пишатися в Чернігові", - сказав він.

 


***

Водночас за рейтингом можливостей міста, що вимірювався вперше, Чернігів серед інших обласних центрів займає позицію на рівні 3,1 (найнижча при цьому – 2,9, найвища – 3,5). 

 Значно покращились показники задоволення місцевою владою, за якими сьогодні Чернігів займає 9 місце. Так, рейтинг міського голови становить 53 % при найнижчому – 20 % і найвищому – 72%, а  міської ради – 39 % (найнижчий – 12 %, найвищий – 56%).

Владислав Атрошенко:

-        Я надзвичайно вдячний чернігівцям за таку оцінку, це надзвичайно висока відповідальність і ми будемо намагатися закріплювати ці результати. Нам важливо на 2-й та 3-й роки не знизити, а підняти цифри, тоді це буде об’єктивна оцінка, адже дійсно існує висока довіра виборців у перший рік роботи.


***

 Крім того, найвище чернігівці оцінили покращення іміджу міста, громадської безпеки, залучення інвестицій, якість документообігу, прозорість діяльності, участь громадян у прийнятті рішень, легкість доступу до інформації. Також, зросла оцінка задоволення співпрацею з міською владою: цього року оцінку «погано» поставили 3 %, а минулого року – 12 %.

Більше чернігівців (31%) також вважає, що в цілому справи у нашому місті йдуть у правильному напрямку у порівнянні з минулими роками (19 % та 25 %).


За індексом частоти корупційних випадків Чернігів займає нижчу сходинку – 0,4, найвищий по країні – 0,7 а найнижчий – 0,1. 

На питання «Наскільки серйозною є проблема корупції на рівні міської влади для нашого міста?» позитивну відповідь дали 21 % опитуваних, у 2015 році –  56 %.

А у питанні, що важливіше: демократична система врядування чи заможна економіка, більшість чернігівців обрали останнє  - 66 %. 

56 % респондентів надають перевагу вступу до ЄС, ніж у Митний Союз (8 %), інші не визначилися. Втім, минулого року такої думки були 65 % респондентів, а за Митний Союз тоді висловились - 9 %. Також, більше чернігівців підтримують вступ у НАТО – 36 %,  проти цього - 29 %, минулого року: 45 % - за, 19 % - проти.  




 Звертаючись до керівників структурних підрозділів міської ради Владислав Атрошенко сказав: 

- Я хочу подякувати кожному з вас, у нас за цей рік непогані результати. Коли я приходив на посаду, наше місто за тим же дослідженням було на 2-3 місці знизу. Є зростання за рік по багатьох позиціях і є певні позиції, по яких треба підсилювати свою роботу.

 Об’єктивно хочу зазначити, що успіхи, які демонструють сьогодні наші міста – це успіхи уряду та Президента країни на шляху політики фінансової децентралізації.

Поки що я обережно ставлюсь до цих оцінок, ще не може бути ніякої ейфорії з приводу покращення показників нашого міста. Я хотів би, щоб ми цю динаміку закріпили у наступних роках. Це поки що аванс, який нам потрібно ще спільно виправдовувати.


Повністю презентацію результатів дослідження можна завантажити тут




Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!